用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私補姐姐學曆
go

私補姐姐學曆

想請問如果補小三英文及數學,應該要甚麼學歷?如dse 要咩grade? 定係要大學程度?thanks

glocatcat 發表於 18-9-3 23:19
想請問如果補小三英文及數學,應該要甚麼學歷?如dse 要咩grade? 定係要大學程度?thanks
...
其實大學程度唔係專修英文/數學, 都可以好差。撞啱個好似我咁去幫你小朋友補, 你就喊得句句落了。唔係話小三嘢大學生無理由唔識, 但係補習係為求打好個基礎, 自己基礎都唔係好, 好難教人。

依家有 d 「大學程度」都可以好差。

有樣野叫做「用錢搭救」。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-9-4 09:11
其實大學程度唔係專修英文/數學, 都可以好差。撞啱個好似我咁去幫你小朋友補, 你就喊得句句落了。 ...
所以補邊科就睇佢corresponding subject嘅 dse成績仲實際

1998Ruby1998 發表於 18-9-4 12:13
依家有 d 「大學程度」都可以好差。

有樣野叫做「用錢搭救」。
拿, 雖然我唔係「依家」既大學程度, 都唔係「用錢搭救」, 但要我補小朋友數同英文, 都係死得。

我女個補習姐姐係HKU學生, 佢DSE數學課成績5**, 但幫我女補數學都成日計錯數!!

Joyceyim 發表於 18-9-4 17:43
我女個補習姐姐係HKU學生, 佢DSE數學課成績5**, 但幫我女補數學都成日計錯數!! ...

學歷係重要,但用心教更重要。

anncee    發表於 18-9-5 08:51

回覆樓主

回覆樓主

...

唔關學歷事..我搵個人返黎補英文..佢係英文系..我都三個月就唔用佢..唔覺得佢英文講得好..成日呃時間都補唔夠一個鐘..仲話係全職..其實同請工人差唔多..撞彩

...

請個識教,同小朋友夾為首要。幾高學曆都冇用

回覆樓主

我覺得DSE 要有5級或以上,而DSE有5級,當然會讀大學。當然,大學生不一定DSE有5級。

同意最重要係有責任心。由於咁難搵,所以目前都係自己跟。

mwfwinnie 發表於 18-10-17 11:43
請個識教,同小朋友夾為首要。幾高學曆都冇用

我想法同你一樣,最重要係識教人同兩個人夾,我覺得如果搵到有齊上述兩個條件嘅,就算佢係個中學生(當然要具備相關學識),咁教個小學生應該都已經好足夠。

rulerL 發表於 18-10-17 17:23
我想法同你一樣,最重要係識教人同兩個人夾,我覺得如果搵到有齊上述兩個條件嘅,就算佢係個中學生(當然 ...

咁其實父母都做到,自己小朋友強弱項和性格,父母最清楚。

Joyceyim 發表於 18-9-4 17:43
我女個補習姐姐係HKU學生, 佢DSE數學課成績5**, 但幫我女補數學都成日計錯數!! ...
其實以呢個程度,市價大約多少?

回覆 Tinghinmom 的帖子

大約$130-150/hr

回覆 Tinghinmom 的帖子

專科的一定貴, 起碼$200 起又要視乎老師的經驗, 同埋有冇口碑

ch-cheung 發表於 18-9-8 22:43
好多讀完大學的英文好差,如果補英文的話、會揾英文系的。另外,最重要係有心,唔係hea教,可以令我放心放 ...

英文最好的大學生唔系英文系,多數系法律系。

rulerL 發表於 18-10-17 17:23
我想法同你一樣,最重要係識教人同兩個人夾,我覺得如果搵到有齊上述兩個條件嘅,就算佢係個中學生(當然 ...

Elenalan 發表於 18-10-17 19:55
咁其實父母都做到,自己小朋友強弱項和性格,父母最清楚。

有d父母覺得比左$就有成績和進步。
當然有d,清楚和接受,只要見到個補習老師盡力和用心教,小朋友吸到幾多就幾多。