用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女書院vs庇利羅
樓主: enahau
go

英華女書院vs庇利羅  

考試成績年年不同, 受诸多因素影响. 難道A校今年成績好, 我讀A校, 明年B校好, 我就轉校?後年又回到A校或CDE呢?
選校考慮很多因素, 如果幾間學校長期來說成績講不多, 咁就不如考慮其他因素如小朋友喜好、地點、校风、宗教、運動、校舍吧! 相反, 這些方面幾間女校的差别都幾大。

cychan39 發表於 18-9-5 20:01
問題在於這幾届要去深水埗返學,中西區及港島的優質生源在自選時少咗報英華女,多了九龍新界學生,而統一派 ...

自行階段,少左港島應該係存在,多左九龍新界亦應該存在,兩者對消下有幾大影響? ~~~

kirstyau 發表於 18-9-5 21:32
我都覺得多少都有影響,明知幾年返SSP,早幾年港島叻女自行一都少左選YWG,佢地大把選擇BPS MSS SSGC...
...
自行多咗揀聖堤女、BPS

mcl203 發表於 18-9-5 21:48
自行階段,少左港島應該係存在,多左九龍新界亦應該存在,兩者對消下有幾大影響? ~~~
...
始終中學一讀就係6年, 明知佢幾年後搬返港島, 我係九龍新界嘅叻女都未必會揀佢啦, 返返下又要去港島返學!

YDLFATHER    發表於 18-9-8 22:21

cychan39 發表於 18-9-5 20:01
問題在於這幾届要去深水埗返學,中西區及港島的優質生源在自選時少咗報英華女,多了九龍新界學生,而統一派 ...
可唔可以咁理解,因為學校地點問題,有一批優質生轉移到其他好學校就讀,令到這些學校這幾年成績進步更明顯,相反地英華女收少左優質生令成績這幾年有所退步。

但如果真係這樣會想到另一問題:
究竟學校要教 好學生 才有好成績,定還是學校要教好 學生 去攞好成績??

lingli    發表於 18-9-10 14:52

ok3 發表於 18-9-6 11:37
始終中學一讀就係6年, 明知佢幾年後搬返港島, 我係九龍新界嘅叻女都未必會揀佢啦, 返返下又要去港島返學!
...

咁又會唔會港島住,明知幾年後會搬返黎,又揀佢呢~~~

其實我係想講,成績好既學生係港島九龍新界係好多既,唔係得一百幾拾人,佢哋唔揀你就會影響成績,有影響係一定,但成績升跌可以好多因素,搬校只係其中之一~~~

補多句,短期成績升跌從來不在我地考慮之列,就算成績頂級,而自己係少數民族都係無意思~~~

醒目開學勳章

ok3 發表於 18-9-6 11:37
...
ywgc借ssp校舍由2012年借到2018年,成個中學都讀得完,洗乜去港島返學

IloveJJ 發表於 18-9-5 22:57
其實我覺得學校位處邊度,的確對學生有影響架,正如古代「孟母三遷」一樣。

有一次我去黃金買野,正值中 ...
其實就好似買樓一樣, 你睇下太古城, 美乎嗰D, 幾十年樓都仲貴過好多新樓. 點解? 咪就係location囉! 你試下EK吹到上天嗰幾間神校搬咗去大西北, 睇下仲有幾多叻仔叻女願意花咁多交通時間入去讀?!

YDLFATHER    發表於 18-9-8 22:23
天使麵    發表於 18-9-7 09:11
2jkidsfather    發表於 18-9-6 11:54

ok3 發表於 18-9-6 11:49
其實就好似買樓一樣, 你睇下太古城, 美乎嗰D, 幾十年樓都仲貴過好多新樓. 點解? 咪就係location囉! 你試下E ...

咁可以解決短期房屋供應問題了~~~

mcl203 發表於 18-9-6 11:44

咁又會唔會港島住,明知幾年後會搬返黎,又揀佢呢~~~
同意 "成績升跌可以好多因素,搬校只係其中之一". 只係唔同意有D家長一口咬定成績跌同搬校無關咁武斷啫

ok3 發表於 18-9-6 11:57
同意 "成績升跌可以好多因素,搬校只係其中之一". 只係唔同意有D家長一口咬定成績跌同搬校無關咁武斷啫:fun ...

咁,我覺得,英華位處中西區影響係微D,自行係全收全港學生,佢有54個位,有55個叻學生報已經有得揀,影響係可以受控既。中西區統一,女仔一係去摩星嶺,一係去南區,仲係中區得間聖提女。英華情況理應好過WFN去沙田既~~~

Ktfk    發表於 18-9-9 11:30

回覆 kennyklt 的帖子

其實單看英文科, 不是幾個百分點, 是雙位數下跌, 贊成選校當然不只是考慮公開試成績, 但學校是正/負增值也值得考慮, 校舍位置可能是素因之一, 老師及校長轉換也可能對學校未來有一定影響.

candb 發表於 18-9-6 11:38
可唔可以咁理解,因為學校地點問題,有一批優質生轉移到其他好學校就讀,令到這些學校這幾年成績進步更明顯 ...
就算係一流嘅麵包師傅, 都要有好嘅麵粉, 先整得出好嘅麵包架!

enahau 發表於 18-9-3 21:17
英華女書院vs庇利羅士,從學術,校風同學生氣質方面有何見解?麻煩大家俾下意見!
...

庇記啦,如果係著重成績的話。

英華女書院vs庇利羅士,從學術,校風同學生氣質方面有何見解?麻煩大家俾下意見!
...

會否考慮一試 SPCC, SPCS  

elbar 發表於 18-9-6 19:22
會否考慮一試 SPCC, SPCS

呢兩間有咩特色?唔好意思我唔太熟中學!請指教!

幾年前啦,到過两間學校聽升中講座,當時两間學校嘅校長比我印象,英華女一流,庇記流流。學校己前好多叻女,都會填自行第一庇記,自2留空。但那年很多叻女都去咗很多B1A學校。當年校長講嘅野外定向D成就真係同佢有關咩,反而英華校長講籃球場就比較切實。

2jkidsfather    發表於 18-9-7 09:22

王國會長

...

英華校舍新D