用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1A/B/C 學生
樓主: cowkingb
go

Band 1A/B/C 學生  

IloveJJ 發表於 18-9-4 18:01
係呀!不過其實我係想要中西區既KC,唔係QC,想要SLS多過TSK
既然咁,你仔留在中西區就得囉。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-4 18:01
係呀!不過其實我係想要中西區既KC,唔係QC,想要SLS多過TSK
你又真係幾奇特,我識啲貴校學生會prefer tsk,話晒都係聖公會,反而幾抗拒讀天主教學校

IloveJJ 發表於 18-9-4 16:31
我以為你有咩方法分,我想知學校真正B1有幾多?

有, 走入校務處/校長室, 叫佢地俾份EDB俾學校既升中派位資料, 份資料有該年派位時, 學校係全港同本區既B1/2/3學生人數, 同埋各位學生派位詳情 (包括學生是否自行入到某校)

至於佢地會唔會俾你, 我就唔知啦, 自己諗吓辦法啦!

mcl203    發表於 18-9-4 18:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-4 18:20
有, 走入校務處/校長室, 叫佢地俾份EDB俾學校既升中派位資料, 份資料有該年派位時, 學校係全港同本區既B1/ ...
咁你估其實校長會唔會過D料俾P6班主任知? 我見低班D老師好似一舊雲咁。如果P6班主任知實情, 咁真係要聽佢哋講了。好心早D叫定同學考直資啦, 唔駛捱到7月再叩門丫嘛。

個人意見:多上EK睇資料(非常有用),絕對唔可以聽同級家長嘅吹水(有利益衝突),老師家長嘅话會有保留(自己唸唸)。最有價值就係家長厚臉皮啲去搵上一屆嘅家長問下之前派成點,19問18有一半靠估,因為18ps1唔知考成點;20就一定問19因為數據係一樣。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-4 18:40
因為我睇過TSK,主要係理科成績好。我老公就話鐘意傳統英中多點。還有就係,南區去中西區快啲
...
我見tsk文理科成績唔差得遠(各有1、2科唔多掂),都係above average啲啲,你有冇睇過sls成績?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-9-4 18:20
有, 走入校務處/校長室, 叫佢地俾份EDB俾學校既升中派位資料, 份資料有該年派位時, 學校係全港同本區既B1/ ...
如果咁講學校估嗰個banding應該都好準

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-5 11:21
sls無公佈每科成績架!
TSK中四分科有限制,兩班讀3x,兩班讀2x。而且限埋邊科。
SLS入到精英班就可自由揀。 ...
sls幾年前有講過下33222%,都係得4x-5x%。你覺得其餘科目成績會點?真心覺得你仔入咗會好嘥

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-5 11:22
我哋學校都講到佢估得好準架!而且叫學生好進取架。
我覺得嗰啲唔肯講既,係因為佢哋banding差,所以唔想講 ...
我覺得我哋反而估得保守少少,可能因為前幾年學生人數少派得好過預期

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-5 12:21
原來你我同校嗎?
邊樹高攀得起?

回覆 little_yolky 的帖子

前面睇到好暈,你講呢個好似有啲明

樹熊MA 發表於 18-9-5 14:37
回覆 little_yolky 的帖子

前面睇到好暈,你講呢個好似有啲明
其實唔理Band ABCDEF, 總之我哋只求增加自己小朋友自行既入讀機率啫, 自己只有兩個機會, 研究下自己學校通常多入乜中學, 參考一下總有好處的。果D求突破既, 留返俾級1-3做, 我哋呢D平凡人, 好隨波逐流既, 唔會去搞新意思。

little_yolky 發表於 18-9-5 09:09
咁你估其實校長會唔會過D料俾P6班主任知? 我見低班D老師好似一舊雲咁。如果P6班主任知實情, 咁真係要聽佢哋 ...
家長都唔傻得哂既。去年小朋友小四,同班家長群班強國大媽已經口口聲聲要跨區喇。
升中人數回升,跨區、報直資,繼續爭,反正考小學時都已經叩慣門。
人多,大家保留些,最好直資叫收就算,因為抽唔過