用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1A/B/C 學生
樓主: cowkingb
go

Band 1A/B/C 學生  

cowkingb 發表於 18-9-3 21:23
有呀有跟開小朋友既學業,知佢應屬 band 1 生,但學校只係普通小學,非名氣勁校。知道學校名氣強弱對學生  ...
影響有幾大就睇學校離香港平均值有幾遠,見過寶校頭三都唔係B1。不過如果間小學有四班,B1比例都唔會太低(起碼唔會話差到一、二十個都無)。

Jasonhaha 發表於 18-9-4 10:10
但係我囡學校班主任確實每次呈分後都有同家長溝通小朋友Banding(當然是家長主動) , 呈一同呈二還跟我說跌了 ...

講係有分學校推算和官方公布既~~~

Jasonhaha 發表於 18-9-4 10:10
但係我囡學校班主任確實每次呈分後都有同家長溝通小朋友Banding(當然是家長主動) , 呈一同呈二還跟我說跌了 ...
呢個應該係班主任自己估既。如果係剛好1/3,好可能班主任係指校內BANDING。

回覆 王家爸爸 的帖子

可能我攪錯

王家爸爸 發表於 18-9-3 17:34
呢個係好多人犯既錯誤。
呢D錯誤呢,好多"專家"都會犯。。。。。

又舉吓例,如果一間學校得一級一班,只有3個B1學生,係咪代表B1A, B1B, B1C各一個呢?

如果係咪, B1C升去B1A既難度, 始乎唔係太高

所謂B1A同B1B,其實一向都只係家長同學校主觀感覺,佢地根本無法証實。

反而B1C同邊緣人,會係較易証明。

lovegirlslove    發表於 18-9-4 15:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有呀有跟開小朋友既學業,知佢應屬 band 1 生,但學校只係普通小學,非名氣勁校。知道學校名氣強弱對學生  ...

可以先問下老師,睇下自行個間有無師兄姊入到,比較下自己成績同佢地相近否

其實教育局只係將學生分成3個bands: band 1, band 2, band 3。而冇A/B/C呢回事。只要你係Band 1生,派去邊間中學嘅幾會都同其他band 1生一樣,因為個派位基制係噉玩法。

一間小學有幾多成學生係band 1/2/3,係根據間學校啲師兄師姐考中一分班試(TA)定出嚟,間間學校唔同。如果家長問學校老師,通常都會話你知全級考第幾之前就係band 1/2。只要你係band 1生,就算係最尾嗰個都會同其他band 1生一齊大抽獎,機會均等。

所謂A/B/C,係坊間用嚟評級每間中學嘅水平。其實band 1中學都會有band 2生,視乎多少。Band 1A即係最少band 2生嘅band 1中學,如此類推。呢個網站有啲中學banding參考:
http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp? ... e&asc=1#schSrch

hkpapa852 發表於 18-9-4 13:12
呢D錯誤呢,好多"專家"都會犯。。。。。

又舉吓例,如果一間學校得一級一班,只有3個B1學生,係咪代表B1A ...
講得啱,唔少人會將主觀意願變咗客觀事實,加上選擇性接受資訊。其實如果學校透明度低,寧願低估,好過高估;如果學校資料模糊,都係寧願低估,如果唔係好容易上當。

yfhofep 發表於 18-9-4 15:34
所謂A/B/C,係坊間用嚟評級每間中學嘅水平。其實band 1中學都會有band 2生,視乎多少。Band 1A即係最少band ...
所謂既B1A中學, 應該係幾乎沒有B2既學生, 除非係有直屬小學。因為, 做得B1A, 即係自行時基本都係收B1生, 到大抽奬, 只能放乙一至有機果D學校, 即已無位俾B2學生抽了, 尤其香港大部份區都係B1位不足, 就更加會出現這種情況。而坊間既B1A/B/C, 實際上就係反映學校既DSE成績, 成績好B1A就自然更多成績好既B1學生去apply, 因此就更無機會俾B2生了。至於B1位足既區份, B1C學校, 就真係有機會收到B2生, 另再加上部份B1學校係有直屬小學, 咁就無可避免地要接收一定數量既B2生了。

angiehouse 發表於 18-9-4 13:26
可以先問下老師,睇下自行個間有無師兄姊入到,比較下自己成績同佢地相近否
...
老師點會講得咁仔細呢。

其實小朋友呈分未? 雖然你有跟開小朋友成績, 但如果未呈分, 實在唔可以肯定小朋友係咪B1的, 除非佢真係好前列, 因為呈分計既比例同科目可能同P1-P4既校內級名次唔一樣。而且, 我哋呢D二線小學, 師兄師姐考pre-s1成績唔穩定, 所以B1率都唔穩定。

你小朋友屆既各banding百份比, 係要依前兩次(前兩個雙數年畢業)既pre-s1成績作比對, 呢個pre-s1成績係全港統一, 用作區分全港(甲部大抽奬)同全區(乙部大抽奬)既banding, 弱校既小朋友, 如果師兄師姐唔生性, 可以一個B1A學生都無, 一D唔出奇, 但仍可以靠大抽奬抽入B1A校。所以, 你考慮自行時, 需要對比自己小朋友名次, 相對過去師兄師姐差唔多名次可以選乜校作參考。當然你可以人做你唔做, 殺出新血路, 考間從未有人考過既學校都得, 不過, 就無得參考咁解。

yfhofep 發表於 18-9-4 15:34
所謂A/B/C,係坊間用嚟評級每間中學嘅水平。其實band 1中學都會有band 2生,視乎多少。Band 1A即係最少band ...
咪玩啦, 呢個網站D料, 比schooland同50小強更流

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-9-4 16:10
B1C同邊緣人,係點分呢?
你哋咁大校, B1C範圍都好大, 邊緣果幾名咪邊緣人囉, 如果唔係邊緣果幾名, 老師唔會老點你話邊緣人, 最多話你B1尾。

IloveJJ 發表於 18-9-4 16:10
B1C同邊緣人,係點分呢?
邊緣人學校一定知.

如上年只有100人中只有50個B1學生, 今年100人, 級45-55應該當係邊緣, 級40-45九成係B1C

YDLFATHER    發表於 18-9-8 22:55

hkpapa852 發表於 18-9-4 16:25
邊緣人學校一定知.

如上年只有100人中只有50個B1學生, 今年100人, 級45-55應該當係邊緣, 級40-45九成係B1C ...
其實好似我哋學校B3率咁高, 老師係咪應該早少少叫D無乜希望既家長去考直資, 唔好等大抽奬呢, 好多家長呈三後家長會時, 都晴天霹靂, 因為一直信校長講, 各Band係1/3。我見有家長呈一後小朋友考2X, 好似好滿意咁, 我心諗, 呈三家長會你就知大鑊。

IloveJJ 發表於 18-9-4 16:31
我以為你有咩方法分,我想知學校真正B1有幾多?
如果同校長 friend 就問下校長, 我哋學校好遲公布升中資料, 數據唔準確, 因為係計咗叩門, 唔係第一手資料。