用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1A/B/C 學生
go

Band 1A/B/C 學生  

請問點分?要達到什麼成績水平才算是 Band 1A 學生呢?

謝謝賜教 !

回覆樓主:

以一級100人計,大致上考頭10當1a。當然強弱校會有微調!

fatman69 發表於 18-9-3 16:55
以一級100人計,大致上考頭10當1a。當然強弱校會有微調!
謝謝,
咁band 2 什至 band 3 學校既學生,可能頭5內先屬 band 1A學生,好努力都未必做到...

咁如只計 band 1/2/3,是否一級簡單分3分呢?即如一級120人,即頭40人屬 band 1 學生?

cowkingb 發表於 18-9-3 16:24
請問點分?要達到什麼成績水平才算是 Band 1A 學生呢?

謝謝賜教 !

自我評估自己校內位置,用於去評估街外位置,只可以講A校既1A生 去到B校可能係1B/C,根本無標準~~~

fionaytwong    發表於 18-9-8 19:20
王家爸爸    發表於 18-9-3 17:33

mcl203 發表於 18-9-3 17:29
自我評估自己校內位置,用於去評估街外位置,只可以講A校既1A生 去到B校可能係1B/C,根本無標準~~~
...
呢個係好多人犯既錯誤。

mcl203 發表於 18-9-3 17:29
...

要估估下咁去選學校 ....

cowkingb 發表於 18-9-3 17:46

有部份小學想推高頭三志願入中學比例,一般都會事先同小朋友做個評估去判斷band1/2/3,如果你有跟開小朋友個學業,應該都會了解到自己小朋友屬於邊個範圍,之後你去個範圍中學Open day,或者上網刨一刨d選校文,多啲了解個d中學,你應該都會知道點樣選擇

如果你有刨开EK既帖,就会知有强校弱校分别,唔係除3禁分Band1/2/3禁简单~就以APS為例,有87%学生升band1中学。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

回覆樓主

是不是如果抽奬band 1ABC都一齊抽?band 1C有機會抽得好過1A呢?

dearmm 發表於 18-9-3 20:09
是不是如果抽奬band 1ABC都一齊抽?band 1C有機會抽得好過1A呢?

可以咁講

JCVJ 發表於 18-9-3 19:18
有部份小學想推高頭三志願入中學比例,一般都會事先同小朋友做個評估去判斷band1/2/3,如果你有跟開小朋友 ...

有呀有跟開小朋友既學業,知佢應屬 band 1 生,但學校只係普通小學,非名氣勁校。知道學校名氣強弱對學生 banding 有影響,但唔清楚影響有幾大?所以想響到搵多啲資料。

再加上最近先考慮會否自行,所以想了解多啲,怕自行選錯。

回覆樓主

我覺得 如果係小學精英班
成績中等
我大約會選B2
再看小六最後的成績

以上是我個人看法
不正確
請指正

謝謝賜教 !

看看自己學校往績,估計升band 1 a/b/c 人數,這樣再看看自己的全級排名。
一般來說,沒有直屬或聯繫,升band 1a, 人數不高。

cowkingb 發表於 18-9-3 21:23
有呀有跟開小朋友既學業,知佢應屬 band 1 生,但學校只係普通小學,非名氣勁校。知道學校名氣強弱對學生  ...

咁就要睇下你個區band1位足唔足夠啦,同埋學校有冇聯繫小學、遠近問題、教學理念、教學模式(是否傳統學校)等等以上你都要留意,傳統小學/勁小學係有佢優勢,如果家長你同小朋友個意向都係區內頂級/神校,咁當然有難度,家長可以留意下小朋友係校內band1個班學生中屬於頭幾名?中游位置?定係中下游,咁會好選擇d,另外我想提提樓主,多一個機會、多一份希望,自行當然玩埋佢,就算唔得,都可以俾個小朋友吸收經驗,以上都係個人分析,如有不足請多多指教

cowkingb 發表於 18-9-3 17:46

自評學校位置1A/B/C,一向都係估估吓,這正正解釋為何不少網友建議升中去考直資去試水溫,評估下自己係市場既定位,好過自己一廂情願既定位1A/B生,可能,連面試既機會都不存在~~~

又當然,無面試或無取錄又唔表示你非B1A/B/C生,始終仲有其他因素可以影響考中學既結果~~~

謝謝賜教 !

其實看看2018年自己學校的派位情況,照數人頭,就知道大約什麼排名入什麼學校啦。

只是有頗多學校的升中情況不太透明,也就唯有依靠老師過料了。

教局既然不容許小學公佈band1%,就應該硬性規定所有學校把升中詳細資料公開,讓家長有足夠資訊做好選小一,以及升中準備。

JCVJ 發表於 18-9-4 07:42
咁就要睇下你個區band1位足唔足夠啦,同埋學校有冇聯繫小學、遠近問題、教學理念、教學模式(是否傳統學校 ...

神校都係坊間既吹捧下產生,都係無公認既標準~~

以我理解 , 每次呈分之後 , 教育局會將學生banding給學校知道 , 你可以向班主任了解小朋友應屬那位置及選校方向作參考(不過學校意見通常比較保守) , 亦可了解學校早幾什麼成績入什麼學校比率令自己加深選校意向

Jasonhaha 發表於 18-9-4 09:47
以我理解 , 每次呈分之後 , 教育局會將學生banding給學校知道 , 你可以向班主任了解小朋友應屬那位置及選校 ...

你似乎理解錯,EDB刻意唔公佈各校學生Banding分佈,又點會提供咁好服務,每次呈完分去提供成績俾各小學~~~

mcl203 發表於 18-9-4 09:54
你似乎理解錯,EDB刻意唔公佈各校學生Banding分佈,又點會提供咁好服務,每次呈完分去提供成績俾各小學~ ...
但係我囡學校班主任確實每次呈分後都有同家長溝通小朋友Banding(當然是家長主動) , 呈一同呈二還跟我說跌了少許 , 要加緊努力呀