用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國電話Plan
樓主: cow
go

英國電話Plan

回覆 SIYip 的帖子

giffgaff website - 又知多樣要點做... 剛剛都登記了....
阿媽

JustAParent 發表於 18-9-3 20:49
EE 網絡應該最好, £25.00有40GB喎,我準備出呢個Plan。

沒有住址證明,可簽長約嗎?

TingKiumom 發表於 18-9-4 23:01
沒有住址證明,可簽長約嗎?

係冇credit history既問題。不過網上有人話Sim Only佢搞到,我準備兩星期後去試下。PAYG好煩,而且同價錢用量得一半。

S.S. 發表於 18-9-4 22:02

giffgaff website - 又知多樣要點做... 剛剛都登記了....

講開order giffgaff free sim, 有referral好似送5 pounds credit, 唔知依家仲有冇?

係咪一插就可以用, 可原用自己手機號 ? 係咪都可以打電話 ? 要幾耐先active ... 我見佢寫1-2 business day ?

阿媽

S.S. 發表於 18-9-8 14:08

係咪一插就可以用, 可原用自己手機號 ? 係咪都可以打電話 ? 要幾耐先active ... 我見佢 ...

插咗卡要上網activate 張卡,即刻用得。
唔同plan 包唔同嘢。無記錯就算最平都包某一數量通話和message. 換了卡,hk 的電話號碼自然用不到。

SIYip 發表於 18-9-8 14:50
插咗卡要上網activate 張卡,即刻用得。
唔同plan 包唔同嘢。無記錯就算最平都包某一數量通話和message.  ...
剛收到寄來的giffgaff sim卡, 是否可在hk 做activate? 我証過在網上按activate及輸入activation code, 用HK Visa card 買首次plan.. 但入完曬又出翻 activate 原本的畫面, activate唔到張card,買唔到plan!

係唔係要將sim card插入iPhone 先可以開始activate?

hongkeikei 發表於 18-9-10 02:40
剛收到寄來的giffgaff sim卡, 是否可在hk 做activate? 我証過在網上按activate及輸入activation code, 用HK ...

我剛在港開通左giffgag card, 但我係用英國debit card activated 的, 開通成功及買goodybag 後分別都收到confirmation email

剛收到寄來的giffgaff sim卡, 是否可在hk 做activate? 我証過在網上按activate及輸入activation code, 用HK ...

我喺英國activate 的,因為月費計劃由activate 嗰日計一個月,我無試過喺hk activate, 唔知得唔得。

Deleted

DKmum 發表於 18-9-10 08:59
我剛在港開通左giffgag card, 但我係用英國debit card activated 的, 開通成功及買goodybag 後分別都收到c ...
那開通前是否要先換卡,還是成功Activated之後到英國插卡用?

SIYip 發表於 18-9-10 12:49
我喺英國activate 的,因為月費計劃由activate 嗰日計一個月,我無試過喺hk activate, 唔知得唔得。
...

giffgaff 不是買plan 或goodybag 用嗎? 還有月費計劃?

hongkeikei 發表於 18-9-11 03:08
giffgaff 不是買plan 或goodybag 用嗎? 還有月費計劃?

個plan 係每個月。我仔用佢,set 自動續期,我當佢係月費咁用:).
不過,你最好check 孩子學校個區邊個網收得好。我去都用佢,倫敦、bath 等都ok. 但去到oxford 就唔ok. 我仲同朋友講笑,亞仔入咗oxford 要記得轉網絡商:).

hongkeikei 發表於 18-9-11 03:05
那開通前是否要先換卡,還是成功Activated之後到英國插卡用?

我仔係離港嗰日係香港activate, 然後去到英國换卡,一插就用到好方便

ic thanks

SIYip 發表於 18-9-11 09:05
個plan 係每個月。我仔用佢,set 自動續期,我當佢係月費咁用:).
不過,你最好check 孩子學校個區邊個網收 ...
個人經驗,Giffgaff係London,Edinburgh,Bath,Cambridge,Brighton 4G/LTE室內室外都接收得幾好,3網絡在街外OK,室內只有3G

SIYip 發表於 18-9-3 18:53
佢網站有寫。幾日已經寄到hk,免費的。去到英國先跟指示activate,好方便。

地址是填香港地址就可以吗?不会送不到吗?

monicacjx 發表於 18-9-19 18:43
地址是填香港地址就可以吗?不会送不到吗?

係hk 地址,點會收唔到?

SIYip 發表於 18-9-19 20:12
係hk 地址,點會收唔到?

我看他地址的list都是英国那边的,怕他们看不懂 寄不来   

monicacjx 發表於 18-9-19 20:16
我看他地址的list都是英国那边的,怕他们看不懂 寄不来

照寫英文地址,佢地都係copy and paste.