用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點可以令k2小朋友獨立
go

點可以令k2小朋友獨立 [複製鏈接]

我小朋友本身社交能力麻麻 唔鍾意交朋友 返左學兩年n同k1都只得兩個叫做好d既朋友 (因年果兩位哥哥好照顧佢)平日去邊度都只同跟爸爸媽媽去 (雖然一向姐姐揍)送佢返學我走既時候仲會喊 就算姨媽帶佢同去我公司附近食lunch 走果陣都唔捨得 喊好耐 但佢平日專注力同學習能力無問題 因為呢個性格 我又試過報兩個興趣班玩下 但最後佢都係喊到收唔到聲 唔想搞親其他小朋友而中途離場(老師叫) 其實因為k2了 來緊要半年後要interview 我估如果一路唔理 最後interview應該會喊爆 實無人收 請問大家我有無方法/社交course我可以比佢上下 等佢獨立d interview 可以發揮返佢正常水平呢?謝謝
   1    0    0    0

參加團體運動

回覆樓主

同意參加團體活動,參加一d家長可以望到佢上堂既班,球類運動跑跑跳跳之類,頭一兩堂唔得都唔好放棄,慢慢黎

regen1988    發表於 18-10-23 15:21

回覆樓主

姐姐揍成點,對佢好嗎?

多d 集體活動,多d 出街,在公園/playhouse 鼓勵佢多d 走出去自己玩。你地平時又用打鬧,你做得唔好既態度,定係用讚賞鼓勵方法呢?

樓主孩子問題分兩部分,1是內向是性格,只要唔過分到自閉唔係問題,大人應接受,因為個個人都有不同性格。2是無安全感,就要看如何比到安全感佢,又或佢如何學習到某d 環境是安全我,又或父母是唔會放佢去一個不安全我地方。

星星的後裔 發表於 18-9-9 07:23
姐姐揍成點,對佢好嗎?

多d 集體活動,多d 出街,在公園/playhouse 鼓勵佢多d 走出去自己玩。你地平時又 ...

所有人都對佢好好 我同老公都好少鬧 4歲到宜家真係好曳要罰企都係3次以內 打更多係無(emoji) 我覺得係太容易我到讚賞 難d既野有時未必想試 因為知未必得 所以對自己無咩信心

regen1988    發表於 18-10-23 15:22
regen1988    發表於 18-10-23 15:22

michelle_chan 發表於 18-9-10 22:17
所有人都對佢好好 我同老公都好少鬧 4歲到宜家真係好曳要罰企都係3次以內 打更多係無(emoji) 我覺得係太容 ...

我個都差不多, 唔鍾意試新事物。我覺得是性格,唔係我地讚得太多。

至於驚interview喊, 我本身就無 e 個問題。 我覺得最好是你先生帶佢去。

回覆樓主:

我諗都真係要補下面試班,其實內容唔單止面試咁簡單,聽啲前輩講都應該學埋社交。

帶多啲佢去可以睇住佢嘅團體活動,同埋報吓面試班改善社交技巧

同問 請問樓主今年有改善嗎 ?

michelle_chan 發表於 18-9-3 00:28
我小朋友本身社交能力麻麻 唔鍾意交朋友 返左學兩年n同k1都只得兩個叫做好d既朋友 (因年果兩位哥哥好照顧 ...

請問樓主最後有什麼方法改善呢?我女兒將升K1,也有同樣問題
‹ 上一主題|下一主題