用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路??
go

阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路?? [複製鏈接]

請問有經驗的媽媽爸爸們,阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路, 等細佬妹可以直入官津小,之後唔駛煩? 我家有一女一仔,相隔4年,家姐黎緊9月要開始自行/1月大抽獎。細佬仲未夠1數,未清楚他的性格同資質。心儀傳統女校, 應該要個體咁選擇(家姐揀女校,細佬4年後再算)定揀男女官津小?
   2    0    0    0

回覆樓主

要睇好多因素至答到你。比如考到DGS 唔通唔讀?又或你個女未去到咁神級,一間中游女校同中游男女校收左,又好似揀男女校較好。

盡可能我都會分開考慮升學路線。

回覆樓主:

我個case係大女考到直私,但佢為咗一定能夠同妹妹一間學校,所以自己提出,話想去叩門

apple1990    發表於 18-9-3 06:32

我女都係,
不過神津未到佢(考到級一先有機),
二線津不如讀返自己間

回覆樓主

我會揀男女校,明知有個細跟尾好少唔plan長遠些

不需要同一間學校,每個小朋友性格適合不同學校!
我大仔當年考到直私小學,為了弟弟將來不用考小學就帶哥哥去叩津校,讀了2年津校發現師資和管理差,校風和學習氣氛一般(常常有欺凌事件老師知道也不處理),功課多亦太催谷。最後弟弟又考到龍幼,所以立即將大仔插班轉校去私小…

直到現在也感到對不起大仔,所以選取適合小學才重要

完全分開考慮,阿哥家姐若考到好嘅男校/女校,冇理由為咗細佬妹而遷就;除非該校係同級數嘅男校女校。

回覆樓主:

視乎情況,萬一細嘅一舊飯咁都係搵大的輔下路好

回覆樓主:

我唔會

兩個獨立個體,我唔會因為任何一個而“犧牲”另一個。

睇睇家境情況,如果家庭只接受津校,咁最好為細嘅諗埋,如果家庭經濟許可而大嗰個又真係特別標青,由佢發展,唔好阻礙佢。

睇邊間學校而決定.

mayyylai 發表於 18-9-3 08:59
睇睇家境情況,如果家庭只接受津校,咁最好為細嘅諗埋,如果家庭經濟許可而大嗰個又真係特別標青,由佢發展 ...
就算目標係官津校都係分開考慮!若細佬妺有能力係標青,一樣可以去叩門或考插班。若細佬妺冇能力,縱使畀佢去到神校都感到吃力。

RHb 發表於 18-9-2 22:32
請問有經驗的媽媽爸爸們,阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路, 等細佬妹可以直入官津小,之後唔駛煩? 我家有一女 ...
我case 同你一樣丫
應該是說如大女是想入直私. 就go ahead, 分開兩個諗吧
如果你是只考慮官津, 我就唔會選齋校了
除非你有宗教底或舊生分可以幫到細佬就另計

請問有經驗的媽媽爸爸們,阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路, 等細佬妹可以直入官津小,之後唔駛煩? 我家有一女 ...

我大女有前列直私offer,叩門有也是前列的津校,考慮了經濟,時間及細妹,亦經大女同意,入了津校,希望佢䜖得開心

對你「可能」係唔洗煩多次。但這對個大係未必找到最合適佢本人,因此對小朋友來說未必係最好。如果你嘅意圖只係「重男輕女」,當然更加要考慮清楚。我自己覺得最緊要以小朋友本人着想。

資源許可就分開處理, 否則就睇餸食飯. 不過你先問問自己, 將來自己是否一定會將個細嘅送入大嗰個間小學? 如果你會再同細嗰個考直私或抽其他官津, 又俾佢入到, 而又會去讀. 咁你會唔會覺得個大嘅犧牲得好冇謂? 對佢好唔公平? (上面已經有網友有類似嘅經驗分享)

ok3 發表於 18-9-3 14:54
資源許可就分開處理, 否則就睇餸食飯. 不過你先問問自己, 將來自己是否一定會將個細嘅送入大嗰個間小學? 如 ...

我就係怕如果細佬又考到直私, 就會對家姐唔公平。但依家細佬仲細, 仲未知佢的資質 。多謝咁多位的經驗同意見, 我都會獨立處理。謝謝。

apple1990    發表於 18-9-3 16:34

RHb 發表於 18-9-3 15:00
我就係怕如果細佬又考到直私, 就會對家姐唔公平。但依家細佬仲細, 仲未知佢的資質  。多謝咁 ...
其實到時考到再諗吧

RHb 發表於 18-9-3 15:00
我就係怕如果細佬又考到直私, 就會對家姐唔公平。但依家細佬仲細, 仲未知佢的資質  。多謝咁 ...
資源許可的話, 我讚成分開處理的

醒目開學勳章 貢獻勳章

無話一定,好睇家庭需要

我個case係抽到乙一,但思前想後,放乙一,取私小
但大嘅竟然問我點可以同細嘅一齊返學,等佢唔駛考小學!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題