用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區轉灣仔區(B1男)
樓主: IloveJJ
go

中西區轉灣仔區(B1男)   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:23
佢個女同學,數學98,我仔79,你話啦!
79? 唔係89咩?!   做乜咁低分架? 有兩份卷拉分喎!唔係有補數咩?
BTW, 如果阿女科數由89升到92/93, 會唔會升多一兩名呢?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:23
佢個女同學,數學98,我仔79,你話啦!
問題不在於有人攞接近滿分,係因為數學好易攞高分,絕大部份人攞80以上,你仔79應該係尾嗰幾個,所以都幾傷

little_yolky 發表於 18-9-6 12:23
我份人好怕死, 如果唔係, 我個dream school大抽奬有19個位, 我就係唔敢搏呀, 我唔敢放棄7X個位同90個位去搏呀。
唔好意思我係咪 get 錯?

1) IloveJJ 如果搬去灣仔的話, 灣仔B1學位多及夠B1生, IloveJJ 仔係B1 幾乎穩入 B1中學.
2) IloveJJ 如果唔搬係中西區的話, 中西區唔夠B1位, B1生派得唔好都大機會派去B2中學.

如果係咁, 如果有辦法可以改到去灣仔校網, 同妳保守性格穩入 B1中學咪配合囉, 咁點解唔支持搬灣仔校網? 我唔明

小時了了 發表於 18-9-6 12:30
唔好意思我係咪 get 錯?
IloveJJ個dream school係KC, 中西區有50個位, 灣仔得3個位............

bobbob 發表於 18-9-6 12:29
問題不在於有人攞接近滿分,係因為數學好易攞高分,絕大部份人攞80以上,你仔79應該係尾嗰幾個,所以都幾傷 ...
以經驗睇,數學保唔到8字,其他科叻極都等同b1尾。

bobbob 發表於 18-9-6 12:29
問題不在於有人攞接近滿分,係因為數學好易攞高分,絕大部份人攞80以上,你仔79應該係尾嗰幾個,所以都幾傷 ...
咁即係阿女多幾分有可能maybe會高一兩名? 考佢後面果D都9x呀。

artroboy 發表於 18-9-6 12:37
所以佢仲保到B1中, 都真係偷笑了。

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:25
靠搬屋入名校,好似好勉強囉
至於赤堤,我係想話,突然有租金津貼,攪到轉灣仔又得,申請赤堤又得,係咪天叫我要咁做(搬)呢?
原來係講 "靠搬屋入名校,好似好勉強", 我以為講緊 "靠搬屋入B1中學好勉強". 妳搬屋原意唔係因為灣仔多B1 學位夠 B1生咩? 定係其實妳係只想入"名校"呢? 兩樣野啊?

我支持搬只係入B1中學咋, 如果係搬屋入名校呢, 我就好有保留未必支持搬了.

赤堤如果搬咗先至再諗啦, 佢間學校學費減免上下限每年唔同, 我女嗰年報我計過可以減免25%, 但舊年睇佢上調咗金額以我家庭收入又無得減免喇

little_yolky 發表於 18-9-6 12:37
IloveJJ個dream school係KC, 中西區有50個位, 灣仔得3個位............
如果dream school 係KC , 應該一早插李陞、般官,保障更大

little_yolky 發表於 18-9-6 12:37
吓! 原來講緊係入 KC 呢一間? 咁做咩搬? 我以為搬係因為灣仔 B1 位夠 B1 生所以支持搬. 如果係一心只想抽入 KC 呢一間, 咁我支持留返中西區唔搬.

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-9-6 12:37
唔知會唔會,不過名次大跌在所難免

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-9-6 12:39
咁即係阿女多幾分有可能maybe會高一兩名? 考佢後面果D都9x呀。
有機向級1進發

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-9-6 12:40
如果dream school 係KC , 應該一早插李陞、般官,保障更大
我都覺,不過官校多數教得麻麻

bobbob 發表於 18-9-6 12:58
唔知會唔會,不過名次大跌在所難免

呢個我有經驗咁答係,科數學好重要~~~

bobbob 發表於 18-9-6 13:02
我都覺,不過官校多數教得麻麻
官校老師不是應該係最好成績果批咩?教育處先揀蟀,不是嗎?(我道聽塗說的)

mcl203 發表於 18-9-6 13:05
呢個我有經驗咁答係,科數學好重要~~~
每一科都重要至少9字頭,95以上越多越好,間中98-100。

b3410 發表於 18-9-6 13:11
每一科都重要至少9字頭,95以上越多越好,間中98-100。

睇下間學校點評分啦,98-100現於各科,對某些學校係天荒夜談, 9字都已經係難~~~

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-9-6 13:09
官校老師不是應該係最好成績果批咩?教育處先揀蟀,不是嗎?(我道聽塗說的) ...
你唔知咩叫做又36唔做又36?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-9-6 13:16

睇下間學校點評分啦,98-100現於各科,對某些學校係天荒夜談 ...
中英各校評分可以好varied,不過數常唔難98-100

bobbob 發表於 18-9-6 13:01
有機向級1進發
級一英文100分, 數學好似係98定99, 常識都係接近滿分既, 真係誰與爭峰
‹ 上一主題|下一主題