用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區轉灣仔區(B1男)
樓主: IloveJJ
go

中西區轉灣仔區(B1男)   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-9-6 11:51
但學校仲係net 11喎,Banding 無數據參考,靠估無辛苦?
係呀, 大抽奬可以用住址網丫嘛。IloveJJ仔仔學校係大校, 佢仔仔位置相對安全, 轉網應該唔會跌。如果呈二仍保持到依家既位置, 真係可以諗諗, 不過要搏呈三都要保持, 因為轉咗無得返轉頭。

little_yolky 發表於 18-9-6 11:55
係呀, 大抽奬可以用住址網丫嘛。IloveJJ仔仔學校係大校, 佢仔仔位置相對安全, 轉網應該唔會跌。如果呈二仍 ...
肯定安全?呢兩年派位下跌咗喎⋯⋯

除非學校實牙實齒話到比家長知,學兄姐既pre s1 分數好隱陣,但中學同小學無機制通報,小學都唔會有途徑肯定個數

artroboy 發表於 18-9-6 12:04
肯定安全?呢兩年派位下跌咗喎⋯⋯
除非學校實牙實齒話到比家長知,學兄姐既pre s1 分數好隱陣,但中學同小學無機制通報,小學都唔會有途徑肯定個數

升中派位同投資一樣, 投資者(當事人) 需要風險評估承擔風險後果 (唔會包升包賺, 亦會有跌及輸嘅風險嘛), 以及好似銀行按偈要做"壓力測試"嘅. 啲投資廣告成日講 "可升可跌"嘛.

artroboy    發表於 18-9-6 12:15

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:07
中西區大約50,灣仔3
唔...............我唔會轉囉。拿, 純個人意見咋, 如果阿仔有响灣仔區3個抽到既運氣, 佢响中西區都一樣中了, 唔駛冒險轉區囉。

little_yolky 發表於 18-9-6 12:11
唔...............我唔會轉囉。拿, 純個人意見咋, 如果阿仔有响灣仔區3個抽到既運氣, 佢响中西區都一樣中了, 唔駛冒險轉區囉。
哈!哈! 我份人比較進取型, 純個人性格我會博及轉.

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:09
我哋去年有28個女生入聖提/英華/SPCC,20個男生入聖約瑟/英皇/聖保羅,還有高主教/鄧肇堅/港同12人,你認 ...
依家首要任務, 係呈二保住成績, 或有突破。BTW, 阿仔中英都咁高分, 我印象佢常識好似都係好高分, 佢實在衰D乜呢? 點解唔可以再前D?

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:20
咪數學囉!
點會差科數學差咗幾十名呀? 唔通阿仔前面個個100分咩!

IloveJJ 發表於 18-9-6 12:09
我哋去年有28個女生入聖提/英華/SPCC,20個男生入聖約瑟/英皇/聖保羅,還有高主教/鄧肇堅/港同12人,你認 ...
唔⋯⋯舊年中西區普通派得好,唔係你地果間。另外,你地舊年最大戶係st.louis ,英皇已經比前幾屆少咗。sjc 年年都有幾個。港同、Spc 一樣。不是增長好多。英華女就真係收多咗好多,但唔關仔事。
你自己衡量啦,你地本身人數比其他學校多幾倍,博唔博自己決定。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-9-6 12:11
唔...............我唔會轉囉。拿, 純個人意見咋, 如果阿仔有响灣仔區3個抽到既運氣, 佢响中西區都一樣中了 ...
中西區10個有9個band 1男仔揀kc,響灣仔係都揀qc,反而無咩人會著意kc,不過風險確實高,萬一有4個人揀已經好唔穩陣

你唔覺得咁係太勉強嗎?

Btw,記得我話聖提我無資格申請資助嗎?而家如果租樓,我就可能攞到25%啦!

唔好意思唔明, 勉強啲咩? 妳唔係講緊搬去灣仔抽津校嗎? 突然講赤提? 即是搬屋抽津校定係開始再考慮考赤提?

小時了了 發表於 18-9-6 12:15
哈!哈! 我份人比較進取型, 純個人性格我會博及轉.
我份人好怕死, 如果唔係, 我個dream school大抽奬有19個位, 我就係唔敢搏呀, 我唔敢放棄7X個位同90個位去搏呀。

你唔覺得咁係太勉強嗎?

Btw,記得我話聖提我無資格申請資助嗎?而家如果租樓,我就可能攞到25%啦!
但扣咗25%都貴到反艇喎。

‹ 上一主題|下一主題