用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 6歲想學樂理,有没有推介?
go

[音樂] 6歲想學樂理,有没有推介?

自己對音樂零知識,想問是否找鋼琴老師已經可以教授到?

通常鋼琴老師會邊教琴邊教樂理

回覆樓主:

你可以報班,香港音樂專科學校唔錯。

但六歲學樂理,最大的挑戰是詞彙及數學,如分數。

Kellymun 發表於 18-9-1 08:50
自己對音樂零知識,想問是否找鋼琴老師已經可以教授到?

教樂理的老師不一定是鋼琴老師,有些鋼琴老師不願、或未必懂得教,她當年考過、高分也好,識教是另外一回事。
ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 18-9-2 11:31
教樂理的老師不一定是鋼琴老師,有些鋼琴老師不願、或未必懂得教,她當年考過、高分也好,識教是另外一回 ...

不錯,有distinction唔代表識教,我個仔9歲都考到distinction,佢一定唔識教

回覆樓主:

多謝大家嘅意見

Kellymun 發表於 18-9-5 08:46
多謝大家嘅意見

其實你想俾小朋友學理,是為了盡快考5級樂理試,還是應付所學的樂器所需?

LeeCC 發表於 18-9-5 11:59
其實你想俾小朋友學理,是為了盡快考5級樂理試,還是應付所學的樂器所需?
...

小朋友6歲未咁快要考五級, 我只想應付學樂器所需

Kellymun 發表於 18-9-6 13:40
小朋友6歲未咁快要考五級, 我只想應付學樂器所需
樂器老師應該會邊教樂器邊教所需的樂理的

LeeCC 發表於 18-9-6 14:03
樂器老師應該會邊教樂器邊教所需的樂理的

樂器老師比較講得快 ,小朋友樂理睇譜方面,好像掌握得唔好。

Kellymun 發表於 18-9-6 14:33
樂器老師比較講得快 ,小朋友樂理睇譜方面,好像掌握得唔好。
我記得小朋友初學時,老師有本幼兒樂理練習俾佢做
另外,睇譜係靠多練習的