用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行對統一派位的影響
go

自行對統一派位的影響 [複製鏈接]

4    0    0    0

IloveJJ 發表於 18-9-1 00:25
請教大家: 如果我嗰區因為B2中學少,好多B2生自行時誇區,咁會對大抽獎有咩影響呢?
...

你係資深會員無理由諗唔到喔?!少咗一堆Band 2生留喺本區抽獎,咁咪造就留番低嘅Band 2生抽入心目中嘅Band 2校的機會大咗,甚至掹車邊搏到入Band 1 校嘅機會都相應提高(因為如果有Band 1位剩而依家又少咗Band 2生爭);而Band 3同學又因爲當區少咗Band 2生抽獎而有機會搏到入Band 2校囉。對Band 1生就無影響啦。

本區越多人跨區出去,留下的同學競爭相對減少。不過,都有人跨區入來,所以好難講。

rulerL 發表於 18-9-3 02:44
你係資深會員無理由諗唔到喔?!少咗一堆Band 2生留喺本區抽獎,咁咪造就留番低嘅Band 2生抽入心目中嘅Ban ...
教育局無講明大抽獎時,會唔會將參與大抽獎既學生再分成三份。
假設唔會再分,你講得啱。但是如果會既話,少咗一堆 Band 2 生留喺本區抽獎,可能變成 Band 1 邊緣人跌落 Band 2;Band 3 邊緣人上返 Band 2。
因為有跨區問題,所以我估再分既機會大啲。

IloveJJ 發表於 18-9-3 10:36
我就係想知呢點
教育局唔講,局外人唔會知道。

IloveJJ 發表於 18-9-3 10:45
我諗住睇下呢度猛人有無人知?
N年之前好似見過個帖, 係唔會tick走自行取錄生的, 即全世界呈3後會排個banding, 而電腦自動tick走已取得直資同自行學位既學生, 只為無學位學生轆大抽奬。因為全世界學生最後都有個banding, 如果tick除大抽奬前已有學位既學生再重新為剩餘學生排banding, 咁已有學位學生就無咗呈3後個banding, 咁係唔合理, 因為大家升中後, 小學會收到所有學生既banding, 所以, 應該係教育局唔理你有無學位, 會先為全世界有呈分學生定banding, 然後先再處理大抽奬問題。

所以, 結論係人哋B2生應該點都唔關你事, 因為你阿仔係B1。

王家爸爸 發表於 18-9-3 09:02
假設唔會再分,你講得啱。但是如果會既話, ...
呢樣嘢我問過, EDB回覆大致如吓:

到統一派位時, EDB會將各區有呈分學生按成績分為三個組別,分完三個組別後, 再剔除自行成功和已被直資學校取錄既學生, 最後先進行大抽獎

所以無論學生自行去邊區, 或考入邊間直資學校, 對統一派位分Banding無影響, 只係對能否抽入某學校既機會有影響

只有學生轉網抽獎呢個人數變化, 對分Banding會有影響

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-3 11:11
呢樣嘢我問過, EDB回覆大致如吓:

到統一派位時, EDB會將各區有呈分學生按成績分為三個組別,分完三個組別後 ...
咁睇嚟你同教育局糾纏既能力比我強,當年(六、七年前)佢哋只係西游我。

王家爸爸 發表於 18-9-3 17:03
咁睇嚟你同教育局糾纏既能力比我強,當年(六、七年前)佢哋只係西游我。 ...

每次只要西到佢搵主任級人馬去答你, 就會得到較理想既資料

王家爸爸    發表於 18-9-3 17:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-9-3 17:11
每次只要西到佢搵主任級人馬去答你, 就會得到較理想既資料
呢樣係你強項喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問「跨區問題」係指咩?跌 band? 怕跨區學童影響原區學生的 banding 公正性?  謝謝指導!!

WingBB-222 發表於 18-9-4 03:28
請問「跨區問題」係指咩?跌 band? 怕跨區學童影響原區學生的 banding 公正性?  謝謝指導!!
...
跨區既問題係會令每個 band 既人數改變。例如如果某區原本有300 個 B1 學生同同樣數量既 B1 位,原本剛好足夠分;但係如果區內既 B1 學校勁,吸引咗外區 B1 學生搬屋、轉區,咁樣 B1 學生就多咗,而 B1 位數量無變,結果係原本有位既 B1 學生有機會讀唔到 B1 學校。

王家爸爸 發表於 18-9-4 08:12
跨區既問題係會令每個 band 既人數改變。例如如果某區原本有300 個 B1 學生同同樣數量既 B1 位,原本剛好足 ...

明白了,唔該晒!!

王國會長

我記得大抽獎仍有分B1/2/3 學生去抽喎

王國會長

b3410 發表於 18-9-3 08:34
本區越多人跨區出去,留下的同學競爭相對減少。不過,都有人跨區入來,所以好難講。
...
大抽獎沒有跨區
‹ 上一主題|下一主題