用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考日文
樓主: mimi1102
go

DSE 考日文 [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-9-3 15:21
我嘅打算, 唔係代替中文, 係選修科日文.

其餘資助大學日文A grade當DSE 5的

都可以當electives. 但要睇學校本身有冇3rd Lang 肯唔肯代報埋。我地中學本身有得讀所以所有學生都係經學校去報。不過我地學校學生對DSE 中文冇信心先用日文代替,亦有同學中文,日文都有同時間去考。不過我想講既係,如果當elective 係OK, 但如果一心諗住避左DSE 中文唔考,而報日文的話,咁就真係諗清楚了。

PS: 亞女今年大學elective 修日文,真係比佢吹脹

Kittymummy 發表於 18-9-3 15:27
都可以當electives. 但要睇學校本身有冇3rd Lang 肯唔肯代報埋。我地中學本身有得讀所以所有學生都係經學校去報。不過我地學校學生對DSE 中文冇信心先用日文代替,亦有同學中文,日文都有同時間去考。不過我想講既係,如果當elective 係OK, 但如果一心諗住避左DSE 中文唔考,而報日文的話,咁就真係諗清楚了。

"要睇學校肯唔肯代報" >>>> 呢個就係重點, 我見我女學校網上資料顯示, 今年DSE 有學兄/姊考咗一科GCE AL 有 A Grade (我第一年見), 但阿女學校今年9月才第一屆辦 GCE AL, 我估嗰位學兄/姊考日文掛, 我估我女學校可以幫手代報掛. 我諗住遲啲有機會問吓學校呢方面資料.

妳女女大學選修日文好啊, 去日本旅行講價都好啲, 日後去日資公司做都好好呢

Kittymummy 發表於 18-9-3 14:51
果300人,大部分黎自直資,本身學校有3rd language 去學(日文,西班牙,法文,德文)。係由小學到中學12年必修課程之一。除左DSE , 係出面考晒大部分已經係最高level. 因為佢地讀左12年日語,好難同一般3幾年出面自學貨仔去比較,同埋自學又未必有信心為考DSE 日文拎到A grade,而放棄考DSE 中文,個risk 都好大下。

其實, 唔但只直資, 亦多咗津校考, 我 search 過有幾間保良局 B1 都有考, 仲好高% A grade (有一間係3位數% A Grade = DSE 5)

小時了了 發表於 18-9-3 15:37
"要睇學校肯唔肯代報" >>>> 呢個就係重點, 我見我女學校網上資料顯示, 今年DSE 有學兄/姊考咗一科GCE AL  ...

係呀,如果學校本身冇得修讀3rd language ,咁真係要問清楚可否代報。我印象津校要報cat c 係好多restriction 的,最好報之前係出面考返一定程度既level之後先再問學校,否則都係reject 多。  我女為興趣而修日文的,之前中學學德文,普通話,依家大學又整埋日文 樣樣都半桶水咁囉。 可能grad trip 時同幾個女同學旅日兩星期多,見到同學流利日文(本身已business level ), 佢又學人走去學。

小時了了 發表於 18-9-3 15:45
其實, 唔但只直資, 亦多咗津校考, 我 search 過有幾間保良局 B1 都有考, 仲好高% A grade (有一間係3位數%  ...

都唔奇,但津校好多只會比成績最top 果班既人報埋cat C. 又或者報得得Cat C, 其他最多只可以報兩科electives (包埋m1/2) 所以真係要問清楚,如果打算報日文的話。good luck la

Kittymummy 發表於 18-9-3 15:51
都唔奇,但津校好多只會比成績最top 果班既人報埋cat C. 又或者報得得Cat C, 其他最多只可以報兩科electiv ...

我女話舊年佢有個讀緊N3嘅朋友都考到A

Kittymummy 發表於 18-9-3 15:27

上個月返咗阿女學校聽 S3 選科晚會, 學校舊年啱啱開日文選修科而剛好湊夠 10 個學生報讀開得成班, 幾年後阿女如果係香港考 DSE, 無論去出面讀日文經學校報自修生途徑, 抑或係學校開得成選修科班, 阿女 DSE應該可以考到日文
‹ 上一主題|下一主題