用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考日文
go

DSE 考日文

我見今年多左人响DSE 考日文, 但分數係分A B C.

想請問DSE 考日文, 即使攞到A, 如果想讀果科冇要求要識日文, 其實都冇咩好處?

mimi1102 發表於 18-8-30 14:19

想請問DSE 考日文, 即使攞到A, 如果想讀果科冇要求要識日 ...

其實乜學系會要求Cat C科目成績?

JustAParent 發表於 18-8-30 14:31
其實乜學系會要求Cat C科目成績?

我女其實仲有好幾年先考DSE, 本身讀開日文, 原本諗住DSE 時, 叫佢報埋日文, 以為可以計多一科做選修科(有分數的), 但今年睇各校DSE 成績時, 先知係分A B C, 所以諗緊, 到時未必考了.  

mimi1102 發表於 18-8-30 14:38
我女其實仲有好幾年先考DSE, 本身讀開日文, 原本諗住DSE 時, 叫佢報埋日文, 以為可以計多一科做選修科(有 ...

去大學網站睇返個conversion table。下面係HKU的。

https://aal.hku.hk/admissions/local/admissions-information?page=admissions-score

通常文科同Social science都計,去睇返各科嘅收生要求。

LingChiBaBa 發表於 18-8-30 16:01
去大學網站睇返個conversion table。下面係HKU的。

https://aal.hku.hk/admissions/local/admissions-inf ...
唔該晒

mimi1102 發表於 18-8-30 16:12
唔該晒

DSE 嘅Cat C考期大概喺11月頭(6月份考期已取消),報考要在6月(即仍是S5)。

LingChiBaBa 發表於 18-8-30 16:19
DSE 嘅Cat C考期大概喺11月頭(6月份考期已取消),報考要在6月(即仍是S5)。
明白, 唔該晒

mimi1102 發表於 18-8-30 14:19

想請問DSE 考日文, 即使攞到A, 如果想讀果科冇要求要識日 ...

今年考日文同學。我地學校都佔唔少。

Kittymummy 發表於 18-8-31 18:21
今年考日文同學。我地學校都佔唔少。

係呀! 所以我以為考外語有著數

mimi1102 發表於 18-9-1 09:32

有著數點會得300人考 考整西餅仲多D。

JustAParent 發表於 18-9-1 10:34
有著數點會得300人考  考整西餅仲多D。

無著數?!大學有咩學系及學科唔接受/唔睇Category C 嘅成績? 考日文嘅考生每年持續上升.識玩/識計8大收生方法嘅就會明及會得到呢份著數

DSE外文科日文最多人考 印地及烏爾都語27人報考 https://topick.hket.com/article/1855236/DSE%E5%A4%96%E6%96%87%E7%A7%91%E6%97%A5%E6%96%87%E6%9C%80%E5%A4%9A%E4%BA%BA%E8%80%83%E3%80%80%E5%8D%B0%E5%9C%B0%E5%8F%8A%E7%83%8F%E7%88%BE%E9%83%BD%E8%AA%9E27%E4%BA%BA%E5%A0%B1%E8%80%83

2017年日文 Grade A = DSE 第 5 級 46.9%

2018 年日文 Grade A = DSE 第 5 級 59.3% http://www.hkeaa.edu.hk/en/HKDSE/assessment/subject_information/category_c_subjects/other_resources/ & http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/other_lang/6OLreview_2018.pdf

2018 年香港中學文憑考試放榜 成績新聞稿: http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE2018_Press_Release_Chinese_full_version.pdf

中國語文科取得....第 5 級或以上的日校考生佔 10.0%

英國語文科方面取得第 5 級或以上的日校考生有9.0%

數學科必修部分,...日校考生分.....13.9%則取得第 5 級或以上
通識教育科.....7.2%的日校考生取得與第 5 級或以上

mimi1102 發表於 18-8-30 14:38
我女其實仲有好幾年先考DSE, 本身讀開日文, 原本諗住DSE 時, 叫佢報埋日文, 以為可以計多一科做選修科(有分數的), 但今年睇各校DSE 成績時, 先知係分A B C, 所以諗緊, 到時未必考了

Engineering/Science及神科 Subject Weighting 無著數外,LingChiBaBa 提到 文科及Socail Science 大學收生計外,你可以考究埋商科等Subject Weighting 計分計唔計!

P.S1: 依家大學收生嘅遊戲方法係計分數收生
P.S2. 我女文科人,如果將來阿女間學校俾佢考DSE日文,絕對我女考香港8大有好大幫助。

LingChiBaBa 發表於 18-8-30 16:19

請問是否經中學報名?還是自己報?

小時了了 發表於 18-9-1 11:09
Engineering/Science及神科 Subject Weighting 無著數外,LingChiBaBa 提到 Socail Science 大學收生計外 ...

我諗我女應該冇咩機會讀神科, 咁我可以重新考慮畀佢考DSE 日文。

請問有冇前輩可以分享DSE 日文等如日本語能力試的第幾級左右?

MariaTsui 發表於 18-9-1 11:36
請問是否經中學報名?還是自己報?

如果同一屆考生,唔可以有自修生同日校考生2個身份。

mimi1102 發表於 18-9-1 09:32

梗係有啦,我地學校有好多個唔考中文,用日文代替。不過A grade 只有HKU and BU 當7分計。其他好似只當5分。不過日文佢地由小學已開始學,已經考到business 最高level, 冇得再上了。所以日文拎A係絕對冇難度。

JustAParent 發表於 18-9-1 10:34
有著數點會得300人考  考整西餅仲多D。

果300人,大部分黎自直資,本身學校有3rd language 去學(日文,西班牙,法文,德文)。係由小學到中學12年必修課程之一。除左DSE , 係出面考晒大部分已經係最高level. 因為佢地讀左12年日語,好難同一般3幾年出面自學貨仔去比較,同埋自學又未必有信心為考DSE 日文拎到A grade,而放棄考DSE 中文,個risk 都好大下。

小時了了 發表於 18-9-1 11:09
Engineering/Science及神科 Subject Weighting 無著數外,LingChiBaBa 提到 文科及Socail Science 大學收 ...

Um, 點講呢。每樣野都有risk, 除非日語本身已經去到business level 先好用佢代替中文。以我地學校為例,一條龍讀左12年日文既學生好輕易拎日文A grade. 有d同學係中一開始插入黎讀,讀左5年都係得C grade. 同埋只有HkU and BU A grade 當7分。但要留意,冇考中文DSE, 都好難第日考政府工。我女就本身修德文,我地都冇考DSE 德文,仍然係考返DSE 中文。所以要考慮清楚。

Kittymummy 發表於 18-9-3 14:57

Um, 點講呢。每樣野都有risk, 除非日語本身已經去到busin ...

資料好有用, 謝謝!

Kittymummy 發表於 18-9-3 14:57
Um, 點講呢。每樣野都有risk, 除非日語本身已經去到business level 先好用佢代替中文。以我地學校為例,一條龍讀左12年日文既學生好輕易拎日文A grade. 有d同學係中一開始插入黎讀,讀左5年都係得C grade. 同埋只有HkU and BU A grade 當7分。但要留意,冇考中文DSE, 都好難第日考政府工。我女就本身修德文,我地都冇考DSE 德文,仍然係考返DSE 中文。所以要考慮清楚。
我嘅打算, 唔係代替中文, 係選修科日文.

其餘資助大學日文A grade當DSE 5的

P.S. 因為, 我嘅 Plan X 係小女可能將來考日本大學