用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添中學
樓主: nowsony
go

曾肇添中學   [複製鏈接]

fatman69 發表於 19-1-9 01:12
沙崇策略係鼓勵同學中四先修3X,作多方面的嘗試及有緩衝作用,到中五時先再作考慮是否drop科,這是沒有強 ...
我都覺得沙崇冇理由限制咁少人讀3X,始終能力高嘅同學可以選修左先,唔掂先drop,不過最终會考3X嘅整體都唔多。

回覆 fatman69 的帖子

嘩,中史都係熱門科,這間中學唔野少

我只聽到連女校女仔都讀到怕
我是護書簿

fatman69 發表於 19-1-8 23:03
你D資料從何而來?
沙崇中四選3X或2X是很自由的,完全沒對學生有限制。
hkpapa 提供的 link ,真的來自沙崇網頁。那個簡報 p.5,的確寫著每科人數上限是 32-34,p.27 也講明 2017 年只有 26人修3X,不是以訛傳訛聽來的。但既然熱門科會開兩組,p.5 那句的意思應該是指每組的上限人數吧!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 08:46
我都覺得沙崇冇理由限制咁少人讀3X,始終能力高嘅同學可以選修左先,唔掂先drop,不過最终會考3X嘅整體都唔 ...

Drop科不一定代表學生能力問題,只是學生認為沒需要讀3X而已,例如有些修chem/bio/中史的同學,已選定入U目標,drop左中史好平常!始終入U最重要!
講真,在沙田區大多學校都係咁策略,先3X後2X,最後決勝都係入U,沙崇9X%入U率始終係沙田最高,全港頭幾位!

losoco 發表於 19-1-9 09:51

嘩,中史都係熱門科,這間中學唔野少

沙崇中史攞5或以上率係好高架,多人修就必然啦!

emmyfok 發表於 19-1-9 10:02
hkpapa 提供的 link ,真的來自沙崇網頁。那個簡報 p.5,的確寫著每科人數上限是 32-34,p.27 也講明 2017  ...

相信26人修3X是2017年中六畢業時的數據。其實3X2X純屬個人決定,最新數據今年中四只有10人修2X,140修3X係事實,學生選科的自由度好大。

fatman69 發表於 19-1-9 10:29
沙崇中史攞5或以上率係好高架,多人修就必然啦!

我仔好鐘意中史架咁我真係要認真考慮沙祟啦....請問你so FAR 對沙祟的COMENT是如何?可否多分享下你小朋友入讀後情況?

mianyang_99 發表於 19-1-9 10:59
我仔好鐘意中史架咁我真係要認真考慮沙祟啦....請問你so FAR 對沙祟的COMENT是如何?可否多分享下 ...

我女高中了,小學時好靜吾多出聲果隻,但入了沙崇後變得開朗好多,朋友多左,仲係讀得玩得果批!
根據女兒所講,老師不嚴但學生守規,呢D可能就係人地講嘅「校風」!

mianyang_99    發表於 19-1-9 11:24

fatman69 發表於 19-1-9 10:52
相信26人修3X是2017年中六畢業時的數據。其實3X2X純屬個人決定,最新數據今年中四只有10人修2X,140修3X係 ...

即係 2017 年度,沙崇考DSE 的學生,中六全級只有 26 人是考7科(或以上)

我有冇理解錯?

Ktfk 發表於 19-1-9 11:20
即係 2017 年度,沙崇考DSE 的學生,中六全級只有 26 人是考7科(或以上)

我有冇理解錯?

我理解應該係,但好肯定講不會迫學生退修。
而八大收生準則都因應形勢作出改變,沙崇都會跟得好貼作出部署!
據我了解前幾年沙田區在入U策略上係精讀6科全力入U,但因應八大的收生改變,校方亦會作出應變。
至少從前少人修的M1/2都立刻成為熱門搶手科了!

fatman69 發表於 19-1-9 11:38

我理解應該係,但好肯定講不會迫學生退修。
作為沙崇學生家長, 可否分享下最新既NSS選科簡介呢?

沙崇2015年NSS選科簡介, 選修科目人數上限: 36人

P.7

http://www.sttss.edu.hk/obj/1516Message/NSS%20talk%20for%20S.3%20%E6%96%B0%E9%AB%98%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%88%B6%EF%BC%8E%E4%B8%AD%E5%9B%9B%E9%81%B8%E7%A7%91%E8%AC%9B%E5%BA%A7.pdf

沙崇2016年NSS選科簡介, 選修科目人數上限: 32-34人

P.5
http://www.sttss.edu.hk/obj/1617Message/NSS%20talk%20for%20S.3%202016Nov.pdf

加上講明不開外語班, 少過10人既科目不開班

始乎每人既選擇越嚟越有限.........

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

替你開心😃

fatman69 發表於 19-1-9 11:17
我女高中了,小學時好靜吾多出聲果隻,但入了沙崇後變得開朗好多,朋友多左,仲係讀得玩得果批!
根據女兒 ...
請問沙崇多課外活動嗎? 樂器學習要求如何?

hkpapa852 發表於 19-1-9 12:31
作為沙崇學生家長, 可否分享下最新既NSS選科簡介呢?

沙崇2015年NSS選科簡介, 選修科目人數上限: 36人

每科上限32-34人數真的太少,好怕呢啲限制真係爭崩頭都未必入倒  

fatman69 發表於 19-1-9 10:52
相信26人修3X是2017年中六畢業時的數據。其實3X2X純屬個人決定,最新數據今年中四只有10人修2X,140修3X係 ...

睇番d posts..

1. 中四生可選 3x 或 2x
2. 各選修科上限 32 - 34人

邏輯上 1. 同 2. 可以共同存在。如是,問題係在於熱門選修科之言,人數上限似是比較低,有嚴重爭崩頭情況..

呢方面,資深家長可否補充多d呢 ..

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-9 13:47

Ktfk 發表於 19-1-9 13:40
睇番d posts..

其實每科限制咁少人數選修,好大機會係只比该科成績好嘅同學讀,dse出來成績會較亮麗。但對學生而言,選擇機會就會非常细

Ktfk 發表於 19-1-9 13:40
睇番d posts..

熱門科開兩組,已有64-68個位,已非常足夠。
早前女兒選科時有向校方問過成功率問題,校方話一二志願有90%成功率,始終選科按排名,有小部份人失望是難免的了,其實各官津校情況亦相若!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-9 12:53
每科上限32-34人數真的太少,好怕呢啲限制真係爭崩頭都未必入倒

開兩組即64-68人。

BBchrischris 發表於 19-1-9 12:40
請問沙崇多課外活動嗎? 樂器學習要求如何?

我女從未玩過中樂,中一開始接觸,好快就出去比賽表演了。

mianyang_99    發表於 19-1-9 14:07

請問沙崇自行是否ALL IN? 有幾多次面試??
‹ 上一主題|下一主題