用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添中學
樓主: nowsony
go

曾肇添中學  

417bbs 發表於 18-9-24 12:21
真係好谷?咁返學咪好悶?

都吾系呀,我女都參加了合唱團,scramble ,之前仲有小號和辯論,所以一d都吾悶仲好忙添
[/url]

bearbear2003 發表於 18-9-8 11:25
TST 係一間好好的學校,成绩有保證,老師又關愛學生,我地都好可惜放棄此校。佢比較適合成绩好的學生入讀, ...

留意TST 自行只選300 人見。

曾記VS沙祟....大家又點CHOOSE??

mianyang_99 發表於 19-1-8 14:29
曾記VS沙祟....大家又點CHOOSE??
如果想日後大機會可選修3X就選曾記

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:44
選修3X...WHAT"S THAT??

mianyang_99 發表於 19-1-8 14:54
選修3X...WHAT"S THAT??
高中可修讀3科選修科

近年沙崇好似只俾~1/4學生選修3X

CUHK同HKU不少熱門科門, 考3X會有分加..... CUHK既醫科同環球醫療更加係必須要收3X才可以申請

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:57
高中可修讀3科選修科

I SEE...THANKS

高中可修讀3科選修科

只得 ~1/4 咁少?

除了曾、呂,沙田哪間中學可以比全部學生揀3x?

emmyfok 發表於 19-1-8 15:16
只得 ~1/4 咁少?
留意崇呢份2016年NSS高中選科簡介第27頁既人數:

http://www.sttss.edu.hk/obj/1617Message/NSS%20talk%20for%20S.3%202016Nov.pdf

emmyfok 發表於 19-1-8 15:23
除了曾、呂,沙田哪間中學可以比全部學生揀3x?
我認為曾/呂兩都唔會俾全民3X, 只係3X比例高D

就算QES, 荃官等, 人均都只係考6.5科 (DBS都係人均6.6科), 最多只係得~70%人考3X

目前只知, 有QC同聖言, 佢地人均考既DSE科目數係超過7科

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:33
我認為曾/呂兩都唔會俾全民3X, 只係3X比例高D

就算QES, 荃官等, 人均都只係考6.5科 (DBS都係人均6.6科),  ...
呂中真係全部人可以揀3X㗎!只不過有人會 drop 科或轉科。

高中可修讀3科選修科

1/4 咁少 ,會唔會drop 左咋?

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 19:30
1/4 咁少 ,會唔會drop 左咋?
你去看看樓上 hkpapa 那個link ,裏面提到每科選修人數上限是32-34,熱門科恐怕要爭崩頭。

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:44
還以為選修  3x  是 band 1 學校必然的事... ( 隨後個別或小部份學生drop科唔計)..

emmyfok 發表於 19-1-8 19:49
你去看看樓上 hkpapa 那個link ,裏面提到每科選修人數上限是32-34,熱門科恐怕要爭崩頭。 ...
咁大獲,我仔之前都有唔少同學入呢間,好彩我仔冇揀

Ktfk 發表於 19-1-8 20:08
還以為選修  3x  是 band 1 學校必然的事... ( 隨後個別或小部份學生drop科唔計)..
...

不少B1中學都限制學生選科就真。

英1華書院只准成績100名內學生選3X, 高主教今年開始都限制選3X人數。

高中可修讀3科選修科

你D資料從何而來?
沙崇中四選3X或2X是很自由的,完全沒對學生有限制。

沙崇學生升中四時,是全部可自由選擇修3X或2X的,今年升中四選修3X約有140人,而選修2X則只有不足10人,基本上9x%學生修3X。

根據傳統,升中五時,學生會更清楚自己的升學目標,修3X的學生可選擇是否退修一科,而退修後的剩餘堂數會增加至中英數三科,以作強化核心科目。   

此外,物理、生物、化學、經濟、中史等熱門科目均開設兩組,以滿足同學的需求!

利申:沙崇資深家長。

hkpapa852 發表於 19-1-8 21:46
不少B1中學都限制學生選科就真。

英1華書院只准成績100名內學生選3X, 高主教今年開始都限制選3X人數。
查實我又同意成绩最尾果10-20%同學不要强制修3X,通常成績包尾果批同學好大機會選唔倒心儀科目(通常熱門科已冇位),成績已經弱仲要讀3X(可能1-2科非心儀 ),到中五冇興趣/攪唔掂再 drop. 真係好浪費學生心機及時間,不如早早集中火力修2X好過。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 23:11
查實我又同意成绩最尾果10-20%同學不要强制修3X,通常成績包尾果批同學好大機會選唔倒心儀科目(通常熱門科 ...

沙崇策略係鼓勵同學中四先修3X,作多方面的嘗試及有緩衝作用,到中五時先再作考慮是否drop科,這是沒有強迫性的。此外其中一班除4C+3X外還兼修M1/M2。
始終沙崇近年每級分開6班,對課程的編排及組合更具彈性!