用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添中學
樓主: nowsony
go

曾肇添中學   [複製鏈接]

fatman69 發表於 19-1-11 22:53
年前校方曾做過統計,功課在2小時內完成。但我女就一小時多D就做晒,可能上課有留心,功課識做自然快。她 ...

請問沙崇谷嗎?有人説谷。以你所知,比起呂中,邊間谷呢?謝謝回覆!

ihaveawish 發表於 19-1-10 12:24
今年升中人數多左, 自行選BAND 1a 的學校會否比之前更難入呢? 係咪要級3內先夠穏陣呢? 定係級10內都可以一 ...

愚問:什麼是級十?

kinyee125 發表於 19-1-12 01:10
請問沙崇谷嗎?有人説谷。以你所知,比起呂中,邊間谷呢?謝謝回覆!

靚吾靚?好吾好食?谷吾谷?
呢D係「質化」問題,没有肯定的答案,好睇個人感覺!
幾多錢?幾多日假?幾多人及格?
呢D係「量化」問題,有肯定的答案。

所以沙崇谷吾谷,根本沒有肯定答案。而我並非呂中用家,更難作比較。

睇吓你肯吾肯定子女能「自主學習」?即平日有冇功課都會溫書果種!若有此能力就不妨選些覺得「吾谷」的學校。

讀B1校想好舒服又有成績,究竟有冇可能?相信各人心中都有答案。

黃子華名句:「不勞而獲係人類最大的願望!」

fatman69 發表於 19-1-12 09:54

靚吾靚?好吾好食?谷吾谷?

不是説唔讀書就有好成績,什麼不勞而獲嘅道理我諗唔使喺度問,只是想請問會唔會只着重成績而沒有其他活動!anyhow, 謝回答

kinyee125 發表於 19-1-12 10:16
不是説唔讀書就有好成績,什麼不勞而獲嘅道理我諗唔使喺度問,只是想請問會唔會只着重成績而沒有其他活動 ...

Sorry!誤會左!
沙崇肯定不是死讀書校,活動肯定夠多,你放心!
我女自中一起由不懂中樂,一直跟師兄師姐學習操練,多年來都很開心!
以個人角度看沙崇,是一間「愉快學習」的學校!

kinyee125 發表於 19-1-12 10:16
不是説唔讀書就有好成績,什麼不勞而獲嘅道理我諗唔使喺度問,只是想請問會唔會只着重成績而沒有其他活動 ...

問學校谷吾谷?
同問學校是否只注重成績而沒有其他活動?是兩個不同的問題。
若你問後者,我可好簡單答到你!
你問前者,我都要想左好耐先寫到咁多野。

若根據你問題的定義,沙崇肯定是一間「吾谷」的學校!

kinyee125 發表於 19-1-12 01:10

公平啲講,若你孩子屬遇强越强性格,做事手腳快,又能接受教深考深,多话動及功课都能應付自如,咁對於你小朋友來说绝對唔谷。相反做事手腳冇咁快,自律性不是太强,未能接受一次UT都會有大半班同學唔合格,要兼顧话動外功课可能要做到11-12點,咁對於你小朋友來说就非常之谷。
我兒有同學都讀呢間,有人應付自如但亦不能否認每晚做功课/温習至11-12點嘅大有人在。沙崇呢幾年DSE成績升了许多,學生當然有代價要付出,所以選校時必須考慮清楚是否適合自己孩子。

fatman69 發表於 19-1-12 10:24

Sorry!誤會左!

不用Sorry, 只是作為家長希望找間合適學校比小朋友,我自己也著重學術,不過還是不希望小朋友生命中只有讀書,沒有其他呢?謝謝你的回覆

kinyee125 發表於 19-1-12 15:00
不用Sorry, 只是作為家長希望找間合適學校比小朋友,我自己也著重學術,不過還是不希望小朋友生命中只有讀 ...

相信洋蔥頭媽媽的解説會較好!
希望你的子女入到心儀學校!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 12:35
公平啲講,若你孩子屬遇强越强性格,做事手腳快,又能接受教深考深,多话動及功课都能應付自如,咁對於你 ...

多謝你呀!這個我也擔心,小朋友係男子愛玩,但測驗考試前一定肯溫書,成績也不錯,不過講到做嘢快手快腳、自律性強,遇強越強,做功課做得快,佢又一啲都唔係,也需要吹吹趕趕,自行揀了呂中,曾記不在考慮之列,就係怕只有讀書同學術,谷死佢時谷死我自己,而家諗緊放唔放棄第二個自行嘅機會⋯⋯苦惱中

fatman69 發表於 19-1-12 15:03
相信洋蔥頭媽媽的解説會較好!
希望你的子女入到心儀學校!

謝謝您

kinyee125 發表於 19-1-12 15:06
多謝你呀!這個我也擔心,小朋友係男子愛玩,但測驗考試前一定肯溫書,成績也不錯,不過講到做嘢快手快腳 ...

其實沙崇的確係好學校,话動很多,若性格勇於挑戰及能力高嘅學生不防考慮,但要有心理準備時間管理要做好。

小兒性格非遇强越强,我自己亦唔太喜歡测考刻意出深啲令同學失敗去激勵鬥志,怕错敗感强令小兒失自信,亦怕中三選科太大競爭,所以當年最终放棄選崇。
但小兒有不少同學入了此校,其中一個参加了兩個校隊,學校训練加功课,同學每天都要约12点先攪掂,佢媽媽想減一個校隊但學校反對,说實话孩子是讀得開心嘅但也太辛苦,佢媽媽仲有個细嘅都话唔會再揀哥哥呢間。所以選擇前要考慮清楚小朋友性格及家長理念是否與學校相符才選。

祝你小朋友能入到心儀中學,加油

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 15:53
其實沙崇的確係好學校,话動很多,若性格勇於挑戰及能力高嘅學生不防考慮,但要有心理準備時間管理要做好 ...

入兩校隊係吃力D,這類身兼兩隊的同學在沙崇應該係少眾,但相信這只是個人選擇。
每人都有課外活動,如何平衡好講技巧,個人認為最後関頭都係學業為重!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 15:53
其實沙崇的確係好學校,话動很多,若性格勇於挑戰及能力高嘅學生不防考慮,但要有心理準備時間管理要做好 ...

多謝您

fatman69 發表於 19-1-12 16:39
入兩校隊係吃力D,這類身兼兩隊的同學在沙崇應該係少眾,但相信這只是個人選擇。
每人都有課外活動,如何 ...

學校都唔肯比佢退

Ktfk    發表於 19-1-12 16:47

fatman69 發表於 19-1-12 16:39
每人都有課外活動,如何 ...

同意2

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-12 16:45
學校都唔肯比佢退

可能該同學在校隊非常重要,亦有成功感,所以讀得開心!
我亦明白到,上到高中大哥大姐帶住師弟妹的使命感及重要性,也許這也是一種學習歷練!

kinyee125 發表於 19-1-12 15:06
多謝你呀!這個我也擔心,小朋友係男子愛玩,但測驗考試前一定肯溫書,成績也不錯,不過講到做嘢快手快腳 ...

妳個仔和我仔情況一樣

SY_Joanne 發表於 19-1-12 21:13
妳個仔和我仔情況一樣

咁你自行揀邊間?

kinyee125 發表於 19-1-12 21:51
咁你自行揀邊間?

自一搏呂中,自二曾記,自二入機會相對大啲,但又怕佢讀得辛苦;這樣填唔知大抽獎點樣排位,真的好頭痛;其實以阿囝性格沙循比較合適,但又唔想自行就揀佢到時又後悔

‹ 上一主題|下一主題