用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下家長,自閉症譜系小朋友大了會好嗎? ...
go

想問下家長,自閉症譜系小朋友大了會好嗎?

明天又要帶小朋友去做評估了,之前評估過好多次了,第一次k2評估自閉症徵狀,k3再評估又話無事,但自己又堅持排到小1再評估,一開學沒多久就被老師投訴,叫帶去做評估,今次評估又自閉症譜系了,明天又帶去做評估,自己也對這些情況了解多了,自己感覺他是亚氏保加症了,即係高功能自閉症,現在統稱自閉症譜系吧!IQ高,EQ低,記性好,但行為差,多言,多動,上課搶答問題,好自我,經常為小小問題和小朋友爭執或抓弄同學,所以無小朋友中意同他玩,上課經常擾亂課堂,專注力很差!據了解是腦部掌管理性的前額葉比同齡人慢四年,想知道這类小孩大了真會變好嗎?

回覆樓主

要下些功夫在社交和EQ訓練,否則有機會愈來愈怪

回覆 chankenling 的帖子

多言,多動,抓弄同學... 會否是"專注力不足活躍症"?
小朋友需要訓練和幫忙。自己大大下好的機會真的很微。通常見到小朋友大個時好好多的,家長在背後做了很多工夫。但另一方面,有得改善既。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 18-8-30 12:03
回覆 chankenling 的帖子

多言,多動,抓弄同學... 會否是"專注力不足活躍症"?

其實尼種症狀的小朋友係帶點活躍症係身的!
初生bb有痰點算好啊?

964000 發表於 18-8-30 07:56
要下些功夫在社交和EQ訓練,否則有機會愈來愈怪

帶尼種小朋友真心的好辛苦,一直都教緊佢,他尼種輕微症狀,了解的人可以理解你,不了解的人會說你沒家教,那時連幼稚園校長都認為是我們家教有問題,真心的好累,幼稚園時就期望他上小學會變好,可是上到小學了,問題更加多多,越大越唔听話,唔受教!硬軟都用過了,軟對佢來講根本听唔入耳,用硬的對他只係怕一時,對佢真係無計可施了!
初生bb有痰點算好啊?

chankenling 發表於 18-8-30 14:39
帶尼種小朋友真心的好辛苦,一直都教緊佢,他尼種輕微症狀,了解的人可以理解你,不了解的人會說你沒家教 ...

....

964000 發表於 18-8-30 21:43
如果是專注力及衝動問題吃藥會有幫助嗎?

我都想知道啊?
初生bb有痰點算好啊?

IloveJJ 發表於 18-8-31 09:15
「腦部管理性前葉」比正常人慢4年?即係控制自己的能力嗎?我都想知。

係吧!係腦部沒發育好,缺少的嘢,所以他們自己都控制不了自己的,我們唯有做的就是不斷教他們,還要解釋他所做的事情背后的結果給他听!
初生bb有痰點算好啊?

IloveJJ 發表於 18-8-31 10:05
咁你話延遲4年,即是佢哋只係比別人慢,但一樣會成熟嗎?

唔係㗎!有些小朋友教育好,大了會同別的小朋友一樣,他們本身有某方面資優過人家,培育得好話唔定係天才來㗎!但如果唔教育佢,他的行為會越來越怪!我都係書上面了解的!
初生bb有痰點算好啊?

回覆樓主:

唔會大左自然好,而係及早干預同長期訓練個結果比較接近正常人,唔使人地一接觸佢就覺得佢有問題。
我個成果最理想既高功能自閉症親戚仔仔已經讀緊大學,仲係康復治療科學系,因為佢對其他人認為沉悶既重覆性事情/動作非常有興趣同堅持。

IloveJJ 發表於 18-8-31 12:10
我仔已11歲,我有一路教育佢,所以佢而家同同學都ok。我想了解下,生理上佢係咪大大下會成長到。
...

我唔知哦!我小朋友而家先六歲幾,其實我都想知道你的問題,瞓下有冇經驗的家長可以回答我們!
初生bb有痰點算好啊?

IloveJJ 發表於 18-9-5 15:50
佢有專注力問題嗎?有食藥嗎?

有,唔嚴重,又細個(小一確診),醫生話訓練1、2年睇下成效先。都睇左同一個醫生4年,無建議要食藥。

IloveJJ 發表於 18-9-5 21:32
謝謝,係睇私家醫生?訓練又係邊度做呢?

因為父母其中一方公司福利有津貼仔女醫療,大約可以申領返70%,所以小學階段私人執業心理醫生、物理治療師同協康會都有睇,希望小學穩定左先,中學就主要睇協康會。

IloveJJ 發表於 18-9-5 22:31
物理治療係針對動作方面?心理醫生就其他治療?
我老公公司都有,所以我約了私家,睇下有無物理治療做
...

一直有睇心理醫生係想有人完整評估有無進步,另外心理醫生有行為治療,物理治療師就訓練動作協調同感官肌能。始終如果情況唔嚴重到要去特殊學校,咁就及早適應主流學校為上。