用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 70區屯門校網
樓主: anbanb
go

70區屯門校網   [複製鏈接]

plg 發表於 18-9-30 09:57
乙部吾填晒所有70的小學有乜用意?

後悔冇聽我的意見,仲比佢老公怨,好彩都最後叩到蒙X。
如果有家長聽過幼稚園的统一選校講座,學校一般會講番d填表方法、官腔之类,十居其九叫你填晒,因为份填表须知系咁講丫ma。
19間填晒,尾果4,5間派到比你,相信99%家長當日面都黑,拿拿聲回校取推荐信及取叩門表,因為6月放榜當日,自己在派位中心見到有d家長喊得好勁。
如果清晰d分析,點解當初要填埋果4,5間先?驚冇學校收?除非…除非個统一階段個随機號碼系最衰,派中最後則無計,所以何必要埋最宝呢幾間在最後,比電腦有機會派到呢。
最後,上述都系本人自己的經驗和结論告訴大家作參考,亦希望小朋友們派到心水小學。

laibebemama 發表於 18-9-27 15:40
回覆 steven19780224 的帖子

呢兩日要交表了, 幼稚園師建議我填兆霖, 我自己都Ok, 如果111兆霖, 乙二青松 ...

我覺得咁排唔錯,青松算2線,講真我都想要增城,阿仔依家間幼稚園都係路德會,岩岩黎左個新社工話係增城做過社工,話好關愛,班主任都叫我地睇下,但係我老公唔鍾意佢咁寸wo, 上佢校網睇到個pps話明成績一直中上游先岩wo, 老公話幼稚園唔計分點知個小朋友係上中下游先,所以係咁説服我唔要,我諗住叩門都仲可以話同一個教會辦學,我仔又有參加小綿羊有拎徽章,冇宗教分都起碼都有d野叩ar

steven19780224 發表於 18-9-30 11:32
後悔冇聽我的意見,仲比佢老公怨,好彩都最後叩到蒙X。
如果有家長聽過幼稚園的统一選校講座,學校一般會 ...

咁呢個做法真係未聽過,真係睇下自己信吾信

plg 發表於 18-9-30 13:23
咁呢個做法真係未聽過,真係睇下自己信吾信

遲下就统一階段講座,到時候聽下學校點講。至於信吾信,真係見人見智; 填足19間
,又不一定派得差,填少4間宝,又吾係一定好; 我自己、朋友和小朋交們就成功渡過左上年既激烈競争,亦都满意派彩,相信與否,自己衡量吧!

steven19780224 發表於 18-9-30 06:58
你住7O,請問在跨網71自行填那間呢?(何日、李金、冯李定其他?)
有没有校友分之類或是15分?
...

我報馮李

rainiebb 發表於 18-9-30 21:37
我報馮李

自行冯李,甲1冯李,到乙1填番70一線,乙2、3再2線,這個做法…個人會認為較冒險。自行或甲1入到冯李故然開心,但
要叩門的话,冯李和乙一或會冇左111的優勢,叩冯李都好d,個乙一(如周梁或增城)去叩門,明顯有機會被校方質疑。
好奇一問,点解會跨區揀冯李既? 码頭果邊間周梁其實也很好……不過,以我记得,冯李應该係當年周梁和莊2下午校的混合体。

steven19780224 發表於 18-9-30 23:35
自行冯李,甲1冯李,到乙1填番70一線,乙2、3再2線,這個做法…個人會認為較冒險。自行或甲1入到冯李故然 ...

唔知點解我覺得梁周一般,所以先誇區,不過我都預左叩門先咁做

steven19780224 發表於 18-9-27 21:41
自行-增城
大抽奖-甲1增城,乙1增城,乙2湖青,乙3梁黄

湖青今年排乙二,已無機會 ,111都收唔曬,要去叩門

自行交左伍時暢,有2O分 以前細個讀 而家咁多年後唔知好-唔好, 我小朋友讀書唔係好叻, 所以唔敢揀谷嘅小學比佢

AAMamama 發表於 18-10-1 00:10
湖青今年排乙二,已無機會 ,111都收唔曬,要去叩門

你指系龍年呢屆?
乙二收吾晒……上年佢自行只系+2
收吾晒有其他因素…
咁請問派左第幾志願同邊間?

rainiebb 發表於 18-9-30 23:47
唔知點解我覺得梁周一般,所以先誇區,不過我都預左叩門先咁做

各花各眼,既然揀得冯李,就希望你小朋友入到,相信新校舍冇咁多畢業生兄姊,揸20分既有机会比其他少。
如自行成功左,到时候請報喜!

steven19780224 發表於 18-10-1 10:55
各花各眼,既然揀得冯李,就希望你小朋友入到,相信新校舍冇咁多畢業生兄姊,揸20分既有机会比其他少。
如 ...

多謝你先

bbhappy68 發表於 18-10-1 01:41
自行交左伍時暢,有2O分 以前細個讀 而家咁多年後唔知好-唔好, 我小朋友讀書唔係好叻, 所以唔敢揀谷嘅小 ...

伍時现在幾好的,但相對保记和何日呢类會冇咁谷。
加上蛇仔蛇女呢屆冇左双飛,競争小左,你又揸住20分,8、9成機会入到。

steven19780224 發表於 18-9-30 14:40
遲下就统一階段講座,到時候聽下學校點講。至於信吾信,真係見人見智; 填足19間
,又不一定派得差,填少4 ...

其實只要no.唔靚,就算填哂19間定只填四五間,都係一樣派最差,唔會理你有無揀,只會派同區仲有位既俾你

rainiebb 發表於 18-9-30 03:09

路過一問,我70區的,我今次自行誇71區,諗住大抽獎甲一都 ...

你接受得到可能派乙二乙三既二線校就ok
馮李110都係叩門的優先,唔係無得叩的。
上年有朋友自行+甲1都填李金,乙1報自己區梁周。
最後好運派到梁周,不過最後也叩番李金。
110馮李,要有心理準備叩門,唔係無機會的。

Mchacha 發表於 18-10-1 21:35
其實只要no.唔靚,就算填哂19間定只填四五間,都係一樣派最差,唔會理你有無揀,只會派同區仲有位既俾你
...

又吾可以咁講。
就算no吾靚、最衰咁講,我認为家長們都要盡量地有技考咁的填14、5間,衰既咪派到第15間也好過派最尾吾填果4、5間,呢個系最壞最壞打算。
如果好似你咁講,填四至五間也無分别,撞正個衰no, 到時侯就吾衰啰來衰,好似今年6月放榜日…電視訪問個傷菲妈妈咁,只填3間,喊住口話派左間吾知咩既小學。

steven19780224 發表於 18-10-1 23:25
又吾可以咁講。
就算no吾靚、最衰咁講,我認为家長們都要盡量地有技考咁的填14、5間,衰既咪派到第15間也 ...

雙非媽填三間大熱當然死得啦!
但正常填法,講真第三第四真係仲會有二線仲有位入咩?
其實第四打後已經中寶啦!
有人湖青乙二接得住,另一人湖青第二接唔住就直落最後,講到尾都係要no.靚。

Mchacha 發表於 18-10-1 21:35
...

仲有一樣,假如填足19間,
eg. 71 填最尾果間 ~ E小
eg. 70 填最尾果間 ~ 聾刚
最衰個no 又啰埋,敎育署順埋成章就一定派上述呢2間比你,點解呀?
原因就系家長自己填埋呢d小學在份表格上,電腦都是奉命行事。

steven19780224 發表於 18-10-1 23:39
仲有一樣,假如填足19間,
eg. 71 填最尾果間 ~ E小
eg. 70 填最尾果間 ~ 聾刚

原因只係最差既號碼!!!!!
只要有呢個原因,就算唔填都會中,我見過不少人派ec時,都話自己無填架!
點解?咪係隨機編號唔靚囉!
大抽獎就是如此講運氣!

‹ 上一主題|下一主題