用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 70區屯門校網
樓主: anbanb
go

70區屯門校網   [複製鏈接]

S_family 發表於 18-9-16 12:17
jm想問樂善堂梁黃蕙芳比蒙黄邊個好d?梁黃算唔算寶校? 謝謝!

我認为蒙黄會好過梁黄的。
梁黄算不算寶校? 不算吧……點都好過萬遲,龍刚和E小,呢三间系宝中宝。

回覆樓主:

增城都是一線?
依間派位好?

yani904 發表於 18-9-20 21:58
增城都是一線?
依間派位好?

是一線,派位幾好的。

steven19780224 發表於 18-9-16 13:57
我認为蒙黄會好過梁黄的。
梁黄算不算寶校? 不算吧……點都好過萬遲,龍刚和E小,呢三间系宝中宝。
...

萬慈係寶校? 男家有親戚入左,話幾好,我仲意為ok tim
4大寶校咩唔係龍岡,仁德,何福堂,台山?

S_family 發表於 18-9-20 23:43
萬慈係寶校?  男家有親戚入左,話幾好,我仲意為ok tim
4大寶校咩唔係龍岡,仁德,何福堂,台 ...

万慈系宝,你睇返曆屆佢既小學收生班數再分析下就明白架啦; 如果揸住15分自行去申请,相信26/11會榜上有名。增城和保良話比人知系宝校,D家長會吾會信?
另外果四間真系麻麻,尤其龍刚和台山,呢幾年系双飛王國,記得早2,3年前既放榜日,經過呢2間,學校門口有煲冬瓜人派傳單比我,仲話有過关巴士返學,好方便。
如果你住良景附近,建議你報保良方王作自行,統一揀番方王和蒙黄仲實際,你提過果幾間就吾好啦。

steven19780224 發表於 18-9-21 06:25
万慈系宝,你睇返曆屆佢既小學收生班數再分析下就明白架啦; 如果揸住15分自行去申请,相信26/11會榜上有名 ...

仁德我去過開放日,感覺校長老師幾有heart喎, 學校而家會唔會好左?

yani904 發表於 18-9-21 07:36
仁德我去過開放日,感覺校長老師幾有heart喎, 學校而家會唔會好左?

仁德应该不會差,你住码頭附近,如不想揀周梁和增城咁谷的話,考虑五邑和仁德作自行也是不错選擇,但當去到统一階段,就要揀番自行果間作乙一和甲一为宜。

steven19780224 發表於 18-9-21 06:25
万慈系宝,你睇返曆屆佢既小學收生班數再分析下就明白架啦; 如果揸住15分自行去申请,相信26/11會榜上有名 ...

我住兆康附近,99先係住田景,老公唔想谷,因為我仔係活動教學佢可以秒速學識,死記硬背佢一個星期都唔會識,所以保記放棄左。。15分只可以搏二線,官小,蒙黃,我地都諗緊,老公話睇完官小得20個位for其他人(30個for世襲生), 又有條新村,10成個個覺得近就會報,自行一定入唔到,所以叫我自行一野報去蒙黃,起碼大機會d, 唔得就大抽獎時1蒙黃2官小3樂善堂 wo
我話2係官小寫左等於冇寫ja wo! 佢話佢係鍾意官小多過蒙黃,起碼有中學,但最大問題係冇得睇唔知佢係點教,我話咁點解唔自行就去官小,佢又話唔得,一野入左蒙黃起碼唔洗驚大抽獎,到時就係賭我仔運wo

回覆樓主

點解保校冇係網站講要交乜文件?

plg 發表於 18-9-22 11:34
點解保校冇係網站講要交乜文件?

邊間先?

S_family 發表於 18-9-22 11:23
我住兆康附近,99先係住田景,老公唔想谷,因為我仔係活動教學佢可以秒速學識,死記硬背佢一個星期都唔會 ...

自行報蒙黄,吾成功, 再大抽奖時再甲一乙一係正常做法,如再吾ok,叩門時比学校睇到都一心一意(111),叩中機會颇大,但乙二、三就好難揀…
比我肯定自行丶统一全官小,甲二乙二才蒙黄丶梁黄,咁填應该正路d。

steven19780224 發表於 18-9-22 20:06
自行報蒙黄,吾成功, 再大抽奖時再甲一乙一係正常做法,如再吾ok,叩門時比学校睇到都一心一意(111),叩中 ...

多謝你俾咁多見意我,最後今日都係報左蒙黃,唔得就1月黎大抽獎

S_family 發表於 18-9-24 18:40
多謝你俾咁多見意我,最後今日都係報左蒙黃,唔得就1月黎大抽獎

吾好客氣,我之前也经過你們的階段,都是以我所知、聽talk後分析和了解,以及所認識朋友的經驗告诉给大家,希望今年k3小朋友們自行能入到心儀的小學。
如果不中自行的話,统一階段再和大家分享、分析。

回覆 steven19780224 的帖子

呢兩日要交表了, 幼稚園師建議我填兆霖, 我自己都Ok, 如果111兆霖, 乙二青松湖景, 乙三梁黃, 咁排陣ok嗎? 乙二湖青應該算係穩陣之選? 因為兆霖同湖青我都ok, 湖青比較兆霖應該易入d, 填兆霖真係博, 因為如果叩門的話, 就算111都應該無乜機會, 如果叩門沒有把握, 係咪應該排青松先呢?

laibebemama 發表於 18-9-27 15:40

呢兩日要交表了, 幼稚園師建議我填兆霖, 我自己都Ok, 如果111兆霖, 乙二青松 ...

自行-增城
大抽奖-甲1增城,乙1增城,乙2湖青,乙3梁黄

呢個配搭我認为好稳陣,博只博個甲1乙1,如果统一有靚仔no就最好,顺利入增城; 如果统一個号码普普通通,入到乙2,3機會亦好大,所以我覺得好稳陣,除非統一個號码好衰则例外。
以我和朋友之前填表經验,我地全部都系填十多間就算,吾會在乙部填晒所有70的小學,如统一填表有困難,到時pm我,給些意見你參考。

laibebemama 發表於 18-9-27 15:40

呢兩日要交表了, 幼稚園師建議我填兆霖, 我自己都Ok, 如果111兆霖, 乙二青松 ...

如果放湖青行頭,個人覺得較消極,除非你真是好鐘意。

steven19780224 發表於 18-9-27 21:41
自行-增城

路過一問,我70區的,我今次自行誇71區,諗住大抽獎甲一都係填71區,到乙一我填番70區一線學校,乙二乙三填2線學校,咁樣有冇風險呢?

rainiebb 發表於 18-9-30 03:09

路過一問,我70區的,我今次自行誇71區,諗住大抽獎甲一都 ...

你住7O,請問在跨網71自行填那間呢?(何日、李金、冯李定其他?)
有没有校友分之類或是15分?

steven19780224 發表於 18-9-27 21:41
自行-增城

乙部吾填晒所有70的小學有乜用意?

plg 發表於 18-9-30 09:57
乙部吾填晒所有70的小學有乜用意?

早在k2,k3階段,在70,分别聽左4間幼稚園既统一升小講座,其中2間保小的開放日更是去足2年。如果冇记错的话,70網既官津统一選校数量應是19間。記得在蛇仔果屆,有幼稚園叫家長填晒咁多間,结果當年有部份家長喊晒口回校要求推荐信,自己多口一問,派最尾,中E小、龍崗,見到自己心都up埋。到上年龍仔年,見番自己的老同學,佢现在任教某保记的精英班,倾左好耐,他建議我唔洗填晒,填3/4已經足夠,尾果幾間宝校有需要填咩?你填埋,派到6打後,都肯定叩門架啦,所以上年度和一班朋友家長都填3/4就算,结果亦都好好采,大家可能no靓,派到頭一二;相反有個填足的家長堅派最尾…
‹ 上一主題|下一主題