用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小五升小六, 考cambridge and GESE
go

小五升小六, 考cambridge and GESE [複製鏈接]

小女升小六, 英文成績一向不錯, 上緊cambridge(舊年考flyers满盾), miss叫佢12月考KET, 我問佢可以自行前考PET嗎? 但佢話一般來講KET拎高分不難, 但PET就難D, 不如考張靚既KET cert去interview仲好......其實係咪呢?

另外佢暑假開始上 trintity GESE G6,都係12月考試, 其實對升中有無小小幫助?

PS 小女呈一全級十名內, 活動只有單簧管三級和校內風紀, 班長,  團隊等, 没什麼特異功能
   7    0    0    0

升小六考ket還 有用嗎?

我見去考的好多都係帶passport做身份證明,即係未夠11歲,樣都似係升小四五的,只見少數拿兒童身份證,其他大個d 的都係大陸人多

LeeCC 發表於 18-8-29 15:20
升小六考ket還 有用嗎?

我見去考的好多都係帶passport做身份證明,即係未夠11歲,樣都似係升小四五的,只 ...

係架?

littlelamlam 發表於 18-8-29 13:06
小女升小六, 英文成績一向不錯, 上緊cambridge(舊年考flyers满盾), miss叫佢12月考KET, 我問佢可以自行前考 ...
唔少幼稚園小朋友都去考Cambridge既Flyers既年代,程度接近既KET對升中真係無嘜用,不如考好呈分試好過。

王家爸爸 發表於 18-8-29 15:31
唔少幼稚園小朋友都去考Cambridge既Flyers既年代,程度接近既KET對升中真係無嘜用,不如考好呈分試好過。

...

全對,識幾個k3 已考flyers, 有個朋友k2 summer 考 14盾。
所以,未必有用

trinity 考試我唔清楚有幾多種,但同學仔小四考level 10,唔知系咪你那個試

LeeCC 發表於 18-8-29 15:49
trinity 考試我唔清楚有幾多種,但同學仔小四考level 10,唔知系咪你那個試

其實報GESE係想佢有個net guide住同其他小朋友 group discussions, 因為佢較怕羞, 順便練下interview咁

王家爸爸 發表於 18-8-29 15:31

...

都係, 呀女好鐘意英文, 校内考試都95分或以上, 但cambridge跟左幾年老師suggest佢考ket, 舊年佢都考左lamda 拎到 distinction, 因為佢無咩其他特別既cert, 所以自行不及人

littlelamlam 發表於 18-8-29 16:12
都係, 呀女好鐘意英文, 校内考試都95分或以上, 但cambridge跟左幾年老師suggest佢考ket, 舊年佢都考左lamd ...
Lamda 範圍比較闊,有 Acting 同 Drama,我小朋友小學時都有考,印象中佢哋只係考Grade 3、Grade 4 就無繼續。

回覆樓主

小六考KET真係無乜用,考PET啦
GESE grade 6 如果諗住訓練而唔係為張cert都ok,為cert最好grade 8以上

pekovian 發表於 18-9-2 12:43
小六考KET真係無乜用,考PET啦
GESE grade 6 如果諗住訓練而唔係為張cert都ok,為cert最好grade 8以上
...
老實講,去到升中,KET、PET、FCE、GESE Grade 7~9,呢啲B1、B2、C1程度之間既考試,真係用無嘜用。

如果係為升中,我反而建議集中精力考可呈分試,考高一個名次,一定比張證書更有用。

回覆樓主

Toefl junior 又如何?

bbeasy25 發表於 18-9-8 21:21

深過KET好多
睇過啲卷

bbeasy25 發表於 18-9-8 21:21

我估對升中冇乜幫助,見呀女學校小五好多都金獎,所以冇乜特出。

同意考好呈分試最重要

brima 發表於 18-9-12 13:18
我估對升中冇乜幫助,見呀女學校小五好多都金獎,所以冇乜特出。

同意考好呈分試最重要
講得啱,用處唔大。金獎大約係 Cambridge PET 水平,其實英小既小五應該係咁上下,屬於正常水平。所以如果係金獎,提只係講被中學老師知,小朋友正常;如果係銀獎,都係唔好提。

回覆樓主

ch-cheung 發表於 18-9-12 22:00
我地5年班考TOFEL junior
一般都係小五考。

‹ 上一主題|下一主題