用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問喺屋企可以點幫助自閉/發展遲緩兒童? ...
go

請問喺屋企可以點幫助自閉/發展遲緩兒童?

我嘅小朋友剛滿兩歲,但未識講嘢只講B話,未試過有意識叫爸爸媽媽,唔識應自己名但識認及讀出最少十個英文字母,雖然未確診自閉但我已經打定輸數,我遲啲會帶小朋友去語言治療,但希望多學一啲方法喺屋企練習下,請問有無爸媽可以教一下我?

Bubbleghost 發表於 18-8-29 10:25
我嘅小朋友剛滿兩歲,但未識講嘢只講B話,未試過有意識叫爸爸媽媽,唔識應自己名但識認及讀出最少十個英文 ...
立即讓專家評估及處理,沒有輸數,即使真有問題,越早處理可改變性越高。

我識一個小朋友很細時(好像也是一兩歲),明顯屬自閉,不用評估也知,最後父母帶小朋友參加了專家的課程,很貴...好像近1萬一個月,但一年後小朋友已發展得像正常人般。

及早評估,如有需要,花點錢也值得。

用12萬改變往後一生,睇怕都唔使揀.借都要.

回覆 Vanadium 的帖子

一年就追上咁勁!未評估私人都會收?

語言治療會教點樣刺激小朋友說話意欲,亦會針對小朋友是否口腔肌肉問題做訓練。但應該先做評估,因為有時候可能要多於一種治療先會見到效果,評估完先會知真正問題所在同知道要咩野治療。

越細個做訓練, 效果越大, 也越好, 大個左再做, 已覺冇細個做時進步咁快

其實, 有好多家居訓練可以為小朋友做, 但一定要做左評估才得.
因為一個發展遲緩的小朋友, 好大程度上是整體遲緩, 即要物理, 職業, 言語和幼兒老師的介入. 當然, 每個階段所而要的介入是不同的.

如我小朋友1歲前只做物理, 1 歲後集中火力在職業治療. 其後, 加埋言語和幼兒老師. 你不會知道小朋友能有多少進步空間, 只知道越早介入越好.

快點去做評估, 然後治療師便能介入和告知如何做家居訓練

只得兩歲,講嘢比較慢,先唔好界定佢係自閉定其他,找兒科醫生傾下,問下意見先,攞轉介信,去政府做評估,言語治療為例,係要排好耐嘅,可以找NGO 排,當然私家也可以,費用自然高啲。
語言治療師會教家長在家可以點協助小朋友,如果唔係語言系統功能障礙,只係學習語言方法出問題,改善可以幾快下嘅。

Vanadium 發表於 18-8-29 11:21
立即讓專家評估及處理,沒有輸數,即使真有問題,越早處理可改變性越高。

我識一個小朋友很細時(好像也是 ...

會不會其實你朋友小朋友根本沒有問題,一年後當然是沒事吧。
先找正規醫生評估才行動比較好。正常兒科醫生都可以作出評估。

peter1 發表於 18-9-11 21:23
會不會其實你朋友小朋友根本沒有問題,一年後當然是沒事吧。
先找正規醫生評估才行動比較好。正常兒科醫生 ...
我諗大家誤會晒,話唔使評估都睇得出,只係想講問題係明顯嚴重。歲幾兩歲都唔講野完全唔理人唔望人,叫唔會應,後來經專家評估後為自閉,然後父母立即花錢去參加專家課程,其中一個仲唔做野日日陪佢返訓練班同照顧佢,真係做唔到1年後完全係兩個人咁表現。

所以處理呢類問題越早越好,唔好理最後係咩原因導致。

Vanadium 發表於 18-9-12 18:15
我諗大家誤會晒,話唔使評估都睇得出,只係想講問題係明顯嚴重。歲幾兩歲都唔講野完全唔理人唔望人,叫唔會 ...

我贊成你的講法,要把握六歳前的訓練好重要,過了黃金期成效不太,若要集中家居訓練,都要搞清楚小朋友的需要,先找專業人士幫手,先知道怎去做,講真我以前係FTM ,而家揾份part time 幫補吓,真係付出不少,但係真係值得,大家加油....

回覆樓主:

小朋友係要夾人的,我個A仔去上過一間個個都話好的言語治療,佢一入去就喊唔理人,上多堂都差不多情況,就算個專家幾專業家長都要審視。

回覆 Bubbleghost 的帖子

開始由單詞或叠字開始先,掌握咗之後就再教動詞。多啲鼓勵動作同埋發出聲音表達。
去圖書館借書,睇下小朋友呢個年齡學緊啲乜嘢小肌肉同埋智能……

Vanadium 發表於 18-9-12 18:15
我諗大家誤會晒,話唔使評估都睇得出,只係想講問題係明顯嚴重。歲幾兩歲都唔講野完全唔理人唔望人,叫唔會 ...

可以介紹係邊個專家嗎?thx