用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中邊到補英文好
go

高中邊到補英文好

升中四喇⋯想搵英文補習究竟大型補習社好唔好

ericbobo 發表於 18-8-28 10:23
升中四喇⋯想搵英文補習究竟大型補習社好唔好
實際情況係點?個個人情況唔同,好難話邊啲適合。有無問過老師既意見?

王家爸爸 發表於 18-8-28 16:09
實際情況係點?個個人情況唔同,好難話邊啲適合。有無問過老師既意見?

想開始預備下dse⋯⋯係咪去大場會見多d題目呢!

ericbobo 發表於 18-8-28 20:16

想開始預備下dse⋯⋯係咪去大場會見多d題目呢!
如果想開始預備下,不如去考試局買本DSE考試報告及試題,試做下可能更實際。

王家爸爸 發表於 18-8-29 08:51
如果想開始預備下,不如去考試局買本DSE考試報告及試題,試做下可能更實際。 ...

好的。謝謝

大班教做卷,打底要私補針對缺點改善, try professionaltutor.hk 搵tutor

tsosc 發表於 18-8-31 17:48
大班教做卷,打底要私補針對缺點改善, try professionaltutor.hk 搵tutor
我反而覺得學任何語言,都係正正經經去嗰種語言既文化協會學好啲。英文:https://www.britishcouncil.hk/english/courses-secondary

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-9-4 09:51
我反而覺得學任何語言,都係正正經經去嗰種語言既文化協會學好啲。英文:https://www.britishcouncil.hk/en ...

但現況係應付DSE考試,如想高分,一定要針對考試而操練。

amy997    發表於 18-9-4 11:39
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 18-9-4 11:34
所以話需要正正經經去文化協會讀DSE班:
https://www.britishcouncil.hk/english/courses-secondary/dse

wawaliluk 發表於 18-9-4 11:34
同意,我都有留意到,香港考試頗著重grammar ,文化協會课程可訓練聽/説,但應付dse考試想取高分並不足夠。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-4 12:29
同意,我都有留意到,香港考試頗著重grammar ,文化協會课程可訓練聽/説,但應付dse考試想取高分並不足夠。 ...
文化協會都有操卷班,質素一定比坊間既有保障啲。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:31
文化協會都有操卷班,質素一定比坊間既有保障啲。
maybe  

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:29
所以話需要正正經經去文化協會讀DSE班:
https://www.britishcouncil.hk/english/courses-secondary/dse
...

但好奇怪,網上想找英協DSE英文班評價,暫時揾唔到,唔通冇咩學生報讀

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-4 12:29
同意,我都有留意到,香港考試頗著重grammar ,文化協會课程可訓練聽/説,但應付dse考試想取高分並不足夠。 ...

英協我只覺得貴,跌錢唔緊要,至怕用咗時間但幫助不大。

箴言二十二章六節

回覆樓主

私補會唔會好d ?

我的小孩以前讀英國文化協會,金鐘那間,老師不理會學生,學生之間講中文,冇意思,一個學期就不玩了

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-7 21:33

wawaliluk 發表於 18-9-4 13:53
英協我只覺得貴,跌錢唔緊要,至怕用咗時間但幫助不大。
初中若果想打好個底,我會建議私補,但去到高中,我會嘗試出外大型補習社見識下。

醒目開學勳章

friendfriend 發表於 18-9-7 15:05
我的小孩以前讀英國文化協會,金鐘那間,老師不理會學生,學生之間講中文,冇意思,一個學期就不玩了 ...

係,大多數家長反映英協學英文唔掂,師資唔識管理學生。

箴言二十二章六節