用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應否特別為小孩在英讀書而開一個海外戶口呢? ...
樓主: fac9123
go

應否特別為小孩在英讀書而開一個海外戶口呢?

原本約了東亞下星期開UK 及HK accounts,聽你地咁講要考慮仲開唔開東亞。
agent 都提過我在英國當地直接開戶會好d
我仔學校Welcome week 會帶學生在英國開戶,應該開HSBC定Barclay 戶口?

他在香港及英國都未有任何戶口。我就用開渣打處理大部分錢銀事宜,包括他今年所有費用也是用TT轉學校的HSBC交妥。如果淨係俾佢在UK洗錢, 是否在英開個HSBC/BARCLAY account 及debit card 已可?

如果學校幫忙開戶,當然好。 在英國用HSBC,很有安全感,總有一間喺左近!
如果用開HSBC作主要銀行,Global banking真心好用。但只為小朋友日常應用,一張contactless debit card 已足夠。

18歲成年後好難開戶口,有得開就開。

hongkeikei 發表於 18-8-31 23:28
原本約了東亞下星期開UK 及HK accounts,聽你地咁講要考慮仲開唔開東亞。
agent 都提過我在英國當地直接開戶 ...

可以先開東亞,再開多個英國戶口,咁就方便好多。

回覆 skIII 的帖子

係, 我都因依個問題 kick 住唔上又唔落, 佢一路都沒銀行account, 所有野都 under 我名, 邊搵個住址証明喎 ...
如果真係搞唔拈, 去到果邊先開 ...真係沒法子.

Lkpa 發表於 18-9-2 22:17

係, 我都因依個問題 kick 住唔上又唔落, 佢一路都沒銀行account, 所有野都 under 我名, ...

打電話去煤氣公司轉佢名,如果係HSBC ,可以用同住關係比你既住址証明及出世紙便可開戶口

基本上,未成年,用出世纸+父母地址證明即可。 英國匯豐戶口,可接納海外地址,咭和日後的月結單都可以寄回香港,這亦方便父母遠程監察到仔女戶口結餘。

Chole 發表於 18-8-30 02:20
我自己開埋UK account , 攞咗debit card ,買嘢好方便。

請問家長申請UK account 要什麼文件及擺幾錢在account 內?

Lkpa 發表於 18-9-2 22:17

係, 我都因依個問題 kick 住唔上又唔落, 佢一路都沒銀行account, 所有野都 under 我名, ...

英國現在很難開戶口,我細仔舊年由老師及監戶人帶我仔去銀行開戶,行了3次有齊簽証、家長信及所需文件都開晤到,最後放假返香港HSBC開,但要比$900手續費,所以係香港開定戶口攞定debit card好D, 英國消費搭車乜都用debit card方便D

今日終於拎埋出世紙成功開左佢既個人戶口, 聽日再問問 internationl 果邊仲有咩要提供..我都打算去到果邊先拎張 CARD, 費事寄來寄去... HSBC 話張CARD 都係由英國寄返香港....

LAS01 發表於 18-9-1 17:13
如果學校幫忙開戶,當然好。 在英國用HSBC,很有安全感,總有一間喺左近!
如果用開HSBC作主要銀行,Global  ...
會照在東亞開英國東亞戶口,Debit card趕不及開學前出,會在英國再跟學校開HSBC。知不知最少要存多少鎊及要幾耐先出到HSBC Debit card?  Thanks

cow 發表於 18-9-1 18:43
可以先開東亞,再開多個英國戶口,咁就方便好多。
我也這樣想, 謝謝

M仔媽 發表於 18-8-30 07:31
回覆 Chole 的帖子

請問張咭每次交易有沒有限額,可否用來交學費?Thx

我仲未要交學費,所以未知,最近買嘢用 debit card 最貴都係三百鎊。

scso 發表於 18-9-3 12:07
請問家長申請UK account 要什麼文件及擺幾錢在account 內?

我在HSBC 有Premier Account, 大女大過18歲佢同我開UK joint name,細仔就自己一個戶口。啱啱去完英國返嚟, debit card 實在太方便,我無乜簽過 credit card.

出咗offer letter 就開得,+ passport 身分證出世紙等。

亞仔好多同學都未開,學校另外出封信帶佢地去附近嘅HSBC 開。

已用debit card 交了學費,打電話去銀行提高一次性限額便可,要24小時內完成交費

M仔媽 發表於 18-9-12 07:36

已用debit card 交了學費,打電話去銀行提高一次性限額便可,要24小時內完成交費

I see.  Thanks!

Chole 發表於 18-9-12 00:07
我在HSBC 有Premier Account, 大女大過18歲佢同我開UK joint name,細仔就自己一個戶口。啱啱去完英國返嚟 ...

唔好意思可能我表達得唔好,我意思是家長在香港HSBC開英國戶口而不是孩子開戶,我孩子已有HSBC英國戶口,但我無,下下要揾有英國戶口的親戚幫我轉錢比小孩好唔方便,因親戚是premier戶口手續費平

回覆樓主:

網上銀行轉賬住海外要收手續手?如轉賬由香港滙豐用港幣去英國豐匯手續手及對換率多少?(用櫃員機)

brother4 發表於 18-9-13 12:21
網上銀行轉賬住海外要收手續手?如轉賬由香港滙豐用港幣去英國豐匯手續手及對換率多少?(用櫃員機)
...

如果有Premier戶口,可免手續費從香港英鎊戶口,轉錢到自己英國英鎊戶口,再免手續費轉到仔女英國英鎊戶口,或轉到學校(HSBC或非HSBC)英鎊戶口(交學費)。

香港英鎊戶口可經HSBC兌換或直接存入英鎊(有每日限額)。

Band5 發表於 18-9-13 19:35
如果有Premier戶口,可免手續費從香港英鎊戶口,轉錢到自己英國英鎊戶口,再免手續費轉到仔女英國英鎊戶口 ...

冇卓越,thx