用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學info day
go

大學info day [複製鏈接]

我女讀了一年S1 之後, 文科/理科都沒有那一邊比較突出, 問她興趣是什麼, 她又好像沒有, 所以我想提早和她參觀大學的info day, 待她可以有個idea 大家是讀什麼的.

請問如果是這樣漫無目的的去參觀, 應該怎樣開始? 先去聽JUPAS Strategy for HKDSE Students ? Admission Talk for Students with International Qualifications (English) ? 還是隨便參觀幾個department, 下年再去參觀其他的department ?

1    0    0    0

lailaie 發表於 18-8-27 17:55
我女讀了一年S1 之後, 文科/理科都沒有那一邊比較突出, 問她興趣是什麼, 她又好像沒有, 所以我想提早和她參 ...

大學info day其實有好多Lab tour,會比較實在D知道個programme嘅野,對小朋友又無咁悶。同一間大學一次睇唔晒,你可以去唔同大學睇唔同嘅programme。
例如:去HKU牙醫/Science,CUHK醫學院/Social Science,PolyU-視光/物理治療/放射治療.....

出年睇埋S2成績,先縮窄範圍再去。

LingChiBaBa 發表於 18-8-27 18:24
大學info day其實有好多Lab tour,會比較實在D知道個programme嘅野,對小朋友又無咁悶。同一間大學一次睇 ...
Thanks a lot !

大學info day其實有好多Lab tour,會比較實在D知道個programme嘅野,對小朋友又無咁悶。同一間大學一次睇 ...
唔好意思都想再問清楚D,都打算今年開始去info day.
我見每一個program 都開whole day ,又有大圍一起的talk,通常時間如何安排?有些activities是否要提早報名?

b3410 發表於 18-9-1 13:47
唔好意思都想再問清楚D,都打算今年開始去info day.
我見每一個program 都開whole day ,又有大圍一起的ta ...
Info day前大學網站(或手機Apps)都有Activities嘅時間表,大概半小時一節。去之前先plan好次序,留意地圖內Booth的地點,參與Activity要預先去個Booth登記,先到先得。

LingChiBaBa 發表於 18-9-1 17:04
Info day前大學網站(或手機Apps)都有Activities嘅時間表,大概半小時一節。去之前先plan好次序,留意地圖內 ...
多謝解答!要認真做功課先

回覆樓主:

時間常早,我仔到中5先知自已真正想讀咩,初時帶佢去某幾個degree既 tour 睇下佢上堂既地方,做實驗既地方,命有實驗睇,等佢冇咁悶,要分幾年睇,到最後個3年就主要去聽有興趣可能會報讀既單科聽talk (not tour), 聽下佢對入學計分方法,一定要聽真/錄音,mark低,好緊要

回覆樓主:

預早上定各校網睇定有咩聽/睇,睇定每個點,最後plan 定路線時間表,唔係你一去到勁多人,到到都咁多人排隊,個時先諗會好亂,都唔知聽邊個好,諗定大約睇邊堆範圍就唔洗向左走向右走浪癈時間

我每個星期六得半日,去唔去好呢?小朋友S3,S1同S2 D成績都好好,我就想佢去睇下自己鈡意修理或文科。半日去到,會唔會走馬看花。

其實我覺得1日都唔夠,你半日只可深入去了解一個科.聽講座,入學要求,現學科學生感受....所以要計劃好才去.

JJDBB 發表於 18-9-11 15:33
我每個星期六得半日,去唔去好呢?小朋友S3,S1同S2 D成績都好好,我就想佢去睇下自己鈡意修理或文科。半 ...

去一定好過唔去。

如果連文/理科都未定,要先計劃行程,儘量唔重複(即是三大都有工程,咁先去其中一間),去得幾多得幾多。

LingChiBaBa 發表於 18-9-11 16:14
去一定好過唔去。

如果連文/理科都未定,要先計劃行程,儘量唔重複(即是三大都有工程,咁先去其中一間), ...

多謝你的意見!

如果幾間大學都有同樣心儀的課程,應怎樣比較?
‹ 上一主題|下一主題