用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合有創意小朋友的中學
go

適合有創意小朋友的中學 [複製鏈接]

小兒是一名愛發問及思考型的小朋友(老師也認同),九月升小學五年級,我開始有點壓力,不知道應該替他找那一間中學,他就讀有直屬中學的小學,但又想替他找一間好一點的中學,其實我們也明白他是適合讀國際學校,無奈他英文未達母語程度,故不敢替他報名,請問有那些中學可以選擇?直資或津校也可以。
   2    0    1    0

小冬 發表於 18-8-26 15:42
小兒是一名愛發問及思考型的小朋友(老師也認同),九月升小學五年級,我開始有點壓力,不知道應該替他找那一 ...

就你提及的條件,港同算夾一些,不過唔知樓主認為好一點指的是什麼?DSE成績?入U率?教學方式?校風?自由度?活動?

回覆樓主:

沒有一間學校會説自己不適合有創意的學生的,但是創意的定義是甚麼就千人千面了!

王家爸爸    發表於 18-8-27 00:24
YDLFATHER    發表於 18-8-26 21:11

回覆 haihaimom 的帖子

我無其他家長咁Prof,睇埋考大學成績,起碼資源好點,等小朋友見識多點,現在果間學校好少課外活動,我見聖公會果D小學好多活動的,例如參觀終審法院果類。

有些學校的老師是完全不鼓勵學生發問的,只要你坐定定,考試成綪好就得,小一時學生作句子說爸爸上學都不能,老師的評語是爸爸不會上學的,只會上班,其實家長會感受到的。

我不清楚才上網問,如果覺得我連咁都要問,咁就好奇怪。

小兒是一名愛發問及思考型的小朋友(老師也認同),九月升小學五年級,我開始有點壓力,不知道應該替他找那一 ...
去香港中央圖書館,睇下聯校科學展覽嗰廿幾間中學啱唔啱你,然後諗下自己小朋友入邊間機會大啲。

asweetmom 發表於 18-8-26 19:01
沒有一間學校會説自己不適合有創意的學生的,但是創意的定義是甚麼就千人千面了!
...
所以唔好盡信任何野,最好係親自去睇下,開放日、展覽、比賽等。

小冬 發表於 18-8-26 23:03
回覆 haihaimom 的帖子

我無其他家長咁Prof,睇埋考大學成績,起碼資源好點,等小朋友見識多點,現在果間 ...

仲有,睇下孩子邊方面突出,再睇學校嗰方面有冇重視,成績如何,例如孩子數理強,對STEM有興趣,就找一些數理STEM強既學校。無論去旅行,去參觀,普通話、廣東話定英文,我仔都好喜歡問問題,如果學校唔鼓勵發問,我估我仔唔會噤款。港同每年都有中一資訉曰,不妨同啲學生傾下計睇下版先。

小冬 發表於 18-8-26 23:11
有些學校的老師是完全不鼓勵學生發問的,只要你坐定定,考試成綪好就得,小一時學生作句子說爸爸上學都不能 ...
「爸爸上學」唔係常態,所以老師既評語係好正常,亦係老師既責任。

有直屬中學既小學, 而又收男生......如果係津校個幾間單性學校, 其實已經係較接受愛發問及思考型既小朋友

如果係其餘既非單性學校, 的確係會差一點.

留意下天主教旗下既男校, 或直資男校. 單性學校 (除咗官校) 通常對呢D學生會包容D, 有多D支援

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:44
有直屬中學既小學, 而又收男生......如果係津校個幾間單性學校, 其實已經係較接受愛發問及思考型既小朋友

...
我都覺得百厭、好奇、好問既小朋友,天主教男校比較適合。

王家爸爸 發表於 18-8-27 10:37
「爸爸上學」唔係常態,所以老師既評語係好正常,亦係老師既責任。

其實好多爸爸媽媽放工後都會繼續進修

haihaimom 發表於 18-8-27 11:54
《背起爸爸上學》

haihaimom 發表於 18-8-27 11:54
但係無進修既爸爸媽媽更多。

回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得有創意是好多小學的口號, 中學就甚少, 因為中學始終要面對公開考試, 尤其是DSE, 中學的focus 不可能太重創意, 否則DSE出不了好成績, 家長會抗拒.     樓主可能要考慮行雙軌/多軌的學校, 例如IB, 可能相對地接受較多創意.

HaYi 發表於 18-8-27 12:57
回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得有創意是好多小學的口號, 中學就甚少, 因為中學始終要面對公開考試, 尤其是DS ...
學校既創意有兩個層次,一個係口號,另一個係現實。其實創意唔一定會影響公開考試,以聯校科學展覽既入圍學校為例,好多都係創意、成績都好既學校。

回覆樓主:

愛發問會思考,和有創意還有不小的落差。

簽名被屏蔽

回覆 王家爸爸 的帖子

我身邊好多爸爸級朋友都會進修,事實現今社會在職後要讀書好普遍,所以我覺得中文科主任唔讓小朋友寫爸爸放工後去上學係不合理!

回覆 asweetmom 的帖子

唔思考唔問野就一定無創意,人云仍云點會有創意?
‹ 上一主題|下一主題