用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合有創意小朋友的中學
樓主: 小冬
go

適合有創意小朋友的中學

謝謝大家的意見,有想過港同、IB或其他國際學校,但小朋友英文唔好,都好難入。唔講都唔覺,原來男校對此類孩子咁包容。

我好少在BK出POST問野,恕我直言,因一直覺得有少部份人喜歡揾交嘈。

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:44
有直屬中學既小學, 而又收男生......如果係津校個幾間單性學校, 其實已經係較接受愛發問及思考型既小朋友

...

天主教男校是指港島還是九龍? 九龍區是指聖芳濟、長天也是較包容嗎?喇沙、九華、男 拔又高一级,呀仔未夠班。

Hoining 發表於 18-8-29 19:05
我都覺得,所以我仔都跨區考天主教男校
我當年都係,跨區揀天主教學校。

asweetmom 發表於 18-8-27 19:21
愛發問會思考,和有創意還有不小的落差。
我都覺得愛發問同會思考係有唔少落差,但係會思考同有創意係有好大相關性。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:51
你仔成績都幾好呀!九華唔得嗎?聽講九華好自由喎!
我都覺得九華係唔錯既選擇。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:51
你仔成績都幾好呀!九華唔得嗎?聽講九華好自由喎!

我仔成績又未到最高果堆(頭五),神經刀呈二、三又唔知㸃,零獎項。
個衰仔貪玩到死,朝早踢完波,可能連堂都唔記得上!簡介會一聽到,我腦裏面就有一個阿媽喺球場邊捉仔嘅畫面,真係打冷震!且校舍大到個仔有啲怯,可能冇乜存在感。
九華好學校就一定,怕高攀啫。

tutik 發表於 18-8-30 10:47

我仔成績又未到最高果堆(頭五),神經刀呈二、三又唔知㸃,零 ...
全港最大男校舍DBS

小冬 發表於 18-8-29 23:30
回覆 王家爸爸 的帖子

我身邊好多爸爸級朋友都會進修,事實現今社會在職後要讀書好普遍,所以我覺得中文科 ...
寫"爸爸放工後去上學" 定好似你之前所講, 寫"爸爸上學" 先? 前者完全冇問題, 如果係後者, 老師指正亦無可厚非!