用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上興趣班俾導師厭棄
go

上興趣班俾導師厭棄

兩件事,令我有感而發。
我女成績中游,問題是俾科數拉底晒,於是襯暑假上數學班,導師既評語唔主動,擺出一副不喜歡的樣子。我聽了後同佢傾計睇下點改善。9月恆常班,導師主動話無位,要睇下安唔安排到另一位老師。
另一件事,谷左2年,今日自己心中做了決定。我女喜歡學琴,但就是唔肯練,我亦無要佢考級,這位導師差不多2,3個月會忘記上堂,明明定左每星期某日都可以唔記得。今個暑假佢要求轉日頭時間,但每個星期唔係唔記得/黎唔到,我覺得佢用我女zip時間,見佢寫在記事簿都可以忘記,真係很谷氣!
上興趣班導師都要睇成果,我唔係要佢地無私地有教無類,但唔洗咁現實吧!

興趣班……同睇医生-样,人夾人啫,又唔係要过人世,唔啱轉到啱,無必要勞氣。周圍都有補数学琴,唔洗-定要佢地~

既然唔考級,咁都唔一定要個個禮拜上,不過就算泥唔到,都早d通知唔好要學生等,佢唔改善咁你都可以以牙還牙 cancel 佢一兩堂

回覆樓主

你一早應該炒咗呢個鋼琴老師

使乜忍佢?

揾一個正常負責任老師教琴唔算難,又唔係要揾乜野名師

回覆樓主

兩個老師都炒晒佢,教琴教數唔難搵
貼錢買難受為咩?

NodameB 發表於 18-8-26 00:04
兩件事,令我有感而發。
我女成績中游,問題是俾科數拉底晒,於是襯暑假上數學班,導師既評語唔主動,擺出 ...
純個人意見,我覺得二面睇:
補習社/補習老師都想揾到d聽教,聽話,有進步既學生,比家長覺得係掂,才繼續幫襯。佢地揀學生唔出奇,當然佢地收$唔盡責唔啱。
家長本身係咪唔理仔女得唔得,總之比左$就要同我追到成績,追唔到就話唔得,要揾過個/間。從來冇(又或者唔接受)了解係咪自己子女唔OK。

我眼見小朋友係咁,家長又係咁。

回覆 mwfwinnie 的帖子

如果一科一個老師拒收, 另一科無心補, 2科都轉就可以, 反正亦不是亦不是甚麼專家, 不過最好再看看令老師反感/hea 教的問題所在, 將來才可以夾到新老師.   

NodameB 發表於 18-8-26 00:04
兩件事,令我有感而發。
我女成績中游,問題是俾科數拉底晒,於是襯暑假上數學班,導師既評語唔主動,擺出 ...
唔駛咁勞氣。
事件一:
我阿大初小時又係科數差, 年年暑假會去上數研。佢初小時無上恒常班, 只上暑期班, 佢話個阿sir幾好, 咁P5時諗住上埋恒常班, 但阿sir話無位, 要換另一導師。阿大數學真係差, 但上堂態度絕對100分, 所以唔駛諗太多, 就當佢真係無位就可以了。最重要係點樣引導阿女唔好咁憎科數, 憎咗佢, 想學好都難, 搵個有心機既教。

事件二:
唔駛勞氣, 鋼琴如果你無乜要求, 去通利就得, 約咗時間一定無甩底, D老師都好好人, 都唔算貴, 好過受氣。我兩個女學琴都好peah, 無乜練習的。

MrBeast 發表於 18-8-26 08:43
既然唔考級,咁都唔一定要個個禮拜上,不過就算泥唔到,都早d通知唔好要學生等,佢唔改善咁你都可以以牙還 ...
爸爸真係唔同D, 仲要忍佢? DQ咗佢啦!

little_yolky 發表於 18-8-27 13:12
爸爸真係唔同D, 仲要忍佢? DQ咗佢啦!
上少堂慳返學費食舊叉燒好過姐

MrBeast 發表於 18-8-27 13:19
上少堂慳返學費食舊叉燒好過姐
咁激氣, 食舊燒腩仔都補唔返。

回覆樓主:

謝謝各位意見! 我老公好唔鐘意個老師咁樣,但因為唔係佢同老師夾時間,所以有我話事。我女好鐘意佢,可能佢識tum細路啦!所以我咪忍佢。

NodameB 發表於 18-8-27 13:25
謝謝各位意見! 我老公好唔鐘意個老師咁樣,但因為唔係佢同老師夾時間,所以有我話事。我女好鐘意佢,可能佢 ...
如果佢係郎朗或者李雲迪, 我就會忍佢。另外, 如果你唔係target阿女P6前考到八級, 就完全唔需要理佢。教親小朋友既老師, 都識tum細路, 唔識咪搵到識, 就係咁簡單。

little_yolky 發表於 18-8-27 16:21
如果佢係郎朗或者李雲迪, 我就會忍佢。另外, 如果你唔係target阿女P6前考到八級, 就完全唔需要理佢。教親小 ...
我之前真係請過一個唔識tum小朋友的,上門教的鋼琴老師。頭銜就一堆,教的又快又爽。不過,不停的鬧小朋友,打擊小朋友自信。
忍咗一段時間,覺得佢可能水平高,可能嚴師出高徒。最後都係忍唔住要分手,因為覺得就算佢係朗朗李雲迪,小朋友對音樂的熱愛都會被磨滅,變咗噩夢。

b3410 發表於 18-8-27 23:10
我之前真係請過一個唔識tum小朋友的,上門教的鋼琴老師。頭銜就一堆,教的又快又爽。不過,不停的鬧小朋友: ...
識tum又出高徒就值,firm(不=惡)但教到我會接受,但regardless 守時是重要,來唔到唔緊要但要早出聲。
有時叻未必=識教細路,父母要取捨和考慮有乜其望

老師 不守時不負責任, 唔理佢有心定無意, 都係時候同佢講再見

b3410 發表於 18-8-27 23:10
我之前真係請過一個唔識tum小朋友的,上門教的鋼琴老師。頭銜就一堆,教的又快又爽。不過,不停的鬧小朋友: ...
我老細又係, 之前佢D女女細個時, 請咗個好叻的, 點知成日鬧佢女女蠢, 佢就同佢講bye-bye了。

MrBeast 發表於 18-8-28 08:03
識tum又出高徒就值,firm(不=惡)但教到我會接受,但regardless 守時是重要,來唔到唔緊要但要早出聲。
有 ...
依家D小朋友都日理萬機, 個schedule好full, 一個禮拜得一堂, 無端端打嚟話唔上堂, 一次半次我可以接受, 三兩個月一次我都接受唔到了, 影響進度。

little_yolky 發表於 18-8-27 16:21
如果佢係郎朗或者李雲迪, 我就會忍佢。另外, 如果你唔係target阿女P6前考到八級, 就完全唔需要理佢。教親小 ...

唔得,就算係萬人迷都唔可以咁。
身為教師一定要以身作則。偶然一、兩次遲到冇問題,但呢位老師根本就冇尊重2個字喺度囉