用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 help, 濕疹
go

help, 濕疹

陪亞女過左去英國第二日, 佢一邊面就好似俾蚊咬, 到第二朝兩邊都係, 又紅, 應該係濕疹, 佢喺香港冇架, 呢邊好乾好乾, 又凍, 有冇嘢可以喺度買黎揸住先? 見到好心痛

喧嘩 發表於 18-8-25 19:46
陪亞女過左去英國第二日, 佢一邊面就好似俾蚊咬, 到第二朝兩邊都係, 又紅, 應該係濕疹, 佢喺香港冇架, 呢邊 ...

現時大约幾多度?

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 18-8-25 19:46
陪亞女過左去英國第二日, 佢一邊面就好似俾蚊咬, 到第二朝兩邊都係, 又紅, 應該係濕疹, 佢喺香港冇架, 呢邊 ...

阿仔無濕疹, 不過當皮膚乾燥時會用這隻牌子的lotion

3b 發表於 18-8-25 20:11
阿仔無濕疹, 不過當皮膚乾燥時會用這隻牌子的lotion

平時都冇架, 好間唔中塊面會起1粒半粒, 揸a1 cream一兩日就好, 而家唔知點算

jj616 發表於 18-8-25 20:07
現時大约幾多度?

我估唔高過20, 好大風, 我老公長牛仔褲, 衛衣加件褸先啱啱好

回覆 喧嘩 的帖子

Atopiclair cream冇類固醇濕疹膏

醒目開學勳章

喧嘩 發表於 18-8-25 20:35
平時都冇架, 好間唔中塊面會起1粒半粒, 揸a1 cream一兩日就好, 而家唔知點算
...

超市或drug store就買到, 試下搽少少看看會否有改善, 可能是不適應天氣, 不用太擔心

回覆樓主:

濕疹是痕的,可能是敏感只红冇痕,估用以上方法,另孩子帶敏感藥防身。。。

3b 發表於 18-8-25 20:49
超市或drug store就買到, 試下搽少少看看會否有改善, 可能是不適應天氣, 不用太擔心
...

見到有得賣, 不過唔係揸面

Brianmommy 發表於 18-8-25 20:48
回覆 喧嘩 的帖子

Atopiclair cream冇類固醇濕疹膏

boots 冇得賣, 請問邊度有

3b 發表於 18-8-25 20:49
...

最後都買左支揸身, 以防萬一, 謝謝

brother4 發表於 18-8-25 21:24
濕疹是痕的,可能是敏感只红冇痕,估用以上方法,另孩子帶敏感藥防身。。。
...

食左敏感藥啦, 好dd, 但佢有痕

回覆樓主:

有可能是濕疹-種,孩子有類固醇藥膏,薄薄搽-次止痕後,小心囗及眼,之後用番普通補濕膏可,以上介紹補濕是好好的,其實最好不要用類固醇藥膏!

回覆 喧嘩 的帖子

我平時上Amazon 訂送去學校,不含類固醇或防腐劑,可以放心用。香港買貴好多!

Brianmommy 發表於 18-8-26 09:36
回覆 喧嘩 的帖子

我平時上Amazon 訂送去學校,不含類固醇或防腐劑,可以放心用。香港買貴好多! ...

想知在英國買?有介紹不含類固醇藥膏?

回覆樓主:

去大藥店介紹無比膏(強力)可斑疹,濕疹,麻疹等红色的,不含類固醇,能止痕,消红腫及清涼 大家有冇用?

喧嘩 發表於 18-8-26 00:44
見到有得賣, 不過唔係揸面

你抵D 香港貴D,見Aveeno大行约140元

回覆樓主:

優品360看見

回覆樓主:

見到有focus濕疹這種

回覆樓主:

澳洲木瓜霜可濕疹,也可-試