用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年報K1 ,表現唔多理想,擔心~
樓主: HebeTsang
go

今年報K1 ,表現唔多理想,擔心~

tammylo88 發表於 18-11-5 12:07
你仔係細b? 咁你同佢報左幾多間學校吖?

報咗6間... 唔係細b啊, 2月仔, 不過個人慢熱, 對陌生人唔多出聲。

tammylo88 發表於 18-11-5 12:06
即係到時有學卷嗰d幼稚園會再通知接受申請嗎? 同埋統一註冊日通常係幾時㗎?
...

一月會公佈全港仲有邊啲幼稚園有位,其實都有好多學校揀,我見有啲本身都幾好添

tammylo88 發表於 18-11-5 12:06
即係到時有學卷嗰d幼稚園會再通知接受申請嗎? 同埋統一註冊日通常係幾時㗎?
...
學校唔會通知你有得申報,你要自己上教育局網睇下邊間有剩餘學位,再申請。

唔知有冇人同我個女一樣面試如果係做tasks都會做得到,做tasks時老師問問題都會答下
但有D面試要聽歌跳舞睇投入感,跳舞時老師叫舉手踏腳etc 佢就全部冇反應冇興趣咁
我唔知佢係怕羞定點 真係搞唔掂

我咪又係咁幾年前大仔怕羞唔講野,格硬訓練到佢開口介紹自己,順利入到幼稚園以為一天都光晒,點知細個件因為太「活潑」,加上種種原因冇比去佢PN,而家報K1又係一鑊泡...其實我都打定數淨係搵happy school算架啦,上星期見左間新加坡卓薈,聽佢地講過動既小朋友都好welcome,可能因為活動教學為主,黎緊準備睇埋佢附近個兩間...希望可以快D決定到

回覆樓主:

我囡都是細b 11月,暫in左哥哥讀緊果間幼稚園,但都只是waiting好灰        以為有兄弟姊妹讀緊實收,可能當天in唔係咁好,又唔出聲怕羞 ,唯一而家讀緊n既希望會收番k,但怕又係只是半日,因而定n佢全日班,好擔心 。。應否重讀n或k再in過  做大b呢?   

回覆樓主

我情況同你差唔多我個女係屋企好活潑,但喺出面就岩岩相反,我都幫我個女報K1,好頭痕