用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教~ 我做姑媽的,可否插手BB幼稚園學校的事務? ...
go

想請教~ 我做姑媽的,可否插手BB幼稚園學校的事務? [複製鏈接]

如題

謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主

家裏都有豐富的資源及人手,目標是幫小朋友入讀心儀小學,身為姑媽的我,有大學學歷,唔知能否插手小朋學校事務呢?

回覆樓主

一般學校只要求家長參與活動,請問你想點插手呢?能否考到心儀小學,我覺得同家長有冇大學學歷無直接或者必然關係。

小鼠 發表於 18-8-24 21:10
一般學校只要求家長參與活動,請問你想點插手呢?能否考到心儀小學,我覺得同家長有冇大學學歷無直接或者必 ...

謝謝你,因為我是姑媽身分,我會全職與做主力的弟婦即小朋友媽咪合作,在德育及學術方面教導小朋友,而湊小朋友就由兩個工人姐姐及嫲嫲幫手,每天除了小朋友上學的三小時之外,每天我都會有大約5個小時和他們一起玩耍及學習,其實我好想和老師溝通了解他們上學的情況及進度,睇睇我可以如何配合學校⋯⋯但唔知咁做會唔會令學校添了一些行政上不便⋯⋯

....

momo_cheung 發表於 18-8-24 21:50
我想是每間學校的安排和處理也不同。對於幼兒園,好重視家校合作,如果你日常本身管接管送,老師主任也認 ...

謝謝你!

晴晴浩浩 發表於 18-8-24 21:47
謝謝你,因為我是姑媽身分,我會全職與做主力的弟婦即小朋友媽咪合作,在德育及學術方面教導小朋友,而湊 ...
我覺得你同你弟婦夾下會好d. 如果你弟婦好歡迎你監護人,好歡迎你一齊教仔,咁佢就會同你合作無間啦。但如果佢唔歡迎唔同意,咁你去理就講唔過去。學校都唔會同你交代。

謝謝你,因為我是姑媽身分,我會全職與做主力的弟婦即小朋友媽咪合作,在德育及學術方面教導小朋友,而湊 ...

一切應尊重小朋友媽媽意願,如你已同弟婦夾好,相信處理小朋友私人既事無問題,但學校幾本上只會同父母交代小朋友既事,我相信除左家庭有問題導致父母不能親自處理,學校先會特別處理,始終學校咁學生,個個學生都有親人想知道進度,學校咪好麻煩?不過,如你弟婦向學校表明一切請先聯絡姑媽,佢唔會得閒,咁相信學校一定會搵你先。以我所知,學校一切都會以父母為先。

做為姑媽,最好做返姑媽的本份, 家中每人也有自己應有的角色..教育小朋友,主要是父母的職責; 若小朋友的父母(真心唔介意你插手)你可以適量地俾點建議,但不能強行要別人跟你一套;

小朋友的教育,最好都是父母去主導,多人唔同意見,小朋友也難以適應..作為姑媽的,可以在小朋友放學後適量輔導功課, 但最好唔好插手學校與家長之間的事, 這不單影響力你弟/弟婦給學校的印象(無能力自理自己小朋友..誤會家庭環境複雜)..也影響到小朋友在校形象...

換個角色,你姑奶插手你的家事/教育子女的事, 你又感覺如何?
這你弟/弟婦的家事..各安本份就最好..

回覆樓主

其實咁樣會唔會令到學校的老師同其他同學家長誤會你D 姪係家庭有問題先要姑媽出面,個阿媽冇話事權?咁樣可能令到你D 姪俾同學笑或排擠,有陰影。分分鐘害咗佢地

晴晴浩浩 發表於 18-8-24 17:46
家裏都有豐富的資源及人手,目標是幫小朋友入讀心儀小學,身為姑媽的我,有大學學歷,唔知能否插手小朋學校 ...

好奇一問,係乜嘢驅使你想插手姪仔學校事務呢?

回覆樓主:

有冇問過弟婦先?呢D最好唔好插手,唔好以為有大學學歷就好威好叻,而家通街D人都係大學畢業,唔想自己係婆媳版出現,麻煩做返姑媽本份,唔好插手咁多!

雖然每一個家庭有佢地既故事, 但照牌面睇, 有兩個工人加嫲嫲 (即係3個全職) 湊小朋友都唔夠, 仲要加個全職姑媽.....total 4個人日日包圍住小朋友, 聽到都覺得好大壓力

我都覺得你應該守番你作為姑媽既位置
我作為一個媽媽,都最討厭有人好似取代左自己位置咁

回覆樓主

好似有點奇怪,姑媽去理學校的事,除非有特別原因,否則點會有媽媽唔想直接聯絡老師,要由姑媽去做,我諗你同弟婦談談好點

都唔明點解姑媽要插手

回覆樓主

樓主你唔係有對孖b咩?仲有咁多時間去「插手」姪仔姪女既事?定係對孖b係你個姪?

貢獻勳章

晴晴浩浩 發表於 18-8-24 17:31
如題

謝謝!

除非弟婦主動叫你幫忙或比意見,否則不要插手別人的家事或育兒事情。老實說,我很討厭D姑姐對細佬D家事給予大小評語(尢其單身,完全冇生育、揍仔經驗),何況插手更加接受唔到,如堅持我會開口反對,唔理佢嬲唔嬲。

晴晴浩浩 發表於 18-8-24 17:31
如題

謝謝!

如果父母填咗你係監護人或者主要接送照顧者,可以插手
‹ 上一主題|下一主題