用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵青區小學 邊間讀得輕鬆啲架?
樓主: candyvickyhk
go

葵青區小學 邊間讀得輕鬆啲架?

仁立叻人多唔等於谷, 中普班及AB班都屬精英班, 以中普班最叻 , 仁立區內名氣大, 所以多叻人報讀 , 加上每年都不斷收插班生(各校尖子) , 幾年內收成10幾20人 , 小朋友能力唔夠係覺得谷

soso3509 發表於 18-9-3 12:31
你小朋友受到唔等於其他人受到~
係谷校就係谷校架啦..無得呃架喎

點樣為之谷呢? 咩理據呢?

soso3509 發表於 18-9-3 12:29
好多人為名氣而抽。苦了孩子
所以我一定話係谷果類~
等人有心理準備。唔想害人!

學校課程都係跟返教署,無教深教多。

回覆樓主:

可能小朋友資質相異得出不同感覺。
我朋友小時候讀仁立,之後入林護。佢個女依家也讀緊仁立,讀到嗌救命,(佢話)每年回饋學校的意見都係減少功課。佢女的確成績一般;如果成績優異,讀得遊刃有餘,未必有吃力的感覺。

Bigtaoc123 發表於 18-9-3 14:13
點樣為之谷呢? 咩理據呢?

6葵青區來講~如仁立都唔算谷。
咁覆返樓主。無一間谷校。全部好輕鬆架
#曲

soso3509 發表於 18-9-5 01:17
#曲

其實越出名既學校越唔谷,反而啲一線尾或二線頭學校仲谷。

晴晴小B 發表於 18-9-5 08:32
其實越出名既學校越唔谷,反而啲一線尾或二線頭學校仲谷。

但人地問邊間輕鬆。點都唔會話係仁立掛

回覆 soso3509 的帖子

四五線學校多數sell愉快學習,亞斯理果類學校基本上好愉快架。但小學愉快到中學就唔愉快呢
最谷就係全完二校果類啦,日日抄寫,機械式練習,辛苦得黎升中又唔理想

回覆樓主

大家覺得基真如何?

soso3509 發表於 18-9-5 01:17
#曲

有時接放學聽到有家長話一放學就同小朋友去補習中英數,不是功課輔導班那種,俾咁多extra既野去學,無時停,所以好多人就覺得仁立好谷。其實唔係學校谷,係家長自己谷。跟番老師教既野去學去溫,跟本就好輕鬆。功課兩小時內完成,仲有時間備課,溫習同玩,何谷之有?

soso3509 發表於 18-9-6 02:58

其實讀緊仁立都知,學校都係考番教過既野,唔考所謂 extra 既野。因為家長覺得唔夠,驚,所以咩都報下。如果叫小朋友讀埋extra野,做咁多練習, 但唔會考既,緊係谷啦,辛苦小朋友,佢地都唔開心啦!

soso3509 發表於 18-9-6 02:58

可能家長會話學多d野無壞,但增進知識並唔係咁學架。如果跟唔上唔明,老師會係課堂時間外再教,家教會經常都會課餘時間教小朋。

學校成績叻,升中派位好,d人覺得係谷出來。讀得咁辛苦,好吃力,其他用錯方法。仁立小朋友係用左啱既讀書方法,所以係仁立讀係好輕鬆既。

回覆樓主

樓主,葵青區有3個小學網,你係邊個先?
如果輕鬆既話,阿斯理,荃灣商會,趙曾學轀個d應該相當輕鬆,不過個人唔推介。

唔算地區超級一線,如呂明才,陳溢,李一x 呢d,可以留意下。

610mama 發表於 18-9-6 11:50
大家覺得基真如何?

呢間咪有學生墮樓call 聖約翰黎個間學校?我唔放心小朋友係呢間學校讀,同埋身邊唔止一個朋友讀咗基真一年相繼退學(唔係因為有其他好offer而走,朋友既小朋友都係去二線/宝校)

soso3509 發表於 18-9-3 12:29
好多人為名氣而抽。苦了孩子
所以我一定話係谷果類~
等人有心理準備。唔想害人!

凡事都要有理據,唔可以用直覺。

小鼠 發表於 18-9-6 19:04
呢間咪有學生墮樓call 聖約翰黎個間學校?我唔放心小朋友係呢間學校讀,同埋身邊唔止一個朋友讀咗基真一年 ...

就係依間小學,所以好多家長都唔報。

小鼠 發表於 18-9-6 19:04
呢間咪有學生墮樓call 聖約翰黎個間學校?我唔放心小朋友係呢間學校讀,同埋身邊唔止一個朋友讀咗基真一年 ...

原因呢?

Bigtaoc123 發表於 18-9-6 18:26
可能家長會話學多d野無壞,但增進知識並唔係咁學架。如果跟唔上唔明,老師會係課堂時間外再教,家教會經常 ...

如果跟得到既一定唔洗谷架!
但完全唔係憑感覺囉,全香港無一間要谷架,間間唔谷都可以升中好好架!

Bigtaoc123 發表於 18-9-6 18:16
其實讀緊仁立都知,學校都係考番教過既野,唔考所謂 extra 既野。因為家長覺得唔夠,驚,所以咩都報下。如 ...

正常都係教幾多考幾多既。
除非教淺考深,但教深考深又另一回事喎

soso3509 發表於 18-9-10 00:49
如果跟得到既一定唔洗谷架!
但完全唔係憑感覺囉,全香港無一間要谷架,間間唔谷都可以升中好好架!:ayaw ...

每個人對谷有唔同定義,都有人同我講林護唔谷架