用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迷茫
樓主: cowkingb
go

迷茫  

醒目開學勳章

cowkingb 發表於 18-8-23 10:47
小兒小五第二個學期級不是頭3(5年級第一個學期級3,第二個學期不知道,因學校拒絕透露4-150名的學 ...
其實ywc唔係收好高成績,反而睇重課外活動,而spc就睇成績多啲,如果你係級頭我覺得2間都絕對有機

bobbob 發表於 18-8-23 22:53
其實ywc唔係收好高成績,反而睇重課外活動,而spc就睇成績多啲,如果你係級頭我覺得2間都絕對有機 ...
謝謝你。
睇左咁多位 JM 比既意見,多左好多頭緒,同會試多幾間直資。最想最想係希望小兒能最終入到一間著重學術多於運動,同理科勁既英中,比阿仔好好發展所長。

回覆 cowkingb 的帖子

你仔仔咁細個己立志入科大, 有明確的目標, 真是叻仔, 咁佢冇話想在科大讀什麼科?

中文是 small group discussion; 英文是單對單對答。

近地鐵呀, 近海洋公園ga, 環境好好。

kk1186 發表於 18-8-23 23:21

你仔仔咁細個己立志入科大, 有明確的目標, 真是叻仔, 咁佢冇話想在科大讀什麼科?  ...
佢想響醫療界發展,最好係醫生,佢話可以幫人。有家人身體唔好,所以佢重話想研藥,等病人唔使一定要做手術先可以醫病,減低痛楚,食粒藥已經可以啦 。但最終都係想做科學家,做研發係佢理想... (個人感到有點離地 )。我諗呢啲都係大部分男仔兒時既夢想

IYY 發表於 18-8-24 00:42

近地鐵呀, 近海洋公園ga, 環境好好。

真係要搵次親身去望下,好吸引呢⋯⋯

小時了了 發表於 18-8-23 21:31
我講嘅唔係優才,係保良局羅氏啊
羅氏DSE數理是強, 但我見樓主有提過羅氏成績唔係幾好, 唔太合佢要求,  其實我見哩2年羅氏的DSE可能因LHT自己生升上, 進步左, 好多科的  4+可以拍住TKO 的4大英中及Band 1BC校。佢個星星榜有標示DSE好多星星人, 多數來自LHT.   FYI  Laws DSE (fm website, rough figure)
數理 4+
2018                2017
Math 86%        81%
M2 93%           73%
Phy 80%          82%
Chem 100%    100%
Bio 78%           81%
本身LHT 的學生我相信較善於傳統學制, 可以為Laws 在DSE 哩類較傳統的學制帶來好成績.  而外來生生源一向都是較散, 每校一兩個. 我識一些來自平/德田, KTS... 我個亦是外校小學生入, 老實說, 都唔知真實環境外校生要有咩能力, 需要點配合, 自己先會讀得上, 讀得好, 尤其是針對將來的理科及DSE. 至於Laws 文商科4+現都中致有ic 左右成績, 不過未夠理科吸睛.      

GT我2個考小一時都有被收過但放左, 大的中學上年都有考下但唔收, 家長個part我見副校, 有問起小學考到放的問題, 可能因此減左分...不過我一直覺得GT在TKO真唔錯.  今年我地小學見都有一兩個報入GT中學. 羅氏又暫時冇提供第2個學制, 如果讀上去有些人是不合讀DSE, 行雙軌的如GT(有IB)可能算是好一些的選擇.  GT DSE只有5+的數, 好難直接同好多它校比較.  

播道 我個時考小學都收左放左,  佢以前較淺, 哩幾年慢慢深左, 中學就識人升讀識人走. 有個去左培基.      

b3410 發表於 18-8-23 17:46
which one is白宮學校?
位於屯門的香港白宮, 香港哈囉 !

HaYi 發表於 18-8-24 08:03
羅氏DSE數理是強, 但我見樓主有提過羅氏成績唔係幾好, 唔太合佢要求,  其實我見哩2年羅氏的DSE可能因LHT自 ...

羅氏 DSE 理科呢兩年真係好好啊!

呢個月JUPAS 放榜, 係EK見唔少網友講 DSE 理科全 4 差唔多穩入8大 Engineering 資助學位. 見妳提供羅氏DSE 成績, 如果中文及英文都達到最低要求, 羅氏真係可以有機會70%-80%入到8大資助學位, 成績真係幾亮麗

peggy 發表於 18-8-23 20:53
頭五去試黃笏南有咩問題?
如果真係好鐘意間學校就無問題, 否則, 級五可以有更好既機會, 因為JM自行打算旅港同黃笏南, 應該屬九龍城網, 如果自行黃笏南, 入咗就無大抽奬再選旅港既機會了。始終黃笏南近年成績係差強人意。

小時了了 發表於 18-8-24 09:21
羅氏 DSE 理科呢兩年真係好好啊!

呢個月JUPAS 放榜, 係EK見唔少網友講 DSE 理科全 4 差唔多穩入8 ...
係呵, 前人師兄叻, 要俾翻個credit 佢地, 至於我自己一向是覺得讀書靠自己, 考唔得到好成績真係天時地利. 樓主個小學前列成績會多選擇.

little_yolky 發表於 18-8-24 09:25
如果真係好鐘意間學校就無問題, 否則, 級五可以有更好既機會, 因為JM自行打算旅港同黃笏南, 應該屬九龍城網 ...
唔係九龍城網. 本身個區d B1校比較悶, 阿女唔多想選, 得自行2個機會

vestzs 發表於 18-8-24 11:10
唔係九龍城網. 本身個區d B1校比較悶, 阿女唔多想選, 得自行2個機會
活動太多, 小心顧此失彼。始終有得級五, 揀D成績好D既學校會合適D。想多活動, 直資得唔得?

HaYi 發表於 18-8-24 09:48
係呵, 前人師兄叻, 要俾翻個credit 佢地, 至於我自己一向是覺得讀書靠自己, 考唔得到好成績真係天時地利.  ...
讀書幾時靠自己都係基本嘢嚟。要成績好, 小學靠父母, 中學靠師資, 就一定既。只靠小朋友自己, 就唔駛咁辛苦考好中學了。

HaYi 發表於 18-8-24 08:03
羅氏DSE數理是強, 但我見樓主有提過羅氏成績唔係幾好, 唔太合佢要求,  其實我見哩2年羅氏的DSE可能因LHT自 ...

多年前有個朋友住港島想考入羅氏,佢囡囡對理科興趣大,所以多年前已知羅氏理科好得。只係最近聽到有位做老師既朋友講佢自己個人意見,話呢兩年無之前咁好。

我都有留意羅氏,感覺要學生好乖乖坐定定既傳統學校,唔知校風如何呢?

cowkingb 發表於 18-8-24 12:07
多年前有個朋友住港島想考入羅氏,佢囡囡對理科興趣剎,所以多年前已知羅氏理科好得。只係最近聽到有位做 ...

呢兩年進步左好多

cowkingb 發表於 18-8-24 12:07
多年前有個朋友住港島想考入羅氏,佢囡囡對理科興趣剎,所以多年前已知羅氏理科好得。只係最近聽到有位做 ...
羅氏大部份是LHT直上, 而LHT是區內谷校, 我相信LHT小朋友都算是習慣傳統教法.  而DSE暫時我見都需要的能力較大比例會得益於傳統模式 (相對IB etc..)     之前羅氏參觀同試堂 (英中體驗) 我覺得都算多元化, 尤其是生物科技之類,  外來生過去幾個月內的幾次體驗日, 學校都要求家長確保小朋友有準時交功課, 又聽前輩說留級都不少, 相信學校校風一般要求都不會太鬆.    唯我個 9月才上中一, 本身來自直資英小,  雖名是傳統學制, 但習慣較亙動/活動,  我都唔知佢會點, 親身經歷要試一段日子才知.   佢好似好快又有新一年的英中體驗日, 有時間都可以試下報多D了解.

little_yolky 發表於 18-8-24 11:18
讀書幾時靠自己都係基本嘢嚟。要成績好, 小學靠父母, 中學靠師資, 就一定既。只靠小朋友自己, 就唔駛咁辛苦 ...

學校出到成績, 師資我覺得是其次, 其實好多1線學校的師資唔會差太遠. 重要的學校形成的文化氛圍及努力加強的目標有特色.  

我以前中學的一間母校是官校, 另一母校是津校,  2者師資我覺得不相伯仲, 官校有可能更有經驗更勝一籌, 但學生比較靠自己,   後者的老師當年年輕有干勁, 校長亦嚴亦慈, 學習氛圍較好, 學生的歸屬感較強, 當年a-level 班班的圍燈夜讀多年後亦成我們記憶中的美事.   

HaYi 發表於 18-8-24 13:15
學校出到成績, 師資我覺得是其次, 其實好多1線學校的師資唔會差太遠. 重要的學校形成的文化氛圍及努力加強 ...
學校形成的文化氛圍 & 努力加強的目標, 我歸類為師資既範疇 因為呢D小宇宙, 一定係有經驗既老師、校長刻意打造出嚟既氣氛。同學仔日日薰陶, 就實有好改變。