用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友發展遲緩,但一年就追返既勵志例子? ...
go

有冇小朋友發展遲緩,但一年就追返既勵志例子? [複製鏈接]

我小朋友24m評為發展遲緩左9個月,整體得1y3m. 宜家要報密集同佢追,佢本身喺間唔錯既學校返緊n兩星期,其實好唔想quit! 但又好難密集同n一齊返!我好希望今年全力幫佢追,睇下k1可唔可以入返去讀!請問有冇人既小朋友係上完密集好快追返?
   0    0    0    0

我個仔同你小朋友差不多情況,剛過兩歲,唔識講嘢只講B話,未識叫爸媽同未識聽指令,雖然未確診但我已經打定輸數。之前喺forum 裡面見到有媽媽話小朋友有差唔多情況,長大咗入主流小學及成績中上,我都鼓勵我自己話即係可以追得到,但可能未必一年內。

Bubbleghost 發表於 18-8-29 09:47
我個仔同你小朋友差不多情況,剛過兩歲,唔識講嘢只講B話,未識叫爸媽同未識聽指令,雖然未確診但我已經打 ...

每個小朋友都唔同,可以花好多心機時間都毫無進展甚至退步,但又會突然間過到一步後就突飛猛進,我地當時都無想過要幾耐可以追返幾多,但求小朋友係治療黃金期可以有進步,可幸後來小朋友能力可以入返主流小學,而且成績一路進步,今年已經升中一了。

Bubbleghost 發表於 18-8-29 09:47
我個仔同你小朋友差不多情況,剛過兩歲,唔識講嘢只講B話,未識叫爸媽同未識聽指令,雖然未確診但我已經打 ...

我仔指令ok呀!所以心理學家評佢擇界!宜家返緊n,老師暫時未話佢有大問題!宜家搵緊訓練幫佢!盡力幫佢追啦都係
‹ 上一主題|下一主題