用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 大埔拿打素精神科
go

大埔拿打素精神科

請問最近有冇人見咗醫生?
同CAC做既評估類似嗎?

回覆 Jealalasia 的帖子

都係主要問大人有關小朋友的情況,然後幫你轉介服務。

hoiweifong 發表於 18-8-22 16:20
回覆 Jealalasia 的帖子

都係主要問大人有關小朋友的情況,然後幫你轉介服務。 ...

謝謝

Jealalasia 發表於 18-8-22 10:06
請問最近有冇人見咗醫生?
同CAC做既評估類似嗎?

今個月29号,我囝囝第一次見精神科,見完話你知

記住如果有買保險,記得叫精神科寫claim form

hoiweifong 發表於 18-8-24 21:40
記住如果有買保險,記得叫精神科寫claim form

寫來做乜

BB0318 發表於 18-8-23 17:03
今個月29号,我囝囝第一次見精神科,見完話你知

好呀,thanks
期待分享

BB0318 發表於 18-8-25 10:00
寫來做乜
Claim 錢用,如果小孩的保險有包。

Jealalasia 發表於 18-8-25 12:11
好呀,thanks
期待分享

我地見完精神科吳醫生, 吳醫生係一個非常有耐性同埋都會顧及家長嘅擔心嘅好醫生, 唔醫生即時畀咗期做職業同言語評估, 星期一做完評估今日已經入小組做混合治療,星期一仲申請左傷殘津貼

你好, 我囡囡上個月評估左自閉譜系中。
都有比到精神科既文件我叫我去排期, 但又有同路人既媽媽講, 如果排左精神科, 大個就有好多工作限制, 列如入唔到政府工。
因為會有精神記錄。
我1516咁, 唔知應唔應該排, 因為我出面做評估, 個社工又遲遲都唔搵我。
我都唔知其實排左精神科, 係有咩幫忙, 有D人話見完連堂都無得上。
見你講,見完醫生即時排期做職業同言語評估, 仲比左小組做混合治療你。
想問下, 小組堂係日日上, 定一星期一次果種?
有咩幫助?

唔好意思, 可能問題多左D, 因為唔太了解, 所以比較徬徨。
又想盡早搵到適合囡囡既幫助。

kaypui0224 發表於 18-9-17 12:55
都有比到精神科既文件我叫我去排期, 但又有同路人既媽媽講, 如果排 ...

小組係一星期一次,我吾會聽人講乜係精神科開file會對佗將來嘅問題,我覺得有用嘅訓練就要做,將來做乜妳自己都吾知啦!諗清楚小朋友須要乜先

kaypui0224 發表於 18-9-17 12:55
都有比到精神科既文件我叫我去排期, 但又有同路人既媽媽講, 如果排 ...

我囝係社交加言語一齊嘅小组,每次六個小朋友由兩個治療師一齊由遊戲中學習,我覺得好好,教小朋友點同人分享同人玩,言語治療師教小朋友說話方法

BB0318 發表於 18-9-23 20:20
小組係一星期一次,我吾會聽人講乜係精神科開file會對佗將來嘅問題,我覺得有用嘅訓練就要做,將來做乜妳自己 ...
我最後都決定左排, 不過要排到2020年先可以見醫生...
我去排期時醫院姑娘都有提醒我, 會有file, 不過你講得岩, 現時黎講, 對小朋友最好既係治療。

BB0318 發表於 18-9-23 20:23
我囝係社交加言語一齊嘅小组,每次六個小朋友由兩個治療師一齊由遊戲中學習,我覺得好好,教小朋友點同人分享 ...
咁都幾好呀!! 最喜歡是由遊戲中學習, 小朋友會易d接受。

一般排兒童心理科都要一年左右。