用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校成功, 心情忐忑
go

轉校成功, 心情忐忑 [複製鏈接]

早前為小兒申請轉校,由官立轉到直資,本來未有通知,以為無希望,收拾心情準備開學。突然收到通知,竟然得咗!

轉校係諗得好清楚的決定,小兒的性情活潑,喜歡探索求知,鬼主意很多,轉數快,直資是行IB,無疑是更合適的。
但舊校的老師都係有心的,學校也不差,我和小兒都很不捨! 但理性去想,在傳統教法下,小兒的潛能較難發揮亦是事實。

思前想後,今日還是決定到新校註冊,心情仍是忐忑不安。有無人好似我咁? 求開解, 謝謝!

1    0    0    0

回覆樓主

It’s normal to be hesitant when you’re trying to step out of your current comfort zone.

I’d give you a few chinese words, “勿忘初心”. Don’t look back when you know your new path is for the best interest of your boy.

Yanamami    發表於 18-8-21 18:27

既然選擇轉校就好好重新適應新學校~

kichinto 發表於 18-8-21 14:10
早前為小兒申請轉校,由官立轉到直資,本來未有通知,以為無希望,收拾心情準備開學。突然收到通知,竟然得 ...

據我所知,大部份直資小學都不是行IB

醒目開學勳章

大頭旻 發表於 18-8-21 15:33
我估樓主誤會咗,香港應該無直資小學行IB,可能係中學部係行IB

kichinto 發表於 18-8-21 14:10
早前為小兒申請轉校,由官立轉到直資,本來未有通知,以為無希望,收拾心情準備開學。突然收到通知,竟然得 ...

又官校轉ib, 相信模式會差好遠, 你應該最清楚小朋友係適合這個模式的, 放鬆啲啦不要想太多, 讀書的始終是仔仔不是你, 同佢傾下點樣適應新環境或者用咩方法可以令佢放鬆 可以 接受新環境 這樣會實際啲

siden 發表於 18-8-21 15:08
It’s normal to be hesitant when you’re trying to step out of your current comfort zone.

I’d give ...

Thanks! 勿忘初心 I will bear it in mind.

0030 發表於 18-8-21 15:13
既然選擇轉校就好好重新適應新學校~

C6都係咁同我講

大頭旻 發表於 18-8-21 15:33

這間在元朗,應該是IB

bobbob 發表於 18-8-21 16:19
我估樓主誤會咗,香港應該無直資小學行IB,可能係中學部係行IB

這間應該是IB

miujoey 發表於 18-8-21 16:38
又官校轉ib, 相信模式會差好遠, 你應該最清楚小朋友係適合這個模式的, 放鬆啲啦不要想太多, 讀書的始 ...

Thanks! 可能我真係諗太多,攪到失眠,反而阿仔無乜野,淨係關心小食部有乜野賣

kichinto 發表於 18-8-21 17:36
Thanks! 可能我真係諗太多,攪到失眠,反而阿仔無乜野,淨係關心小食部有乜野賣
...

講多啲學校嘅正面嘢畀佢知,ib 比傳統活好多放心

醒目開學勳章

kichinto 發表於 18-8-21 17:35
這間應該是IB
你啱,原來今年啱啱authorised做埋PYP

kichinto 發表於 18-8-21 17:34
這間在元朗,應該是IB

.....

回覆樓主:

直資去到year 10, 要分dse 和 ib,不是全部考ib

回覆樓主

我六月時為呀仔津校轉津校,通知舊校時,校長老師打比我了解,佢地唔想呀仔轉走,我當時忐忑左幾日。事實上在舊校建立左一D野,呀仔有死黨,有不少機會嘗試,老師超有愛。
去新校就係新開始新嘗試,唔知前景,唯一可知既係升中會好d。

Lu324 發表於 18-8-21 22:19
我六月時為呀仔津校轉津校,通知舊校時,校長老師打比我了解,佢地唔想呀仔轉走,我當時忐忑左幾日。事實上 ...

同感! 不捨得舊校,特別是幾位班主任都好好,好關心,同時比咗不少機會細仔去表演。其中大仔在小一時適應有問題,老師幾乎每週一電,社工也很關心,請了教育心理學家觀課,若不是親身經歷,難以相信原來官校也可以如此關愛。到現在,我仍然十分感激他們對小兒的關心。

回覆樓主:

沒有人能給你答案,你内心的不安仍要自己解決。去了新學校,才知道是否真適合。萬一和設想不符,也只能適應了。

kichinto 發表於 18-8-22 00:03
同感! 不捨得舊校,特別是幾位班主任都好好,好關心,同時比咗不少機會細仔去表演。其中大仔在小一時適應 ...

大細仔一齊轉?

asweetmom 發表於 18-8-22 01:18
沒有人能給你答案,你内心的不安仍要自己解決。去了新學校,才知道是否真適合。萬一和設想不符,也只能適應 ...

是的,反而啲仔對轉校好正面,好期待。
睇到一段文章,大意是 你覺得不捨是因為曾經的美好回憶,其實我應該感恩,小兒在舊校遇到都是好人好事, 真是幸運。
‹ 上一主題|下一主題