用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 清華首要求港澳新生必須參加軍訓 台學生豁免 ...
go

清華首要求港澳新生必須參加軍訓 台學生豁免 [複製鏈接]

今年清華大學要求所有港澳新生須參加軍訓。

內地大學新生一般在8月中至下旬到校報到,接着必須參加為期二至三周軍訓活動。港澳地區學生往年可自行決定是否參加新生軍訓,然而今年清華大學要求所有港澳新生,須與其他同學一同參加軍訓。

據內地傳媒報道,港澳台學生在內地大學升學,一般可豁免上政治課及軍訓,而清華大學對港澳台學生要求,為「自願參加」新生軍訓,但今年改為香港及澳門學生,須和其他同學一起參加軍訓,台灣學生則仍是「自願參加」。據報道,今年有約60名港澳台學生參加此次訓練營。

對於即將到來的軍訓,來自澳門建築系新生陳宗熙表示一點都不擔心:「我中學是籃球隊隊員,因此不擔心會辛苦的問題,而且我認為軍訓能讓我們更快認識新同學,也對以後的大學生活有幫助,例如培養時間規劃、生活自理能力等。」

清華軍訓為期約3星期,常規內容包括野外定向、野營拉練、實彈射擊、戰傷自救、消防演習等。

(北京青年報)

2    0    0    0

回覆樓主

應該過去沒有一個港澳學生自願參加,領導威風盡失,今年為免再被揶揄,決定必須軍訓。我在國內學習,一般都是被迫,人人想盡用方法逃避,遲到早退,中途消失,找人頂替,後排別作,睡覺玩手遊等等,無辦法,在中國必須懂黨的權威。

Cheeselover 發表於 18-8-21 21:52
應該過去沒有一個港澳學生自願參加,領導威風盡失,今年為免再被揶揄,決定必須軍訓。我在國內學習,一般都 ...
某程度上, 我認為強制要港澳學生上個短期軍訓係好事, 至少比港孩感受吓, 咩叫紀律, 咩叫辛苦.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-22 11:12
某程度上, 我認為強制要港澳學生上個短期軍訓係好事, 至少比港孩感受吓, 咩叫紀律, 咩叫辛苦.

...

中國兵役法不納入基本法附件三,港澳學生沒有參加軍訓的義務。

佢哋咁做,喺比港澳學生感受下,乜嘢叫中國式依法治國。

2jkidsfather    發表於 18-8-23 16:25

JustAParent 發表於 18-8-22 12:24
中國兵役法不納入基本法附件三,港澳學生沒有參加軍訓的義務。
佢哋咁做,喺比港澳學生感受下,乜嘢叫中國式依法治國。

一國兩制??

回覆樓主

基本法不過是香港人以為可以保護自己的護盾,但阿爺連國家憲法也不放眼裏,怎會尊重薄簿一本書仔,他們可按黨的立場随便演譯,加上在國內,如果想到秦城一遊,便搬出基本法吧。
依法治國仍然未夠,用"黨威"更貼切。

星西部 發表於 18-8-22 19:06
香港商場都無講普通話寫簡體字義務,但係都跟住做,大家有自由唔做佢地生意。

你上人地度讀書,人地唔畀 ...

世界排名又高,學費又平;係惡啲啦  

如果懂德文都仲還可以去 ETH Zurich, 德國名牌大學…

懂日文就如 University of Tokyo, Kyoto University 學費同香港相若

星西部 發表於 18-8-22 19:06
香港商場都無講普通話寫簡體字義務,但係都跟住做,大家有自由唔做佢地生意。

你上人地度讀書,人地唔畀 ...

你不如睇下中國法律,學前軍訓係乜,基本法附件三寫乜先講啦。 港澳生係有特權唔駛當兵㗎,法律賦予的,大陸人唔恨得咁多。

去佢地方讀書,就唔駛依法佢鍾意點就點呀? 咁入咗去,佢強姦甚至殺你仔女都得㗎喇。

elbar 發表於 18-8-22 19:23
世界排名又高,學費又平;係惡啲啦   

如果懂德文都仲還可以去 ETH Zurich, 德國名牌大學…

排名再高, 讀完個大學咪又係去英美深造,惡乜姐?大大自己個女都唔幫襯啦。   

JustAParent 發表於 18-8-22 19:41
排名再高, 讀完個大學咪又係去英美深造,惡乜姐?大大自己個女都唔幫襯啦。   
...

通常香港有啲家境個批精英學生都唔會北上留學

星西部 發表於 18-8-22 20:17
唔好火住

1,基本法講既係全國法律不在香港實施。你仔女讀緊係北京既清華,幫你唔到。佢地只係在香港唔使 ...

我唔知你真係研究過, 還是隨口噏。

香港人不用當兵係基本法保障,不論係香港或大陸,總之唔使當。事實上,你想當亦當不了,第一,香港無市級武裝部門,第二,就算香港人去到某市居住,當地部門亦不會徵召港人入伍。

長期以來,鑑於港澳台生身份特殊,尤其 港澳生受基本法保障,國內大專院校基本上以"高等學校外國生留學管理規定" (個名大概係咁) 處理港澳台生,所以港澳台生不服學前軍訓,服唔服軍訓,呢個絕對唔係單純校規問題!

只有一點,強姦殺人我係亂噏既。但我仍相信,如果真係咁不幸發生咁嘅事,處唔處理,你睇兇手係邊個啦 (這個離題太遠了)。

elbar 發表於 18-8-20 15:43
今年清華大學要求所有港澳新生須參加軍訓。

清華軍訓活動,只是活動營,談不上服兵役;但由optinal 變compulsory, 有點不習慣。不過你估雨傘之後,上大人真係唔驚你班香港學生攪攪震咩。

題外話,數月前在北京與研究生交流,他們原來好奇香港的學生為何參加「童軍」,問這是否軍訓活動。

Radiomama 發表於 18-8-22 22:39

清華軍訓活動,只是活動營,談不上服兵役;但由optinal  ...

https://learn.tsinghua.edu.cn/flfg/xs/txt/10-junxun.htm

真係活動營?

大班解放軍官搞19日,又步操又實彈射擊又反恐又思想教育,好精彩的近新活動  

幾年前,教育部講明港澳台生不用參加呢種咁刺激既 "迎新營"的,有時間我搵番段國內新聞比大家睇。不過,因為雨傘運動而反口, 我同意的。

星西部 發表於 18-8-23 00:17
"JustAParent 發表於 18-8-22 20:48
我唔知你真係研究過, 還是隨口噏。

中國實行强制兵役登記,但實際上大部份人根本不用服兵役,軍訓就是兵役替代品。基本法話明港澳人唔駛服兵役,清華話要服就服啦。我講既係法,佢講惡,咬佢食咩。你自己都知道大陸話改就改已經夠,冇乜好討論。

星西部 發表於 18-8-23 02:09
哈,你都幾賴皮。

我講迫香港人軍訓合唔合法你就講商場簡體字又講交稅,你不如講埋隨地吐痰危險駕駛。唔同你拗就叫賴皮?無知的人真可怕。

‹ 上一主題|下一主題