用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)
樓主: elbar
go

直資捲入非聯招收生風波(程尚達)  

【時事全方位】非聯招生比例增的影響

https://news.now.com/home/local/player?newsId=316791&refer=share
https://news.now.com/home/local/player?newsId=316800&refer=share

本港大學正密鑼緊鼓收生。統計顯示,資助學位透過過非聯招取錄比例有上升情況,部分科目有逾三成學生來自非聯招。有人質疑影響中下階層學生上流機會,問題應如何解決?

教協會長馮偉華認為,學生於文憑試考取5**,比在國際文憑大學預科課程等非聯招考試考取甲等更高難度,而且非聯招是較早取錄,變相文憑試學生未公布成績已經有一定科目學位被佔,對無力支付非聯招考試費用的基層學生不公平。

馮偉華指,若各院校不信任文憑試應提出意見,而非直接選擇另一種制度。..................................

拔萃男書院前校長張灼祥建議香港參考澳洲,容許津貼學校開辦國際文憑大學預科課程,提供更多選擇,認為家長會樂意為此多付學費。

張灼祥又指,非聯招考試可以迫使文憑試愈改愈好,例如參考國際文憑大學預科課程,加添更多文化認知部分予「死亡之卷」中文科考試。

鄧肇堅中學校長戴德正指,各院校應有公開、透明的分數換算,以證明他們真的是「擇優而錄」。

戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。

kwunpa 發表於 18-8-21 01:50
而家系個制度歧視低下階層喔! 你點會講到系窮人要物要嘜?

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真 ...

香港好像不是太歧視低下家庭,很多有錢家庭的子女如果達不到直資學校的要求,一樣被拒,窮人家庭的子女若達到要求,一樣被錄取。而且,真正的窮人是可以免費上不少直資的,有些還有生活補貼。如果學校提供IB,若符合要求,窮人子女也可選擇上IB。

回覆樓主:

宜家個問題係 DSE 課程設計得差,香港的大學對佢投不信任的一票。真實宜家直資有 IB AL 幾好,等社會俾政府壓力去改善 DSE

hkpapa852 發表於 18-8-21 09:06
係喎, 唔記得咗, 咁計吓計吓, 有雙學制既直資中學, 應該唔只12間.......

優才 offers pre-ib this school year, so first ib cohort will be 2020/21 school year

elbar 發表於 18-8-20 11:10
  本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議 ...

直資本身係上x屆政府留低嘅蘇州屎,不知所謂,將社會階級化,將資源反而去幫上層社會

Soundervolt    發表於 18-9-26 15:19
Soundervolt    發表於 18-9-26 15:18

Arabellahk 發表於 18-9-1 13:51
香港好像不是太歧視低下家庭,很多有錢家庭的子女如果達不到直資學校的要求,一樣被拒,窮人家庭的子女若 ...

唔好指鹿為馬,隨便揾間直資同津校比,一定係直資有錢人多過津校

doggy2013 發表於 18-9-25 10:45
直資本身係上x屆政府留低嘅蘇州屎,不知所謂,將社會階級化,將資源反而去幫上層社會
...

你認為同等規模嘅學校,政府要俾多啲錢津校還是直資?

kennyklt 發表於 18-9-25 15:39
你認為同等規模嘅學校,政府要俾多啲錢津校還是直資?

官津小學, 係以EDB認定既班級人數, 以開班數量撥款.

既中學以一班36人去撥款, 總之開幾多班就俾一個固定既金額. 如官津中學收多於36人一班, 唔會有額外補貼, 收少過36人一班, 變相就會多咗錢用

直資學校係按人頭計, 收20個人就有20個人頭既資助, 收40人就有40人既資助, 只要全級收生人數, 唔打爆收生人數上限 (全級各班不能多於44/45人), 就可以一直收生.

其他資助, 如校舍維修, 官津校同直資一樣可以同EDB申請撥款, 只係程序唔同

咁你認為, 邊個會多錢駛D?

Arabellahk    發表於 18-9-26 13:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-26 09:29
官津小學, 係以EDB認定既班級人數, 以開班數量撥款.

既中學以一班35人 (定係36?) 撥款. 如官津中學收多於 ...

36, 因我成日見到中學D位係144~~~

Ima2008 發表於 18-8-31 22:50
【時事全方位】非聯招生比例增的影響

https://news.now.com/home/local/player?newsId=316791&refer=share ...
戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。

其實唔需要唔俾佢地開辦國際課程, 只需將國際課程變為自負盈虧, 所有讀國際課程既學生, 一律不會有資助咪得囉! 政府資助咗ESF幾十年都可以唔再資助啦! 所以停資助唔係問題.

而且無咗資助, 只會更加少直資學校願意開辦高成本既國際課程.

又或者, 提供資助俾所有官津中學, 批准佢地同時開辦GCE-AL / IAH

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-26 14:35
戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府 ...
政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。》

呢點係直情要放入未來施政報告入面,包括埋對教大嘅資助。

院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。
IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?
港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途科目由富人操控。
我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。

院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公平嗎?既然面向國際,逃避本地Hong Kong DSE,叫佢自費又不合理嗎?
港人港地,港校港生,一人一言,一人一信,投訴教育局,要求取消大量IB人入讀香港各大學優質學位。

一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。(大部份人走過的路)
走捷徑,走歪路(用IB 國際預科試),不考本地Hong Kong DSE(文憑),入讀大學,應該自費。
長遠,政府可續年cut IB入本地優質大學學位。

一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。
直資系新產物,直資下有IB,系唔系試驗場呢?
選IB前有冇諗過?
教局唔批新直資?又點解?

IB系唔系歪路?幾時末路?

考評局設計HKDSE,各院校山頭林立,背叛考評局,自行選拔人材(擇優而錄),浪費各方人力物力。各位HKDSE家長,誓要追究責任:追究HKDSE設計、執行者;追究各院校執事者;追究考評局各官員;追究各問責官員。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3689069&extra=page%3D2&page=2

Arabellahk    發表於 18-10-2 13:32

A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!

hy2910 發表於 18-9-30 15:08
A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐! ...
可否講詳细一些,原本升那大學?那一科?怎樣知道是IB搶了他/她學位?而不是他/她DSE未夠分。

受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶去學位,(B,C 曾同校,C能力遠遜B同學),最终B同學去了英國讀建築,但家境不太好,最终(想)quit.可悲!

hy2910 發表於 18-10-1 15:19
受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶 ...
公平D去講,目前3大以國際課程收取既學生,學術要求都係較DSE高。輸俾人其實都只能怪自己技不如人。

978212    發表於 18-10-2 00:09

受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶 ...
難道只有一個學位,取唔到就是另外一個人搶?

直資學校讀得IB嘅學生都係被揀過,本身已經係成績好嘅學生先至有得讀,所以呢尐學校嘅IB成績命中率己相當高,其實唔係完全關邊一個curriculum嘅事。

c同學能力比b同學差,但因c轉了Ib,結果c入了建築系,而b考dse成績出來反比c差.咁我覺得c醒目過b好多.b唔識轉去讀Ib,如果佢轉ib,咁咪冇事囉。