用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)
樓主: elbar
go

直資捲入非聯招收生風波(程尚達)   [複製鏈接]

brother4 發表於 18-8-20 13:43
百花齋放,政府咨詢中小學在三年內决定轉制,全ib,全AL,全dse...家長/小朋友自由選擇學制,大學指定各 ...
咁大學都要推行埋母語教學, 同設立成為"英文大學"既條件先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:45
咁大學都要推行埋母語教學, 同設立成為"英文大學"既條件先得

母語?

回覆樓主:

講真不是所有小朋友入坐定定/沉悶的教育,自己估其中之-,25十才會考,中小學留班及踢出校是家常便飯,如果當年有平價其它學制選擇,多好! 孩子上補習社老師咆哮,如有ib是免费(官校/資助)-定轉校,為咗给孩子好的學習環境,但冇錢買債卷及成績差考不入平價國際學校,去留學,問銀行借錢,每日工作至零晨,三時上牀,八時前起身,自己唔好希望孩子比自己好點

brother4 發表於 18-8-20 14:03
講真不是所有小朋友入坐定定/沉悶的教育,自己估其中之-,25十才會考,中小學留班及踢出校是家常便飯,如 ...

成本效益計, GCE-AL應該係最好, 又可以避開中文

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟報埋海外(尤其英國)大學

HKU Medic 收生,IBDP收生分數去到43, 即係6科中最多只能有兩科扣1分; GCE-AL, 收生要求280分, 即係兩科AL科目滿分(A*)就夠, 或者3科B都夠 (3科B已經300分)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-20 14:08

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟 ...
絕對同意. 叫官津轉IB實在難. GCE-AL最適合背書為主的香港教學體制. 又可以唔使考中文科, 最多好似浸大咁有科中文, 要合格至可以畢業.

pccw2017 發表於 18-8-20 14:35
絕對同意. 叫官津轉IB實在難. GCE-AL最適合背書為主的香港教學體制. 又可以唔使考中文科, 最多好似浸大咁有 ...
浸大個科好似係普通話....

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要啦!

考中文嚟為乜?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-20 13:16
老實講, 如果個個月夾100-200蚊, 可以請多個NET, 我實在唔介意, 好過學校個NET, 又衰又年年換人, 搞到我哋D ...

呢個就係難處,全校幾百個家長,只要一個有聲音,都要全世界攬炒
學校好難做架

醒目開學勳章 王國長老

pccw2017 發表於 18-8-20 12:57
咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學 ...

每個制度總有人著數d有人蝕d,老土講有資源有選擇呢樣係永恆不變
我就選擇在自己能力內盡自己本份搵選擇
好多怨制度不公平(有漏洞係要update,但唔好扯到宇宙無限得架)

b3410    發表於 18-8-20 19:02

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:05

呢個就係難處,全校幾百個家長,只要一個有聲音,都 ...
咪係囉。
其實學校可唔可以靜雞雞加多一兩百蚊學費, 計埋條數入去呢.........

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:08
每個制度總有人著數d有人蝕d,老土講有資源有選擇呢樣係永恆不變
...
其實睇果12間學校, 大部份都好出名, 咁當年考得入去既小朋友都已經係叻仔叻女, 再加上部份係揀人讀IB, 所以讀既係叻仔叻女入面既尖子, 咁就緊係叻啦。D神科收IB生收到42/43分, 實在唔係I唔IB既問題, 係果D小朋友就係一個字, 叻!你話除開DSE班唔讀書既學生, 又或者天份唔响試書度既學生, 實在DSE入U率都唔係話咁差啫, 依家無咗會考, 係個基數大咗丫嘛, 係大家家長揀擇係要入神科啫, 咁你話IB班同學佔晒D神科位, 咁人哋個分真係高丫嘛。你話全港官津都可以讀IB, 咁係咪炒晒依家班教師先? IB唔係話教就教, 對學生既訓練同思考模式都係火星同地球既嘢, 點得話教就教呢。

hkpapa852 發表於 18-8-20 14:08

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟 ...

GCE 同學 LLB CO 都要求 2個A*,3個B 入 HKU medic? 唔係啩

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:03

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要 ...
我哋當年中文/英文會考/高考攞唔到一個A, 只有B/C, 入學前就要考一個試, 唔pass就要上一年大學英文/大學中文。如果會考/高考得D/E, 考都無得你考, 一定要讀大學英文/大學中文, 唔知依家點運作了。

浸大個普通話唔知係咪要計學分, 影響GPA所以同學仔咁大反應。我哋好多同學都會主動去語文中心讀D英文course, 好多人報, 所以成日報唔到。當年中學無得學普通話, 我入大學都專登去take course, 不過因為要計學分, 有D衰同學自己明明係普通話人又走去修, 拉高晒個分, 佢哋唔駛讀書都攞A, 我讀到死死下得B+, 咁唔公平所以讀咗兩年無讀, 唔係我D煲冬瓜煲得仲好。唔駛錢有得學咁好, 唔明點解佢哋咁大反對, 學多樣嘢傍下身幾好, 仲要唔駛錢。

Rattie 發表於 18-8-20 15:31
GCE 同學 LLB CO 都要求 2個A*,3個B 入 HKU medic? 唔係啩
EDB份嘢話港大醫科個GCE-AL個收生分數中位數係280分..... 咁你話要咩成績

開頭仲講明, A*=140分, A=120分, B=100分

little_yolky 發表於 18-8-20 15:31
我哋當年中文/英文會考/高考攞唔到一個A, 只有B/C, 入學前就要考一個試, 唔pass就要上一年大學英文/大學中 ...
當年JUPAS攞咗offer之後 (非3大), 英文AS Level無C先要係Summer上個English enrichment program

上完就OK

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:42
當年JUPAS攞咗offer之後 (非3大), 英文AS Level無C先要係Summer上個English enrichment program

上完就OK
我個大一英文要上足一年, 每個term三學分, 又要做功課, 又要寫paper, 做到死死下先得個C+!再加埋體育堂, 一個term田徑一個term球類, 又係C+!Yr 1果年真係俾呢幾科累死, 個GPA得返2.XX!最慘係科通識, Last year同學話音樂概論好易轆, 唔駛讀書, 咁我咪修囉, 點知完全唔知miss up乜, 最後得C-, 差D畢唔到業。後來發現介紹我個同學仔鋼琴8級, 所以佢話唔駛溫書!咁跣人都有。

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:03

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要 ...

咁為左政治正確,補番科中文

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:08
...

咁大家齊齊可以簡讀IB或GCE AL咪公平,呢D咪補番個漏洞,又邊有扯到宇宙?你有錢咪請人補習,咁至少窮一樣可以讀IB / GCE. AL.

pccw2017 發表於 18-8-20 16:27
咁為左政治正確,補番科中文
不如簡單D, DSE都唔駛考中文同啦! 只要規定所有本地學生, 入任何資助大學前要再考多一個統一中文同中史入學試, 達標先可以入學, 咁就政治正確

pccw2017 發表於 18-8-20 16:32
咁大家齊齊可以簡讀IB或GCE AL咪公平,呢D咪補番個漏洞,又邊有扯到宇宙?你有錢咪請人補習,咁至少窮一樣 ...
其實GCE-AL可以自修, IBDP就一定要係學校上堂

hkpapa852 發表於 18-8-20 16:33
不如簡單D, DSE都唔駛考中文同啦! 只要規定所有本地學生, 入任何資助大學前要再考多一個統一中文同中史入學 ...

都可以呀!
‹ 上一主題|下一主題