用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)
go

直資捲入非聯招收生風波(程尚達)  

本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議論不休,今次爭議亦蔓延至開辦IB課程的直資學校,有評論指讓直資學校開辦非本地課程,是加劇教育不公平,要求政府開放津貼學校開辦海外課程。有校長友好同程尚達傾開,認為外界把矛頭指向直資制度有欠公允。

現時共十二所直資學校採用「雙軌學制」,同時開辦本地文憑試、IB或普通教育高級證書文憑(GCE AL)課程。近日大學收生機制的討論,有人把矛頭指向直資學校,認為直資學校既受到公帑資助,同時徵收學費開辦IB等海外課程,在大學向非聯招本地尖子招手之下,為中產家庭提供升讀大學的另外途徑,影響社會向上流動的機會。有意見則認為,政府可開放津中開辦海外課程,以收窄與直資學校的「差距」。

有校長友好同程尚達傾開,認為直資學校無端捲入大學收生機制的風波,「在直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而非直資學校。」

現時直資學校開辦海外課程,須經教育局嚴格審批,由於學生有直資單位津貼,故他們如修讀GCE AL學費不昂貴,同時無論學生修讀本地或非本地課程,學校須撥出至少一成學費收入作獎助學金,「相較國際學校,基層學生循直資學校入讀海外課程,學費門檻低得多,財政支援較充足,卻被質疑影響向上流動,令直資校長們勞氣。」

那麼津校開辦海外課程是否可行?友好坦言,開辦海外課程,尤其是須取得國際認證的IB課程成本不菲,即使政府「開綠燈」,料只限於個別傳統名校,有能力開辦GCE AL課程,「最終只有名校的中產學生有機會入讀,這樣就公平?」他認為近年多所傳統名校轉制直資失敗,如能爭取開辦海外課程,無疑有助他們「升級轉型」,但問題是津校的資助模式限制不少,學校亦缺乏財力增強師資,更重要是現時直資制度,已達到公帑資助學生修讀海外課程的功能。

今次教育界的辯論,一石激起千重浪,亦牽涉不同持份者的利益,如何在矛盾之間取得平衡,似乎是社會與教育界,須面對的一道難題。

回覆樓主

取消DSE,只考GCE或IB會唔會比較公平?

elbar 發表於 18-8-20 11:10
  本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議 ...

直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而非直資學校。

呢一句呢, 簡直又係語言藝術高級版

12間直資中學, 參加NJ既畢業生加埋一定無國際學校咁多, 所以佢既講法又唔係錯, 不過, 到底每間直資中學有幾多%學生係入咗3大/8大呢?

而且, 國際學校, 理論上只應有不多於30%學生係香港人, 咁攞直資同人地比, 又係咪恰當呢?

不如叫各間直資中學, 列清楚所有NJ學生去向

SPCS, 港青基信都叫均真D, 有講透過GCE-AL入8大同3大人數 (不過無話入咩科)

SPCC都有講IBDP學生收到幾多個3大 offer (人均有1.X個, 不過又係無話實際多少人同入咗咩科)

如果列清楚, 可能12間直資合共會有50%NJ學生入3大, 80%入8大, 咁呢個數字, 又係咪真係無問題呢?

Arabellahk    發表於 18-9-1 13:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pccw2017 發表於 18-8-20 11:29
取消DSE,只考GCE或IB會唔會比較公平?
政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學校招生全國統一考試", 去考取香港既大學.

所有海外學歷, 一律不認受咁先啱

2jkidsfather    發表於 18-8-20 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:36
政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學 ...

咁樣會河水犯井水喎!河水氾濫成災

政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學 ...

暫时仲係-国两制啩~

未來幾年……直至沙士BB考DSE都应該会係考生人数下降,会易入U?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

一人一碟免費飯,全部叉燒飯
讀直資IB=自費upgrade叉飯油菜加餐飲

而家見到隔離檯咁大份,又想叫政府全包

想津校有IB!得!好似而家小學自費請NET囉,家長自己夾錢攪,計得掂條數至算

pokinponi    發表於 18-8-20 13:48

Yanamami 發表於 18-8-20 11:44
暫时仲係-国两制啩~
我知: 一割兩制

一下割開兩個制度嘛!

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 11:46

所以我都只係建議舊生會科吓水,幫吓母校。
一係就要求建立學制保護主義

hkpapa852 發表於 18-8-20 12:22
所以我都只係建議舊生會科吓水,幫吓母校。
一係就要求建立學制保護主義
...

我想了解下人人考IB唔考DSE,考評局係咪賺少D?

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 11:46

咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學,不利窮家孩子利用知識改善生活脫貧。

Ktfk    發表於 18-8-20 15:53

政治不正確

果然有前瞻性,香港學生好快改叫大灣區學生。

老實講, 如果個個月夾100-200蚊, 可以請多個NET, 我實在唔介意, 好過學校個NET, 又衰又年年換人, 搞到我哋D學生英文好似前教育局長咁唔多掂。我真係未見過有NET會鬧人咁惡死既。

在官津學校開 IB,最大問題唔系財政資源,系政府官僚唔比。

政府而家津貼每個高中生大概七萬銀,男拔coed 收緊IB學費大約九萬,相差唔系好多,呢兩間學校無理由蝕本開 IB。

前兩年,IB國際總部派人來香港,同教育局開會,話想在香港以低價推廣IB,給普羅學生入讀。以政府資助DSE價錢,可以在官津學校搞 IB。班官自己都知 DSE唔掂,當然無理佢地,如果唔系揾鬼讀 DSE。

GCEAlevel比IB更平。所以,香港教育唔系資源問題,系制度同官僚問題。

kwunpa 發表於 18-8-20 13:17
在官津學校開 IB,最大問題唔系財政資源,系政府官僚唔比。

政府而家津貼每個高中生大概七萬銀,男拔coed ...
就讀直資學校既本地學生, 不論是否修讀NSS, 一律有按人頭資助.

所以直資學校既IBDP學生, 其實每人係有1X萬既錢放係佢地身上. 更不存在蝕住辦

pccw2017 發表於 18-8-20 12:57
咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學 ...
呢條捷徑一早知, 要怪只怪香港學校識去制定不同學制既應試技巧, 令讀NSS學制以外既學生可以擺到好成績.

不過最令人失望既係, 近排討論呢個話題, 一班國際學校既本地學生家長, 經常標榜入得呢D學校既學生家長都係有高學歷, 資源較豐富, 投入較多, 學生取得好成績亦係正常, 唔應該改變既呢類階級歧視之說.

Ktfk    發表於 18-8-20 20:38

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:32
直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而 ...

我反而想知是邊 "

十二所直資學校採用「雙軌學制」" ????

1) 真道

2) 聖保羅男女中學

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:37
不過最令人失望既係, 近排討論呢個話題, 一班國際學校既本地學生家長, 經常標榜入得呢D學校既學生家長都係有高學歷, 資源較豐富, 投入較多, 學生取得好成績亦係正常, 唔應該改變既呢類階級歧視之說..

...
唔係咁講, 你叫佢哋講咩好呀?

subb 發表於 18-8-20 13:37
我反而想知是邊 "十二所直資學校採用「雙軌學制」" ????
1) 真道2) 聖保羅男女中學

我諗係呢12間:

中學國際課程
SPCCIBDP
DBSIBDP
真道IBDP
NPLIBDP
宏信IBDP
啟思IBDP
DGSGCE-AL
SPCGCE-AL
SPCSGCE-AL
港青基信GCE-AL
王錦輝GCE-AL
羅定邦GCE-AL

回覆樓主:

百花齋放,政府咨詢中小學在三年內决定轉制,全ib,全AL,全dse...家長/小朋友自由選擇學制,大學指定各學制收生不多於40%,行十年後再檢討