用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)
樓主: elbar
go

直資捲入非聯招收生風波(程尚達)  

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:41
我諗係呢12間:

我睇唔到係邊十二間,請問可以再post 一次嗎?

回覆樓主:

一係統一試,一係全香港學生自由選擇,咁會唔會公平啲

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:40
EDB份嘢話港大醫科個GCE-AL個收生分數中位數係280分..... 咁你話要咩成績

開頭仲講明, A*=140分, A=120分, ...

hmmmm 咁佢哋唔會作假數嘅,2個 A* 的確同 3個B咁上下分,之不過如果 3個B入到 hku medic 咁 GCE d 位應該難入過 medic 了

little_yolky 發表於 18-8-20 15:48
我個大一英文要上足一年, 每個term三學分, 又要做功課, 又要寫paper, 做到死死下先得個C+!再加埋體育堂,  ...

我大女又係科PE打排球(B-)拉低个GPA.....

little_yolky 發表於 18-8-20 15:23
其實睇果12間學校, 大部份都好出名, 咁當年考得入去既小朋友都已經係叻仔叻女, 再加上部份係揀人讀IB, 所以 ...
好logical!

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:41
我諗係呢12間:

st stephen 有 IB

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:33
就讀直資學校既本地學生, 不論是否修讀NSS, 一律有按人頭資助.

所以直資學校既IBDP學生, 其實每人係有1X萬 ...

蔡繼有、蘇浙國際,私校,無政府資助,考 IB,學費每年十萬。所以,可以估算開 IB成本系低於十萬。

剛查,每年政府資助每名高中生大約七萬三千(未計非經常性資助)。IB國際總部話可以協助推低成本 IB課程,以現時政府給官津學校的資助額,好有可能政府根本不用多花一分錢,官津學校都可以開 IB課程,也不用學校自己籌款或家長補貼。

更何況成本更低的 GCE A level。

以現時政府在教育的支出,香港學生根本可以有好多選擇,官津學生衹能考 DSE ,完全是爲了保住中學老師、教育局公務員及考試局人員的飯碗!(政治原因在此暫且不談)

kwunpa 發表於 18-8-20 20:49
蔡繼有、蘇浙國際,私校,無政府資助,考 IB,學費每年十萬。所以,可以估算開 IB成本系低於十萬。

剛查 ...
我估你話暫且不談那個政治原因,其實某程度幾重要,我冇法相信大陸會同意香港以GCE A level 作主導,亦唔相香港政府夠膽咁做。佢肯將中文改為唔係Core subjects已非常好了。

我覺得如果津校都話要考呢d外地課程,咁就應該取消津小自行分配辦法才公平,一係所有學校改為全港任派,一係所有學校要全部面試考入,那樣才公平。你當初選擇入津校已淸楚知道個制度,入咗之後又要呢又要路,人家叫個細路考直資都要付出㗎!有付出有多些選擇好應該喎!

ajfamily 發表於 18-8-20 23:13
我估你話暫且不談那個政治原因,其實某程度幾重要,我冇法相信大陸會同意香港以GCE A level 作主導,亦唔相 ...

政治原因都重要。但我相信就算無政治原因,香港班官僚都唔會比官津學校有IB, GCE 揀。因爲牽涉一大班既得利益者的飯碗。

ajfamily 發表於 18-8-20 23:20
我覺得如果津校都話要考呢d外地課程,咁就應該取消津小自行分配辦法才公平,一係所有學校改為全港任派,一 ...

有很多人系考唔到直資,唔系無去考。而且小一詐!真系應該甘早決定細路十幾年后系讀IB 定 DSE?

kwunpa 發表於 18-8-21 00:04
有很多人系考唔到直資,唔系無去考。而且小一詐!真系應該甘早決定細路十幾年后系讀IB 定 DSE?
...
如果有心轉,小一之後大把機會啦!我相信真正窮人又讀官津嘅未必咁恨呢d外地課程,恕我直言(不喜勿插)真正咁恨嘅恐怕係d係名津讀緊又唔抵得人地有多個選擇那些。我最怕d人成日用窮人要上流做藉口要物要物。資源豐富d有多些選擇係好正常嘅事,正如冇銭嘅人未必喊住要入私家醫院啩!

Arabellahk    發表於 18-9-1 13:32

ajfamily 發表於 18-8-21 00:18
如果有心轉,小一之後大把機會啦!我相信真正窮人又讀官津嘅未必咁恨呢d外地課程,恕我直言(不喜勿插)真 ...

而家系個制度歧視低下階層喔! 你點會講到系窮人要物要嘜?

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真系覺得無問題?系有錢人多個選擇而已?

kwunpa 發表於 18-8-20 20:14
st stephen 有 IB

係喎, 唔記得咗, 咁計吓計吓, 有雙學制既直資中學, 應該唔只12間.......

中學國際課程
1SPCCIBDP
2DBSIBDP
3SSCIBDP
4真道IBDP
5NPLIBDP
6宏信IBDP
7啟思IBDP
8GTIBDP (已於2018年2月取得牌照)
9DGSGCE-AL
10SPCGCE-AL
11SPCSGCE-AL
12港青基信GCE-AL
13王錦輝GCE-AL (不確定是否每年有固定人數去考)
14羅定邦GCE-AL (不確定是否每年有固定人數去考)
15培僑書院NFY (用於直升英國指定20間大學既銜接課程)

其實仲有一間直資高中書院, 仲係全校學生都可修讀IBDP, 係:  香港李寶椿聯合世界書院

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ajfamily 的帖子

富裕嘅人當然可以多d選擇,唔去公營醫院,去私家醫院 follow 個症同做埋手術。

但係如果係私家醫院又有條快隊插番入公營醫院跟進同做手術,就好似有d唔多妥當喎....

kwunpa 發表於 18-8-21 01:50
而家系個制度歧視低下階層喔! 你點會講到系窮人要物要嘜?

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真 ...
大學醫學院唔係儍,邊個叻咪收邊個囉!但我幾肯定收九成IB, 一成DSE呢個發生機會唔高囉!我真係睇唔到點岐視低下階層,最多話唔係咁公平,我夠覺得小學派位自行分配計分唔公平啦!咪自己諗辦法點係個制度下生存囉!

ajfamily 發表於 18-8-21 10:00
大學醫學院唔係儍,邊個叻咪收邊個囉!但我幾肯定收九成IB, 一成DSE呢個發生機會唔高囉!我真係睇唔到點岐 ...

似乎你唔瞭解真實情況

你知唔知HKU同CUHK medic既IBDP學生收生分數中位數同DSE收生分數中位數係幾多?

我相信大家如果按照UCAS分數對照標準去收生, 今時今日既比例可能只得3:7 (DSE:IBDP/GCE-AL....)

Ktfk    發表於 18-8-21 10:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-21 09:06
係喎, 唔記得咗, 咁計吓計吓, 有雙學制既直資中學, 應該唔只12間.......

嘻!嘻! 仲有第16間匯基(東九龍) >> 2018-19年第一年開GCE AL

P.S. 聞說沙田培基亦開始攪緊GCE AL/IB?

小時了了 發表於 18-8-21 10:38
嘻!嘻! 仲有第16間匯基(東九龍) >> 2018-19年第一年開GCE AL

P.S. 聞說沙田培基亦開始攪緊GCE AL/IB?
培基無offical 開GCE-AL, 只係課後個別支援

回覆樓主:

明白