用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 邊類小朋友合適國際學校呢?
樓主: helenfan888
go

邊類小朋友合適國際學校呢?

swarovski2011 發表於 18-9-8 20:39
為要考公開試而補?

其實看自己的要求,例如esf, year 7 開始可以讀外語drop 中文,咁佢哋ib 唔考中文考外語,佢地亦未必會再外補中文,識聽識講書寫停留在小學程度。至於其他重視中文的IS 如vsa, isf, rc (不能drop 中文), 可能真係要好努力

貝珠 發表於 18-9-8 21:28
其實看自己的要求,例如esf, year 7 開始可以讀外語drop 中文,咁佢哋ib 唔考中文考外語,佢地亦未必會再 ...

原來如此唔該

shadeslayer 發表於 18-8-20 01:13
我諗唔到有一種小朋友係唔適合國際學校的。

如果好靜、不太主動的小朋友, 讀IS都適合嗎?

kichinto 發表於 18-9-9 05:51

愈細性格愈容易適應, 幼稚園最好,高小/中學就忟D

國際學校一樣有好多文静的孩子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

唔會唔適合, 不過真係有啲人會比較適合傳統, 未必國際學校可以改變性格

回覆 swarovski2011 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3688742&utm_source=edukingdom&utm_medium=post_bottom&utm_campaign=digesttopic

回覆樓主

可參考這文章

貝珠 發表於 18-9-11 23:07
回覆 swarovski2011 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3688742&utm_sour ...

看不到條link 了...
可重發嗎?