用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 邊類小朋友合適國際學校呢?
樓主: helenfan888
go

邊類小朋友合適國際學校呢?

木子兔媽媽 發表於 18-8-25 12:35
1. ‘有免費13年書唔讀好浪費...’

2. 無乜家課測考,唔知學左乜。

3. 傳統中國儒家思想甚重的家庭。

4.  供不了孩子出國讀大學要想清楚。。

回覆樓主:

5. 單憑學校之力, 希望中文程度可以去到DSE ‘3’入到local U

木子兔媽媽 發表於 18-8-25 21:11
5. 單憑學校之力, 希望中文程度可以去到DSE ‘3’入到local U

想請教,入local U, IB中文程度要去到咩成績呢?

miacasa 發表於 18-8-25 23:19
想請教,入local U, IB中文程度要去到咩成績呢?

看各.科目本身要.求,. 其實唔識中文都可以讀本地大學

貝珠 發表於 18-8-25 23:56

之前 識一個韓籍 讀ics 嘅女仔 入hong Kong U 讀經濟

貝珠 發表於 18-8-25 23:58
之前 識一個韓籍 讀ics 嘅女仔 入hong Kong U 讀經濟

謝謝補充

不過回正題, 有唔少家長唔想入國際學校係怕入咗IS中文唔到local 同level程度(即起碼到local大學DSE’3’), 因為中文係好重要的....................

坦白講, 我同意係香港做見客工, 要睇新聞同人吹水, 一定要有同local U 同學仔撈得埋的港式中文level, 所以日日係local中小學同friend吹12-15年水, 唔靠學校中文都有優勢

(只於點入local U又另一回事, 呢個point純粹講, 唔少香港人要求中英數專科equally professionally elite, 令一班有得揀的人, 等小朋友留係傳統名官津/直資而唔揀IS)

貝珠 發表於 18-8-25 23:58

ICS takes AP but not IB (for new comers’ reference)

回覆樓主

6. Overprotected,  有潔癖的家長,也不適合讀IS,否則實眼寃。

shadeslayer 發表於 18-8-25 18:04

2. 無乜家課測考,唔知學左乜。

讀IS都可以香港升大學吧?我反而擔心家中無英文語境不利佢學習。

964000 發表於 18-8-26 08:37
6. Overprotected,  有潔癖的家長,也不適合讀IS,否則實眼寃。

7. 認為孩子的成長有一定的,狹窄的學術及行為標準和時間表。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

8. 認為孩子必須融入香港主流社會

janicelwy 發表於 18-8-26 11:59
讀IS都可以香港升大學吧?我反而擔心家中無英文語境不利佢學習。

我已問了本地大學,排另一條隊睇下你考咩公開試……IB, GCSE.. or others ! 所以讀 IS 也有 option 考番本地大學!

回覆 janicelwy 的帖子

我可以回答你後半段的問題。
我仔讀IS但無請工人,屋企都係無語境。我安排佢星期六上一小時英語足球班,我自己在家有一半時間說英文,每日有1小時左右youtube時間。暑假就一星期兩堂NET英文,每堂1hr15mins 。過左暑假,仔英文似乎無退步(感恩)。
其實事在人為,不過最初我要喺街同仔講英文時都有D心理關口要過...

我讀大學年代已經有部分外籍同學及國際學校同學完全唔識中文,仲有部份回流同學扮唔識中文避開唔洗讀中文course. 佢哋可以自選其他科代替,完全無問題。

回覆 mandy_ng207 的帖子

想問問,如讀國際學校,還需要外補英文嗎?

唔識中文都可以入到Hku? 公開試不用考中文嗎?還是hku豁免唔睇中文科成績?

回覆 szetob 的帖子

通常屋企有人講英文的(即使是姐姐)都不用。反而要補中文,尤其讀寫,學校教得勁淺,似鬼佬學中文。

mandy_ng207 發表於 18-9-8 15:27
回覆 szetob 的帖子

通常屋企有人講英文的(即使是姐姐)都不用。反而要補中文,尤其讀寫,學校教得勁淺, ...

出面有些專俾國際學校學生上的中文堂?補到幾時架?

回覆 swarovski2011 的帖子

有,呢度都成日有人提。補到幾時?起碼中學畢業囉

mandy_ng207 發表於 18-9-8 18:52
回覆 swarovski2011 的帖子

有,呢度都成日有人提。補到幾時?起碼中學畢業囉

為要考公開試而補?