用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tier 4 General student visa
go

Tier 4 General student visa [複製鏈接]

請問申請大學簽証
1)你們是用新表格還是舊表格?一定要用新的嗎?大學信上給的連結是新的,但我給兒子舊的也填好了(emoji)
2)申請簽證一定要交A levels考試的正本成績單嗎?那不是還要再等學校寄過來?有CAS都無用!
3)大學信件上説申請簽證要照片兩張,亞仔一直在英國讀書,不用照肺,那還要照片?還是大學申請簽證要給照片?
4)是否最好唔交財務証明,只須準備好就得,見到有大學網站提醒學生,但呀仔間學校又冇咁提喎!

謝謝解答(emoji)
   0    0    0    0

gogowei 發表於 18-8-19 00:52
請問申請大學簽証
1)你們是用新表格還是舊表格?一定要用新的嗎?大學信上給的連結是新的,但我給兒子舊的 ...
2)不用 (differentiation arrangements)
3)不用 (到時影)
4) 只須準備好就得 (differentiation arrangements)

cow 發表於 18-8-19 01:49
2)不用 (differentiation arrangements)
3)不用 (到時影)
4) 只須準備好就得 (differentiation arrangeme ...

請問咩情況下先會用differentiation arrangement 呀?
如果填咗yes, 係咪有其他一定要交嘅文件呀?
文件上只交咗:
1 checklist
2 TB. cert.
3 CAS
4 Passport
5 財務證明
6 我的 consent letter for using my money

我女8月8號申請快證,而家都未有通知,唔知係咪咁嘅原因,咁點算呀?

回覆 sorfn89 的帖子

我女申請tier 4 child visa,有交父母身份證影印本及小孩出世紙,成績表

回覆樓主

那一定要改用新表格嗎?

cow 發表於 18-8-19 01:49
3)不用 (到時影)
4) 只須準備好就得 (differentiation arrangeme ...

謝謝!那考試証書是不用提交的意思嗎?

sorfn89 發表於 18-8-19 07:30

5, 6 都不需要。
7. 未夠18歲要交出世紙。

sorfn89 發表於 18-8-19 07:30

持香港特區或BNO護照就可以用differentiation arrangements.
18歲以上
1 checklist
2 Application form
3 TB. cert.
4 Passport
5 ATAS cert (有啲科要,CAS有寫)

6 Previous BRP (如有)
7 Police registration cert (如有)

18歲以下
7 birth cert
8 consent letter for study

不用
CAS
qualification proof (da)
financial proof (da)

checklist 有寫要交乜,職員會對,checklist無果啲,你交佢地就收。

--- deleted ---
‹ 上一主題|下一主題