用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有沒有人9月返比高樂K1?
go

請問有沒有人9月返比高樂K1? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

ivy6666 發表於 18-8-18 17:52
如題

我呀~

回覆樓主

我考慮中
你地返左一個月覺得如何?

我仔今年在Piccolo 讀K1,今年他們來了新校長,一間頗有名氣的幼稚園轉過來的,教學理念很好,採用TQUK課程
全班人數唔多,得十幾人, 但有三個班主任(一個NET, 一個國語,一個廣東話)
頭一小時分兩班上(國語/ 廣東話),後兩小時用英文上課及茶點/ 活動等,星期二、四則有體育課
各科老師都非常熱心及有教學經驗,課餘會自己製作不同教材給學生
小朋友上課都很開心,因為師生比例好,老師對每個小孩都有足夠的時間和關注,他們進步很快
老師課後也會跟家長聯絡,告知學生在學校的學習情況,非常盡責
他們保留樂基的中英文閱讀計劃,不同的是除課本外, 閱讀計劃的書老師每天都會跟他們閱讀,也有library system借書計劃,而且每個學生都有一套自己的書,今年不需要跟同學share

回覆 janice_bao 的帖子

昨天回答時忘了按回覆帖子
總括而言,除了名氣外,其他各方面都非常滿意,尤其是師資和課程

janice_bao 發表於 18-9-26 08:55
我考慮中
你地返左一個月覺得如何?

你們是否K2會讀國際學校?

babymavis 發表於 18-9-26 16:25
我仔今年在Piccolo 讀K1,今年他們來了新校長,一間頗有名氣的幼稚園轉過來的,教學理念很好,採用TQUK課程 ...

校長邊度轉黎咖?好後生同幾靚女

dolphin128128 發表於 18-9-29 22:51
你們是否K2會讀國際學校?

我可能會讀K1 先

babymavis 發表於 18-9-26 16:25
我仔今年在Piccolo 讀K1,今年他們來了新校長,一間頗有名氣的幼稚園轉過來的,教學理念很好,採用TQUK課程 ...

睇返你舊post 好彩你揀piccolo , 窩迦今年N 成3x 人一班 3位老師 小朋友不停輪住病

janice_bao 發表於 18-9-29 23:34
校長邊度轉黎咖?好後生同幾靚女
pm u

janice_bao 發表於 18-9-30 01:53
睇返你舊post 好彩你揀piccolo , 窩迦今年N 成3x 人一班 3位老師 小朋友不停輪住病
...
Oh really....咁真係好彩,因為我都唔鍾意太大班,同埋我個仔適合小班多啲
K2 未知,如果keep住依家既狀態都應該會留返喺度,因為遲幾年都應該會移民,所以想阿仔都學好啲中文先
嗰陣因為校車同接送問題無轉過火炭樂基都有啲後悔
不過依家見學校質素同仔仔喺度發展幾好都安心晒

回覆樓主

我囝一開始返harts, 讀咗2個月之後轉去piccolo 繼續PN (playgroup), 現在K1留piccolo, 課程和課本都是現在最好。
以我觀察,piccolo 現在有2個net和3個pth 老師都是和上年一樣。
另外,毎兩個星期的親子書(中&英),我不需教囝仔讀,全本書他自己讀晒俾我聽,中文書已非常熟的有3本,連"青田教育中心""江李志豪"丶插圖洪波"呢d字都指住讀晒出嚟......慶幸留在piccolo
從近期上堂照片中,好似PE和music 的老師都是專科老師(不是粵、普、英的班主任),我得閒時再了解吓.........PE好似教rugby傳球丶走位

ivy6666 發表於 18-10-18 20:15
我囝一開始返harts, 讀咗2個月之後轉去piccolo 繼續PN (playgroup), 現在K1留piccolo, 課程和課本都是現在 ...
好少會由 harts 轉 piccolo, 點解你會有呢個決定既?

babymavis 發表於 18-11-2 17:40
好少會由 harts 轉 piccolo, 點解你會有呢個決定既?

同問,我都想了解一下

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我報佢地K1, 如果諗住一直係本地升學(只考慮津小或官小),會唔會將來好難習慣?都想睇下多d用家既意見,網上真係好難找多d資料😅

回覆樓主

我囝囝返緊piccolo K1, 都是target 本地津小,我覺得課程是適合本地津小再additional 加多英國的英文和數學,我很慶幸囝囝返piccolo ,他自行朗讀多本青田書都冇難度,學校教晒,叫他做功課,一齊睇書都是一叫即做。

bb.fayli 發表於 19-2-20 00:21
回覆 ivy6666 的帖子

請問老師有愛心和耐性嗎?同學仔多是香港人?

真心,老師們真的好錫小朋友,我個仔亦勁鍾意校工姨姨。另外,感受到校長很有決心去做出成績,老師們非常有耐性教每一個小朋友,亞囝話喺學校老師教佢地做功課,又培養佢好有自信,佢好鍾意一個企出去讀書和show and tell。
近期安排了3個talk 有關考小一 (面試準備),所有安排都很全面和有水準的。

回覆 ivy6666 的帖子

同意,我都覺得老師們超有愛心及熱誠,孔校長也非常有魄力及用心做出成績,最近的升小講座辦得很好,資料十分有用

我們K1的同學應全是香港人,加一個外籍小朋友

so far 我們班的家長對學校都相當滿意

‹ 上一主題|下一主題