用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 DSE考佳績三大拒取錄 30內地生不服
樓主: elbar
go

DSE考佳績三大拒取錄 30內地生不服

ilyrd 發表於 18-8-20 13:55
我睇報纸,記得好似係:中5,英4,常5**,數5*,phy5**,chem5**,bio5**
best5有34, best6都有39, 7科43, 如果唔考 ...
港大中大醫學院近幾年, 其實未收過英文無5級既學生, 通識或中文4可能會收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-19 16:34
如果係醫科,英文得4,應該比較難。三大的GBus和其他神科都比較難入,但如果Jupas選擇沒出錯,應該入到3大 ...

三大GBUS 有啲英文要5 及 Ielts 7,係吾係最低要全 7 就吾知啦。

shadeslayer 發表於 18-8-18 21:11
梗係,仲有是否香港公民。
當然唔係香港「居民」,係嘅話就唔叫大陸生。

佢哋成績係好,呢個係冇得拗。
問題係佢哋唔係local,所以根本唔係同一個standard。佢哋係跟國際學生爭位,DSE同IB外國學生,三大當然更鍾意IB外國學生。

所以話之前講強國學生來考DSE,爭本地人學位根本唔係果回事。教協果位葉乜乜當時有出來講過,但媒體冇人理/扮睇唔到。

selfgrowing 發表於 18-8-20 16:06
當然唔係香港「居民」,係嘅話就唔叫大陸生。

我係回網友話大學只擇優而選,係 一般性咁講,不是說某某是否香港人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-20 17:41
我係回網友話大學只擇優而選,係 一般性咁講,不是說某某是否香港人。
...

睇多次先睇到你係回覆⋯⋯
sorry for 1999