用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 DSE考34分不獲三大錄取 逾30名內地考生組團申訴 ...
樓主: poonseelai
go

DSE考34分不獲三大錄取 逾30名內地考生組團申訴 [複製鏈接]

可能同一單張!
今年港大醫科計best six最低37,睇張成績表有成40分, 但可惜英文只得4,相信面試一定過唔到!

就算俾佢入到,肯定聽唔明教授講課,更何况要學一大堆醫學專用英文,仲要運用返更加吃力!

相信港大把關都係為佢好!

小飛越 發表於 18-8-18 21:03
可能同一單張!
今年港大醫科計best six最低37,睇張成績表有成40分, 但可惜英文只得4,相信面試一定過唔 ...

其實,你唔好諗到港大咁高尚。就算港大真係因為佢英文差唔收佢,都只係怕做臭自己個名,而唔係為佢好。

我覺得,香港人應該好好思考一個問題 --- 香港大專教育係咪已經成熟到產業化,可以向其他國家或者其他學制開放既地步。今日,個大陸生英文4你唔收,下年來10個英文5,7科46分既你收唔收?

香港報育局之壞,在於引狼入室。 佢哋去大陸宣傳DSE為乜?香港學位,不是給國内高考生拿來做升學後備或移民踏 板的。

黃巴士    發表於 18-8-20 08:23

JustAParent 發表於 18-8-19 17:40
其實,你唔好諗到港大咁高尚。就算港大真係因為佢英文差唔收佢,都只係怕做臭自己個名,而唔係為佢好。

...

如果英文有5,應該收。香港的內地人口越來越多,他們也要醫生。本地大學生在大學,要和內地學生相處,已經係常態。

再者,也可給我們看看是否真的不佔用本地生的醫科學額。

無錯三大無在 JUPAS 收他們

,但大家留意, 只是三大

意味 其他如 Citi etc 果d 收左

即是本來香港學生的學位用了來收佢地

HKITMan 發表於 18-8-19 20:03
無錯三大無在 JUPAS 收他們

,但大家留意, 只是三大

錯;非本地(冇資助)生係唔會奪去本地生資助學額

本地生資助學額只由 JUPAS 同 Non-jupas 本地生競逐   

elbar 發表於 18-8-19 20:21

Yes or no.內地生唔佔學位,但佔資源。立法會、教育界講咗幾年,20%外地生限額,基本上有咁盡收咁盡,而當中超過7成,係內地人。因為錢...錢...錢,大學唔介意收多D。

但係究竟大學資源能否容納佢地?宿位就一定唔得,政府估計八大專共欠萬幾宿位,仲要好似公屋輪候册咁年年升。專業學系,實習呢?器材呢 ... 再者,內地生越來越多,外國生減少,亦影響大學國際化。 呢啲全部唔係我講嘅,立法會有文件有數據,新聞亦有報導。

好多野, 一環扣一環,大陸生湧人,何止佔唔佔學位咁簡單。

...

同意

JustAParent 發表於 18-8-19 20:48

Yes or no.內地生唔佔學位,但佔資源。立法會、教育界 ...
跟住有人出嚟講, 全費讀NJ仲貴過係國內讀名校, 甚至去外國仲平, 你估係香港讀書好馨香

其實真係嫁, 香港讀書一D都唔馨香, 名氣亦未必比得上國內或者海外名校, 學費亦唔平, 不過..... 你入先講囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:12
跟住有人出嚟講, 全費讀NJ仲貴過係國內讀名校, 甚至去外國仲平, 你估係香港讀書好馨香

其實真係嫁, 香港讀 ...

香港全費都貴唔過外國,蔡若蓮說的。所以某D院校可以一年大加20%學費,跟住張炳良又表示關注。其實關注乜鬼呀?睇晒成個升學package同後續福利,香港蝕比佢啦。

有人話來港既係尖子,入唔到清華北大或C9所以來港。真?我敢打賭佢哋大部分唔係尖子。 大家知唔知香港邊啲學校收得最多內地生,超過了政府容許限額既九成。常理諗,例如一個香港尖子學生,牛劍唔收,會唔會跟住走去英國讀一間排名300,400外既學院?

elbar 發表於 18-8-19 20:21

你次序掉轉左原本的確係要咁
但之後的現在如何?
留意新聞內容
2017收左10個
投訴人亦話非三大收左!

即係有大學靜靜地。。。

HKITMan 發表於 18-8-20 12:11
但之後的現在如何?
留意新聞內容

你基本概念還未清晰,可閱讀以下資料

招教師北上教DSE 機構稱入港大學競爭小

HKITMan 發表於 18-8-20 12:11
但之後的現在如何?
留意新聞內容
其實3大以外既NJ位,一向都收唔足
Poly仲專登係某D科,開辦國內學生以高考資格入讀既類別,學額一定俾本地學生學額既20%多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-20 12:33
其實3大以外既NJ位,一向都收唔足
Poly仲專登係某D科,開辦國內學生以高考資格入讀既類別,學額一定俾本地 ...

題外話,poly 有冇某D科俾AL報讀?

brother4 發表於 18-8-20 12:47

題外話,poly 有冇某D科俾AL報讀?
8大都有,只係少人去報

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:05
8大都有,只係少人去報

thx

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:05
8大都有,只係少人去報
通常都俾得起錢去海外讀大學,除非留港讀醫,牙

brother4 發表於 18-8-20 13:08
thx
呢份嘢有過去幾年8大NJ本地學生收生分佈(以咩學歷)同人數

...

講到尾都係人口政策的問題, 留港畢業生+專才輸入+每日150, 加加埋埋搞到香港越來越多人, 但資源配套就增長完全欠奉, 所以一定要本地生優先!!!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-18 10:03
best 5 . 23 分一般咋喎,一定要三大收你
咪係~

回覆 JustAParent 的帖子

同意本港學位應該留給本地生,唔明點解要去內地宣傳.    但講到7年可以留港居留權,我就唔同意啦,其實系香港讀四年學士學位的自資費用加上食宿費,已經遠遠超過去澳美加等地的投資移民的金額,香港福利邊比得上澳洲或加拿大的福利呢???
‹ 上一主題|下一主題