用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校改變小朋友氣質性格?
go

學校改變小朋友氣質性格?

幼稚園時小朋友性格未定, 好容易因教育,環境而改變, 小囡細時屬於怕羞形, 本身我鍾意一間修女女校,學校重規矩,比較嚴,傳統形學術好, 我覺得幾好丫,個囡可以詩文d,乖d , 但我老公好唔鐘意,佢鍾意一間活動較學,靈活d 的學校,佢話將來出來社會做事,  識表達,與別人有良好的溝通, 識與別人合作好重要, 結果學校收了, 現在看回啊囡已慢慢變為一個不怕羞, 多了自信,鐘意領導的人,把口仲好鍾意瓣論, 看回他身邊的同學, 真的大多數都是呢類形. 如果囡當初讀了修女學校又唔知會變成點呢

miujoey 發表於 18-8-18 09:44
幼稚園時小朋友性格未定, 好容易因教育,環境而改變, 小囡細時屬於怕羞形, 本身我鍾意一間修女女校,學校重規 ...

我信學校可改變,所以俾我細路讀而家呢間。但暫時影響係微型。

當然佢有可能學校另一個樣。

回覆樓主

謝分享,想請問小朋友幼稚園係邊類型?

其實我自己都偏向傳統學術型,不過暫時仲未摸索到小朋友性格適合邊類

lollylolly 發表於 18-8-19 15:18
謝分享,想請問小朋友幼稚園係邊類型?

其實我自己都偏向傳統學術型,不過暫時仲未摸索到小朋友性格適合邊 ...

幼稚園happy school呢

我都信學校環境和同學行為影響小朋友,讀了2年津校,深深感受到學校處事手法催谷課程,老師態度和學生行為都小朋友影響,所以決定轉校希望新環境更適合他和家人教學理念。
我相信良好學習環境是非常重要,當然家教不可忽視,但上了小學星期一至五每天在校合共8-9小時,在外時間實在很長。

回覆 Lingfung813 的帖子

我們是一星期有3天留校, 逗留10-11小時呢.

回覆樓主:

本地教育一般死板/沉悶,自己孩子有學習問題,又冇錢買債券,平價國際小學又唔收(成績差),希望教育局多鼓勵小學開國際課程(最好由官校開始)俾小朋友多一個選擇!

Lingfung813    發表於 18-8-20 23:49

回覆樓主:

入小學前,應全面性評價小朋友,给適合小學,另本地教育多元化,官校/資助小學行ib/活動教育。。。相信不會像自己25+才會考(留班及踢出校是家常便飯)

Lingfung813    發表於 18-8-20 23:52