用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國生活費
go

英國生活費

請問大家每星期比幾多錢大學生生活費?

不計宿舍,電話費。

比D意見交流!

回覆樓主:

不會每星期計,一般留學生有信用卡/附屬卡,自己會放卡内過萬港元,亞大冇謮英大學,但佢一罐罐頭+陽春面食一星期,所以營養不良 。。。但見大學生做pafttime,夠生活赍?

kkk3316 發表於 18-8-17 18:41
請問大家每星期比幾多錢大學生生活費?

不計宿舍,電話費。

仔定女?住邊?平日大唔大洗(例如會買衫、化妝品、鍾意四周旅遊)?

1998Ruby1998 發表於 18-8-17 20:33

仔定女?住邊?平日大唔大洗(例如會買衫、化妝品、鍾 ...

囡囡,少化狀,喜歡食野!

kkk3316 發表於 18-8-19 10:16

住邊度?
鍾意甜品?鍾意自己煮?

kkk3316 發表於 18-8-19 10:16

少化妝,住宿舍

回覆 kkk3316 的帖子

唔係吖,我係問英國邊度(London、Edinburgh、Manchester....)各洗費唔同的。女女鍾意食野,咁會唔會自己煮?會唔會考慮 weekly/monthly trip?英國車費唔平喔!

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 10:49

唔係吖,我係問英國邊度(London、Edinburgh、Manchester....)各洗費唔同的。女女鍾 ...

住英國南部學校宿舍,午歺要自己俾,约一星期7歺俾現金,-個月用多少?食物冇要求!另冼衣費多少?—星期洗多少次?因準備在香港銀行取英鎊俾孩子用

brother4 發表於 18-8-19 11:31
住學校宿舍,午歺要自己俾,约一星期7歺俾現金,-個月用多少?因準備在香港銀行取英鎊俾孩子用
...

有冇食物要求?例如食三文治/一定要飯麵之類?

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 11:35
有冇食物要求?例如食三文治/一定要飯麵之類?

食物冇要求!另洗衣費要多少?-星期洗多少次?thx

brother4 發表於 18-8-19 11:39
食物冇要求!另洗衣費要多少?-星期洗多少次?thx

冇要求,七日午餐全買,預 40 鎊,應該剛剛好。

洗衣到到唔同,大概 5-6鎊 wash+dry 一次,建議買三合一 washing capsules,然後另買支 Washing liquids, 方便自己洗內衣褲。

夾埋一星期 50 鎊應該夠曬用。

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 11:45

冇要求,七日午餐全買,預 40 鎊,應該剛剛好。

洗衣有冇 適合washing liquid 介绍?香港定英國有好介绍?thx

brother4 發表於 18-8-19 11:56
洗衣有冇 適合washing liquid 介绍?香港定英國有好介绍?thx

當然英國買,我帶 Fairy non bio capsules 返香港俾屋企人用,小朋友都話香,好好聞  

washing liquid 我用最平,唔敏感又乾淨就得,冇特別介紹。

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 11:59
當然英國買,我帶 Fairy non bio capsules 返香港俾屋企人用,小朋友都話香,好好聞   

washing l ...

問多少少washing liquid 每次份量用多少?

brother4 發表於 18-8-19 12:04
問多少少washing liquid 每次份量用多少?

我都係落半殼

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 12:21
我都係落半殼

all thx

醒目開學勳章

500磅一個月

回覆 brother4 的帖子

英國南部比Birmingham 貴,我上次旅行在便利店買份蛋三文治最平要£4。男仔偶然當lunch 食還可以。我仔在南部讀書時,外出食最平的咖喱雞飯£7,平均一餐唔飲水約£9,是指平價的學生lunch。現正發育的年青人長期一罐五香肉丁分七日食,你不擔心會致癌嗎?還是你講笑咋。

noel2010 發表於 18-8-19 17:38

英國南部比Birmingham 貴,我上次旅行在便利店買份蛋三文治最平要£4。男仔偶然當lu ...

4鎊三文冶真係貴,亞大當年到超市買到期三文冶约鎊半可,一罐頭可食7曰(其實昰7歺,早晚homestay包食丿見佢營養不良就有

作為家長,自己仔女營養不良,除非他們有病,否則自己唔食都要比仔女食。他們身體健康才是最重要。