用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國生活費
樓主: kkk3316
go

英國生活費 [複製鏈接]

noel2010 發表於 18-8-19 20:10
回覆 brother4 的帖子

作為家長,自己仔女營養不良,除非他們有病,否則自己唔食都要比仔女食。他們身體健 ...

是的 留學 無皇管佢,佢食得差冇佢辨法!

回覆 noel2010 的帖子

我地 Midlands 都係一份三文治 4 鎊,咖喱雞飯都係 6-7 鎊 ,所以儘量自己煮,又或者學我朋友,畀錢朋友煮埋你果份,做「姐姐」,我朋友賺得好開心

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 10:49
回覆 kkk3316 的帖子

唔係吖,我係問英國邊度(London、Edinburgh、Manchester....)各洗費唔同的。女女鍾 ...

London,她應該每日在外一次午餐,洗乾衣每次計,不是計重量?

洗衫如果洗 Circuit Laundry 的話,是計次,像八達通一樣,入錢落 Laundry Card。每個宿舍都不一樣價錢,但洗+乾介乎 4-6 鎊。
返學午餐三文治的話,一星期連 grocery shopping 應該 ~50-60 鎊左右(provided that 唔大食)。如果係要食粥粉麵飯等做午餐(大學裡面餐廳),應該需要額外 ~10-15 磅。如果要食唐餐的話,再加 20 鎊喇。

一星期 70-80 鎊膳食+洗衫應該夠用。英國好多平價甜品喔,女女要學會抵受誘惑,否則不知不覺間就會大洗。

1998Ruby1998 發表於 18-8-19 23:39

洗衫如果洗 Circuit Laundry 的話,是計次,像八達通一樣,入錢落 Laundry Card。每 ...

laundry card是否學校有售?

brother4 發表於 18-8-20 10:26
laundry card是否學校有售?

應該係 free,會提供俾你

1998Ruby1998 發表於 18-8-20 10:36
應該係 free,會提供俾你

good,thx

noel2010 發表於 18-8-19 20:10
回覆 brother4 的帖子

作為家長,自己仔女營養不良,除非他們有病,否則自己唔食都要比仔女食。他們身體健 ...

想番起,家境不太好,孩子不合本地教育(補習社老師咆哮佢)冇錢買本地債券及平價國際不收孩子(成績差)留學知家長是血汗錢,所以選擇苦修生活,難為孩子

回覆樓主

我唔想個女太揮霍,亦唔想太慳家,驚佢唔出去活動socialize ,參考呢處:

http://www.studylondon.ac.uk/application-advice/cost-of-studying-in-london

回覆 1998Ruby1998 的帖子

中學便不可能lunch 煮飯,而且boarding house 禁止學生入廚房。大學的膳食費還可以有得慳,所以升了大學後,一年使費的確會比中學平好多。

回覆樓主:

我囡用£500-600,我1次過比全年駛費佢,等佢自己分配

BB.Mummy 發表於 18-8-21 01:37

我都打算一次過比一年洗費佢學下理財。

noel2010 發表於 18-8-21 00:03
回覆 1998Ruby1998 的帖子

中學便不可能lunch 煮飯,而且boarding house 禁止學生入廚房。大學的膳食費還 ...

請問中學住boarding 要給幾多零用錢呢?每星期定每月俾?謝謝。

BB.Mummy 發表於 18-8-21 01:37

全年用5-600磅?

My son and i agreed on 5000 pounds per year, But the number of school days of his uni is among the least, just 8-9 weeks x 3 terms.

kkk3316 發表於 18-8-21 15:14
全年用5-600磅?

1個月£500-600,包括電話費,食用,娛樂,如一些突發費用可用信用咭

回覆樓主:

我預阿女一個月500磅,住宿學費唔包外,其餘自己搞掂,通常都係一次比曬幾個月洗費比佢,等佢自己處理,如果今個月洗多咗,下次月就慳d駛,佢住南部,就連巴士都貴過其餘地方

Kyal 發表於 18-8-21 09:55
請問中學住boarding 要給幾多零用錢呢?每星期定每月俾?謝謝。
中學生要視付他們星期六日會否外出食飯娛樂,有些宅男宅女唔出街,有些要外出已經很大分別。每星期比零用很難做到,而且你要有英國戶口轉數。

回覆樓主:

题外話!怕情竇初開男仔,又怕拖又同居,多多錢唔夠,朋友怒氣便減少生活费,上有政策,下有對策,最後朋友投降,因買-送-,有孫抱

noel2010 發表於 18-8-22 08:02
中學生要視付他們星期六日會否外出食飯娛樂,有些宅男宅女唔出街,有些要外出已經很大分別。每星期比零用很 ...

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題